Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

(0)
1 godz 39 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Cukier
60  g
Miękkie masło
80  g
Mąka pszenna
500  g
Rabarbar
500  g
Truskawki
900  ml
Zimna woda
7  łyżek
Cukier
1  laska
Wanilia
4  łyżek
Jogurt naturalny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.13 g
Węglowodany
51.45 g
Tłuszcze
13.63 g
Wartość energetyczna
325.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wczoraj kupiłam pierwszy koszyczek truskawek. Uwielbiamy je i to pod każdą postacią. Zrobiłam już kompot truskawkowy i kilka słoiczków z dżemem truskawkowym i oczywiście ugotowałam zupę owocową z… truskawkami i rabarbarem.

Chyba każdy z nas jadł kiedyś ciasto owocowe z kruszonką lub zapiekane owoce pod kruszonką, czyli crumble. To właśnie ten pyszny deser stał się moją inspiracją do stworzenia zupy owocowej pod kruszonką.

Zupa owocowa z kruszonką jest słodka, delikatna i pyszna – dokładnie taka jaką lubią moje dzieci. Bardzo szybko się ją gotuje i tak naprawdę można do niej dodać wszystkie ulubione owoce sezonowe.

Polecam też zupy, które Agatka gotuje swoim dzieciom , czyli jej smaki z dzieciństwa: klik

Przygotowanie

99 min
  • Krok 1

    30 min
    Zaczynamy od kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .
  • Krok 2

    1 min
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    17 min
    Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 5

    3 min
    Teraz czas na zupę. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).
  • Krok 6

    30 min
    Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.
  • Krok 7

    1 min
    Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.
  • Krok 8

    15 min
    Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.
  • Krok 9

    1 min
    Podajemy na ciepło z kruszonką.
Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 1 z 9

Zaczynamy od kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 2 z 9

Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 3 z 9

Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 4 z 9

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 5 z 9

Teraz czas na zupę. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 6 z 9

Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 7 z 9

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 8 z 9

Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 9 z 9

Podajemy na ciepło z kruszonką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa owocowa z makaronem

    Zupa owocowa z makaronem

    39 min Łatwy
  • Botwinka z chipsami z liści buraków

    Botwinka z chipsami z liści buraków

    53 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu