Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Kasza pęczak
0.5 
Dynia hokkaido
0.5 
Kalafior (mały)
1 
Kalarepa
120  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Mała Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
1  pęczek
Natka pietruszki
1 
Liść laurowy
3 
Ziarno pieprzu
2 
Ziarno ziela angielskiego
1.5  l
Wywar warzywny
1  szczypta
Cząber do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.53 g
Węglowodany
74.43 g
Tłuszcze
6.34 g
Wartość energetyczna
376.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozgrzewająca i sycąca jesienna zupa jarzynowa w wersji z dynią. To prawdziwa bomba witaminowa! Dynia hokkaido jest jedną z najłatwiejszych w obróbce, bo nie trzeba jej obierać. W przypadku jesiennej zupy jarzynowej zrobiłam jednak mały wyjątek i dynię obrałam tak jak pozostałe warzywa. Porcję jesiennej zupy jarzynowej posypałam natką pietruszki, która jest doskonałym źródłem witaminy C.

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dynię hokkaido kroimy na dwie części i usuwamy środek z nasionami. Usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem warzywnym ponad poziom warzyw.
  • Krok 4

    1 min
    Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 5

    15 min
    Gotujemy około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec dodajemy cząber do smaku. Można też dodać nieco pieprzu i soli w razie potrzeby.
  • Krok 7

    20 min
    Kaszę pęczak gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 8

    1 min
    Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy ciepłą zupą jarzynową. Podajemy z natką pietruszki.
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 1 z 8

Cebulę, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dynię hokkaido kroimy na dwie części i usuwamy środek z nasionami. Usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 2 z 8

Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 3 z 8

Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem warzywnym ponad poziom warzyw.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 4 z 8

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 5 z 8

Gotujemy około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 6 z 8

Pod koniec dodajemy cząber do smaku. Można też dodać nieco pieprzu i soli w razie potrzeby.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 7 z 8

Kaszę pęczak gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

Krok 8 z 8

Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy ciepłą zupą jarzynową. Podajemy z natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    55 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni
  • Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    1 godz 37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu