Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wczoraj kupiłam pierwszy koszyczek truskawek. Uwielbiamy je i to pod każdą postacią. Zrobiłam już kompot truskawkowy i kilka słoiczków z dżemem truskawkowym i oczywiście ugotowałam zupę owocową z… truskawkami i rabarbarem.
Chyba każdy z nas jadł kiedyś ciasto owocowe z kruszonką lub zapiekane owoce pod kruszonką, czyli crumble. To właśnie ten pyszny deser stał się moją inspiracją do stworzenia zupy owocowej pod kruszonką.
Zupa owocowa z kruszonką jest słodka, delikatna i pyszna – dokładnie taka jaką lubią moje dzieci. Bardzo szybko się ją gotuje i tak naprawdę można do niej dodać wszystkie ulubione owoce sezonowe.
Polecam też zupy, które Agatka gotuje swoim dzieciom , czyli jej smaki z dzieciństwa: klik
Przygotowanie
99 min
Krok 1
30 min
Zaczynamy od kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .
Krok 2
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 3
17 min
Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.
Krok 4
1 min
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
3 min
Teraz czas na zupę. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).
Krok 6
30 min
Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.
Krok 7
1 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.
Krok 8
15 min
Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.
Krok 9
1 min
Podajemy na ciepło z kruszonką.
Krok 1
z
9
Zaczynamy od kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .
Krok 2
z
9
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 3
z
9
Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.
Krok 4
z
9
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
z
9
Teraz czas na zupę. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).
Krok 6
z
9
Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.
Krok 7
z
9
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.
Krok 8
z
9
Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.
Krok 9
z
9
Podajemy na ciepło z kruszonką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0