Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tęczowe Ptasie Mleczko

Tęczowe Ptasie Mleczko

(7)
45min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Marzenkaaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  paczek
Serek homogenizowany
370  g
Śmietanka 30%
1  opakowanie
Bita śmietana
trochę
Czekolada deserowa
3  opakowań
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.94 g
Węglowodany
5.02 g
Tłuszcze
13.76 g
Wartość energetyczna
208.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sposobów na to, jak zrobić ptasie mleczko jest mnóstwo. Jednym z bardziej efektownych, a jednocześnie stosunkowo łatwych do przygotowania jest tęczowa wersja tego ciasta. Potrzebne są 3 galaretki owocowe o różnych smakach. Wylewane na tortownicę i przekładane warstwowo stworzą kolorowy i puszysty deser. Sprawdź nasz przepis na ptasie mleczko!

Takie ciasto ptasie mleczko z galaretką na pewno przypadnie do gustu najmłodszym, ale sprawdzi się też na wszelkie specjalne okazje w domu. Przygotowanie zacznij od rozpuszczenia galaretek – każda oddzielnie w 1,5 szklanki wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie zastygniętych galaretek dodaj po kubeczku serka homogenizowanego waniliowego. Dokładnie wymieszaj rozpuszczając go w galaretkach. Powinna powstać gładka, puszysta masa.

Wciąż płynne galaretki wstaw na kilka minut do lodówki i poczekaj, aż zaczną tężeć. Wyciągaj je kolejno i po kolei miksuj aż do uzyskania pożądanej piankowej konsystencji. Pierwszą warstwę wlej na dno tortownicy i odczekaj kilka minut aż zastygnie. To samo powtórz z pozostałymi galaretkami.

Kiedy ostatnia warstwa zastygnie, możesz ubić śmietankę i nałożyć ją na galaretki, udekorować owocami i posypać startą czekoladą. Możesz też ułożyć na galaretkach same owoce np. brzoskwinie z puszki i zalać je galaretką. Ten przepis na ptasie mleczko na zimno stanowi doskonałe rozwiązanie dla tych osób, które lubią szybkie ciasta bez pieczenia.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    4 min
    Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody.
  • Krok 2

    5 min
    Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach.
  • Krok 3

    20 min
    Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji.
  • Krok 5

    10 min
    Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem,
  • Krok 6

    1 min
    Wyłożyć na galaretki i całość posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać samą galaretką.
Tęczowe Ptasie Mleczko

Krok 1 z 6

Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody.

Tęczowe Ptasie Mleczko

Krok 2 z 6

Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach.

Tęczowe Ptasie Mleczko

Krok 3 z 6

Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut.

Tęczowe Ptasie Mleczko

Krok 4 z 6

Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji.

Tęczowe Ptasie Mleczko

Krok 5 z 6

Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem,

Tęczowe Ptasie Mleczko

Krok 6 z 6

Wyłożyć na galaretki i całość posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać samą galaretką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Galaretkowe impresje

    Galaretkowe impresje

    1 godz 3 min Łatwy
  • Galaretka przezroczysta o smaku winogronowym ze świeżymi owocami

    Galaretka przezroczysta o smaku winogronowym ze świeżymi owocami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Desery przezroczyste tęczowe

    Desery przezroczyste tęczowe

    2 godz 15 min Łatwy
  • Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

    Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

    8 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu