
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tegoroczna zima bywa wyjątkowo kapryśna i częściej przypomina jesienną aurę. Dodatnie temperatury i odrobina słońca po wietrznych tygodniach wygoniły mnie z domu. Chyba każdemu czasem potrzebny jest taki dzień, kiedy może złapać odrobinę oddechu dosłownie i w przenośni. Podczas długich wędrówek warto też pamiętać o ekwipunku, czyli o czymś do picia i o… rozgrzewającej i sycącej zupie, na przykład jarzynowej.
Zupa przelana wcześniej do termosu zajmie mało miejsca w plecaku i będzie ciepła przez kilka godzin. Zimowa zupa jarzynowa to też propozycja dla osób, które lubią przepisy na błyskawiczne dania. To chyba najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu zupa jaką miałam okazję ugotować. Miseczka tak przygotowanej zupy jarzynowej to też porcja witamin w postaci warzyw i węglowodanów zawartych w grzaneczkach z razowego pieczywa.
Gotową zupę jarzynową zmiksowałam blenderem, aby móc ją potem przelać do termosu i dlatego, że tak przygotowaną zupę można też wypić z kubka. Lubię jak w mojej zupie jarzynowej są widoczne kawałeczki warzyw i dlatego nie miksuję jej bardzo dokładnie.
Pozostaje mi już życzyć Wam tylko smacznego :)
Polecam też zupę na wynos, którą przygotowała Agatka :
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
1 minKrok 3
25 minKrok 4
5 minKrok 5
1 minKrok 6
2 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Z kromek chleba odkrajamy skórkę a pozostałą część kroimy w równą kostkę. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i smażymy co jakiś czas mieszając aż grzanki się przyrumienią. Gotowe grzanki przekładamy do papierowej torebki.

Krok 2 z 7
Mieszankę warzywną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody.

Krok 3 z 7
Dodajemy czosnek niedźwiedzi, imbir i odrobinę pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.

Krok 4 z 7
Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego i gotujemy jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 5 z 7
Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego.

Krok 6 z 7
Gotową zupę jarzynową miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładnie zmiksowana, fajnie jeśli będą widoczne w zupie kawałeczki warzyw.

Krok 7 z 7
Gorącą zupę od razu przelewamy do termosu i zakręcamy. Jarzynową podajemy z grzaneczkami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0