Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasta i ciastka; ciasto, ciastko

Przepisy na ciasta ze śmietaną

Zrób śmietanowiec z kruszonką i owocami – zaskocz swoich gości smakiem kruchego ciasta ze śmietaną!

Przepisy 23

Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

1 godz 56 min Łatwy
Proste banoffee

Proste banoffee

4 godz 40 min Łatwy
Rurki z kremem

Rurki z kremem

1 godz 50 min Łatwy
Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

1 godz Łatwy
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

2 godz 10 min Łatwy
Szarlotka letnia

Szarlotka letnia

1 godz 55 min Średni
Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową

2 godz Łatwy
Ciasto przekładane gotowanym serem

Ciasto przekładane gotowanym serem

2 godz 21 min Łatwy
Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

1 godz 15 min Łatwy
Ciasto z krówką i kawą

Ciasto z krówką i kawą

1 godz 29 min Łatwy
Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

1 godz 35 min Łatwy
Pączki z dziurką

Pączki z dziurką

36 min Łatwy
Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką

1 godz 40 min Średni
Polewa galaretkowo-czekoladowa

Polewa galaretkowo-czekoladowa

38 min Łatwy
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

3 godz Łatwy
Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

1 godz 17 min Łatwy
Kruche ciasteczka wielkanocne

Kruche ciasteczka wielkanocne

55 min Łatwy
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

1 godz 55 min Łatwy
Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

32 min Łatwy
Tęczowe Ptasie Mleczko

Tęczowe Ptasie Mleczko

45 min Łatwy
Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

2 godz 59 min Średni
Ciasteczka kruche z cynamonem

Ciasteczka kruche z cynamonem

1 godz 45 min Łatwy
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

2 godz 25 min Łatwy

Śmietana – jeden składnik, wiele możliwości 

Ciasta ze śmietaną mogą mieć rozmaite odsłony. Może być to ciasto, do którego masy dodaje się śmietanę, by nadać jej odpowiednią konsystencję. Poza tym śmietana może być użyta w formie wypełnienia, jak dzieje się często w przypadku tart. Wreszcie mamy też grupę ciast, które można podawać z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto ze śmietaną niejedno ma więc imię, a tylko od ciebie zależy, po które sięgniesz. Sprawdź nasze przepisy na ciasta ze śmietaną i zainspiruj się, przygotowując pyszne wypieki. 

Śmietanowiec – wyjątkowe ciasto na bazie śmietanowego kremu 

Śmietanowiec to ciasto ze śmietaną i dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. Jest delikatne w smaku i puszyste lub kremowe. Delikatna masa śmietanowca rozpływa się w ustach. Ciasta ze śmietaną smakują bardzo dobrze z dodatkiem owoców – truskawek, śliwek, mandarynek lub innych. Często mają słodką kruszonkę na wierzchu, przyozdobioną serkiem mascarpone. 

Tarty 

Tarty to kruche ciasta, zwykle o okrągłym kształcie, których środek wypełnia się nadzieniem. Mogą być serwowane ze słonymi składnikami, jednak świetnie sprawdzają się na słodko w roli deseru. Tarty na słodko najczęściej nadziewa się owocami (truskawkami, malinami, jagodami, brzoskwiniami i innymi), a te zalewa płynną masą. Do przygotowania słodkiej masy często używa się właśnie słodkiej śmietany. Takie ciasto ze śmietaną to prawdziwy cukierniczy hit, który można szybko przygotować, ale znika jeszcze szybciej! 

Ciasta z bitą śmietaną 

Bita śmietana pasuje do wielu ciast. W ten sposób można podawać na przykład szarlotkę. Dobrze jest jednak ją ostudzić przed dodaniem bitej śmietany. Co prawda szarlotki czasem serwuje się jeszcze ciepłe, jednak na ciepłym cieście śmietana szybko się rozpuści. Bita śmietana to także popularny dodatek do biszkoptów z owocami i galaretką, doskonale dopełnia smak tych słodkich wypieków. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu