
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Wczoraj kupiłam pierwszy koszyczek truskawek. Uwielbiamy je i to pod każdą postacią. Zrobiłam już kompot truskawkowy i kilka słoiczków z dżemem truskawkowym i oczywiście ugotowałam zupę owocową z… truskawkami i rabarbarem.
Chyba każdy z nas jadł kiedyś ciasto owocowe z kruszonką lub zapiekane owoce pod kruszonką, czyli crumble. To właśnie ten pyszny deser stał się moją inspiracją do stworzenia zupy owocowej pod kruszonką.
Zupa owocowa z kruszonką jest słodka, delikatna i pyszna – dokładnie taka jaką lubią moje dzieci. Bardzo szybko się ją gotuje i tak naprawdę można do niej dodać wszystkie ulubione owoce sezonowe.
Polecam też zupy, które Agatka gotuje swoim dzieciom , czyli jej smaki z dzieciństwa: klik
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
1 minKrok 3
17 minKrok 4
1 minKrok 5
3 minKrok 6
30 minKrok 7
1 minKrok 8
15 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Zaczynamy od kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .

Krok 2 z 9
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 3 z 9
Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.

Krok 4 z 9
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5 z 9
Teraz czas na zupę. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).

Krok 6 z 9
Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.

Krok 7 z 9
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.

Krok 8 z 9
Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.

Krok 9 z 9
Podajemy na ciepło z kruszonką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0