Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

0
1 godz 39 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  g
Cukier
60  g
Miękkie masło
80  g
Mąka pszenna
500  g
Rabarbar
500  g
Truskawki
900  ml
Zimna woda
7  łyżek
Cukier
1  laska
Wanilia
4  łyżek
Jogurt naturalny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.13 g
Węglowodany
51.45 g
Tłuszcze
13.63 g
Wartość energetyczna
325.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

99 min
Krok 1
30 min
Zaczynamy od kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .
Krok 2
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 3
17 min
Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.
Krok 4
1 min
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
3 min
Teraz czas na zupę. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).
Krok 6
30 min
Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.
Krok 7
1 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.
Krok 8
15 min
Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.
Krok 9
1 min
Podajemy na ciepło z kruszonką.
Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 1 z 9

Zaczynamy od kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ściskając w dłoniach. Powinny utworzyć się małe kuleczki. Kruszonkę odstawiamy na 30 minut do lodówki .

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 2 z 9

Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 3 z 9

Na papier wysypujemy kruszonkę . Rozprowadzamy ją w miarę równomiernie. Pieczemy aż lekko się przyrumieni. Około 17 minut.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 4 z 9

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 5 z 9

Teraz czas na zupę. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki , obieramy i kroimy na małe kawałki (około 1 cm).

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 6 z 9

Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 7 z 9

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wsykrobujemy ziarenka. Dodajemy je do zupy.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 8 z 9

Gotujemy około 15 minut . Do momentu aż owoce będą miękkie. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym.

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Krok 9 z 9

Podajemy na ciepło z kruszonką.

Wczoraj kupiłam pierwszy koszyczek truskawek. Uwielbiamy je i to pod każdą postacią. Zrobiłam już kompot truskawkowy i kilka słoiczków z dżemem truskawkowym i oczywiście ugotowałam zupę owocową z… truskawkami i rabarbarem.

Chyba każdy z nas jadł kiedyś ciasto owocowe z kruszonką lub zapiekane owoce pod kruszonką, czyli crumble. To właśnie ten pyszny deser stał się moją inspiracją do stworzenia zupy owocowej pod kruszonką.

Zupa owocowa z kruszonką jest słodka, delikatna i pyszna – dokładnie taka jaką lubią moje dzieci. Bardzo szybko się ją gotuje i tak naprawdę można do niej dodać wszystkie ulubione owoce sezonowe.

Polecam też zupy, które Agatka gotuje swoim dzieciom , czyli jej smaki z dzieciństwa: klik

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika