Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Kasza pęczak
0.5 
Dynia hokkaido
0.5 
Kalafior (mały)
1 
Kalarepa
120  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Mała Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
1  pęczek
Natka pietruszki
1 
Liść laurowy
3 
Ziarno pieprzu
2 
Ziarno ziela angielskiego
1.5  l
Wywar warzywny
1  szczypta
Cząber do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.53 g
Węglowodany
74.43 g
Tłuszcze
6.34 g
Wartość energetyczna
376.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozgrzewająca i sycąca jesienna zupa jarzynowa w wersji z dynią. To prawdziwa bomba witaminowa! Dynia hokkaido jest jedną z najłatwiejszych w obróbce, bo nie trzeba jej obierać. W przypadku jesiennej zupy jarzynowej zrobiłam jednak mały wyjątek i dynię obrałam tak jak pozostałe warzywa. Porcję jesiennej zupy jarzynowej posypałam natką pietruszki, która jest doskonałym źródłem witaminy C.

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dynię hokkaido kroimy na dwie części i usuwamy środek z nasionami. Usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem warzywnym ponad poziom warzyw.
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 5

    15 min
    Gotujemy około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec dodajemy cząber do smaku. Można też dodać nieco pieprzu i soli w razie potrzeby.
  • Krok 7

    20 min
    Kaszę pęczak gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 8

    1 min
    Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy ciepłą zupą jarzynową. Podajemy z natką pietruszki.
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 1 z 8

Cebulę, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dynię hokkaido kroimy na dwie części i usuwamy środek z nasionami. Usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 2 z 8

Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 3 z 8

Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem warzywnym ponad poziom warzyw.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 4 z 8

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 5 z 8

Gotujemy około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 6 z 8

Pod koniec dodajemy cząber do smaku. Można też dodać nieco pieprzu i soli w razie potrzeby.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 7 z 8

Kaszę pęczak gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 8 z 8

Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy ciepłą zupą jarzynową. Podajemy z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    55 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni
  • Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    1 godz 37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu