Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70  dag
Pieczarki
0.7  l
Wywar drobiowy
2 
Cebula szalotka
2  łyżek
Masło
1 
Papryka żółta
2  łyżek
Mąka
100  ml
Słodka śmietanka
1  szczypta
Sól morska
1  łyżka
Suszona pietruszka lub estragon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.13 g
Węglowodany
18.59 g
Tłuszcze
9.02 g
Wartość energetyczna
172.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki. Cebulę drobno siekam. Paprykę myję, usuwam gniazdo nasienne, kroję w cienkie paski.
Krok 2
10 min
W rondlu roztapiam masło, dodaję pieczarki, paprykę i szalotkę, duszę pod przykryciem 5-10 minut.
Krok 3
3 min
Po tym czasie posypuję pieczarki mąką, mieszam, żeby nie było grudek, zagotowuję.
Krok 4
15 min
Dodaję gorący wywar, suszone zioła, gotuję 15 minut.
Krok 5
2 min
Zestawiam rondel z płyty, dodaję śmietankę i miksuję zupę blenderem na gładką masę.
Krok 6
1 min
Zupę podaję z różnymi ulubionymi dodatkami lub przelewam do kubków termicznych i wręczam domownikom na drogę do pracy i szkoły 🙂
Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Krok 1 z 6

Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki. Cebulę drobno siekam. Paprykę myję, usuwam gniazdo nasienne, kroję w cienkie paski.

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Krok 2 z 6

W rondlu roztapiam masło, dodaję pieczarki, paprykę i szalotkę, duszę pod przykryciem 5-10 minut.

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Krok 3 z 6

Po tym czasie posypuję pieczarki mąką, mieszam, żeby nie było grudek, zagotowuję.

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Krok 4 z 6

Dodaję gorący wywar, suszone zioła, gotuję 15 minut.

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Krok 5 z 6

Zestawiam rondel z płyty, dodaję śmietankę i miksuję zupę blenderem na gładką masę.

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Krok 6 z 6

Zupę podaję z różnymi ulubionymi dodatkami lub przelewam do kubków termicznych i wręczam domownikom na drogę do pracy i szkoły 🙂

Zupa na wynos. Na drogę do pracy lub do towarzystwa na spacer z psem po szkole. W drodze na trening, angielski. Na dobry początek dnia. Na popołudniowe doładowanie witalnych akumulatorów. Przedwiosenne słońce grzeje raczej słabo i w cienkiej kurtce szybko się marznie. A mi jest ciepło, choć spaceruję sobie niespiesznie z psem. W ręku trzymam kubek z gorącym kremem pieczarkowym. To będzie bardzo udany dzień.

Bo choć lepiej zjeść przy stole, czasem się nie da. Bo budzik nie obudził, bo wpadło się do domu tylko na chwilę. Ale to, że nie można zjeść przy stole, nie oznacza, że nie można zjeść w ogóle. Od czego są kubki termiczne 🙂 Do mojego trafiła zupa pieczarkowa z papryką, ale może to być inny ulubiony krem. Za każdym razem inny, jako alternatywa dla porannej, zazwyczaj za każdym razem takiej samej kawy. Każdą kremową zupę można zabrać ze sobą i już nie będzie wymówek, że nie było czasu na zjedzenie ciepłego śniadania czy zupy, bo można zjeść w drodze do pracy, w samochodzie, tramwaju.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika