Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sposobów na to, jak zrobić ptasie mleczko jest mnóstwo. Jednym z bardziej efektownych, a jednocześnie stosunkowo łatwych do przygotowania jest tęczowa wersja tego ciasta. Potrzebne są 3 galaretki owocowe o różnych smakach. Wylewane na tortownicę i przekładane warstwowo stworzą kolorowy i puszysty deser. Sprawdź nasz przepis na ptasie mleczko!
Takie ciasto ptasie mleczko z galaretką na pewno przypadnie do gustu najmłodszym, ale sprawdzi się też na wszelkie specjalne okazje w domu. Przygotowanie zacznij od rozpuszczenia galaretek – każda oddzielnie w 1,5 szklanki wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie zastygniętych galaretek dodaj po kubeczku serka homogenizowanego waniliowego. Dokładnie wymieszaj rozpuszczając go w galaretkach. Powinna powstać gładka, puszysta masa.
Wciąż płynne galaretki wstaw na kilka minut do lodówki i poczekaj, aż zaczną tężeć. Wyciągaj je kolejno i po kolei miksuj aż do uzyskania pożądanej piankowej konsystencji. Pierwszą warstwę wlej na dno tortownicy i odczekaj kilka minut aż zastygnie. To samo powtórz z pozostałymi galaretkami.
Kiedy ostatnia warstwa zastygnie, możesz ubić śmietankę i nałożyć ją na galaretki, udekorować owocami i posypać startą czekoladą. Możesz też ułożyć na galaretkach same owoce np. brzoskwinie z puszki i zalać je galaretką. Ten przepis na ptasie mleczko na zimno stanowi doskonałe rozwiązanie dla tych osób, które lubią szybkie ciasta bez pieczenia.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
4 min
Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody.
Krok 2
5 min
Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach.
Krok 3
20 min
Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut.
Krok 4
5 min
Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji.
Krok 5
10 min
Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem,
Krok 6
1 min
Wyłożyć na galaretki i całość posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać samą galaretką.
Krok 1
z
6
Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody.
Krok 2
z
6
Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach.
Krok 3
z
6
Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut.
Krok 4
z
6
Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji.
Krok 5
z
6
Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem,
Krok 6
z
6
Wyłożyć na galaretki i całość posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać samą galaretką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0