Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

(5)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
175  g
Mąka pszenna
25  g
Cukier puder
100  g
Masło
1  łyżka
Śmietana 18%
1 
Żółtko
1  opakowanie
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
180  g
Konfitura malinowa
100  g
Masło
350  ml
Mleko
180  g
Biała czekolada
1  łyżka
Śmietanka Kremówka
trochę
Bakalie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.07 g
Węglowodany
26.33 g
Tłuszcze
5.99 g
Wartość energetyczna
170.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sprawdzony przepis na mazurka wielkanocnego powinien być w każdym domu. Nie ma lepszego ciasta na święta, niż chrupiący, słodki mazurek z kremem budyniowym i bakaliami!

A jeśli lubisz też ciasta z kremem, koniecznie spróbuj jak smakuje mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą! Na warstwie pysznego ciasta, ułóż ulubioną konfiturę – na przykład malinową, przykryj kremem budyniowym o wyjątkowym, śmietankowym smaku, a całość udekoruj polewą z białej czekolady i ulubionymi bakaliami, bez których nie obędzie się żaden mazurek wielkanocny.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    75 min
    Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Krok 2

    10 min
    KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.
  • Krok 3

    10 min
    Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Krok 4

    40 min
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
  • Krok 5

    25 min
    Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
  • Krok 6

    10 min
    Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.
  • Krok 7

    10 min
    Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 1 z 7

Składniki: Mąka pszenna, Cukier puder, Śmietana 18%, Masło, Żółtko

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 2 z 7

KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 3 z 7

Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 4 z 7

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 5 z 7

Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 6 z 7

Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 7 z 7

Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Gosia

Chaos, chaos w tym przepisie ogromny! Szczególnie jak ustalacie większą porcję niż w przepisie podstawowym! Wszło, ale kremu zostało mi na przyszły rok...

Winiary
Expert

Gosiu, dziękujemy za uwagę, wprowadziliśmy poprawki i jasno określiliśmy składniki na ciasto. Mamy nadzieję, że krem się nie zmarnował i wykorzystałaś go do kolejnego mazurka - a może podarowałaś go komuś z naszym przepisem na ciasto?

O Olga

Na ciasto Jest do żółtka ale można się domyslic, mleko też raz 300 potem 350 te przepisy to chyba ktoś niezbyt ogarnięty pisze ;) w reszcie przepisow też bardzo dużo błędów

Winiary
Expert

Olgo, dziękujemy za wskazanie błędu. Poprawiliśmy go - na 350 ml. Poprawiamy również na bieżąco inne pomyłki w przepisach - staramy się ulepszać nasze przepisy, by jak najlepiej Wam wychodziły. Pozdrawiamy!

W Wera

Ktore skladniki to ciasto?

Winiary
Expert

Wero, składniki na ciasto to mąka pszenna, cukier puder, masło, śmietana i żółtko. Pozdrawiamy!

M Monika

W przepisie podane jest "wszystkie składniki na ciasto" (punkt 1), ale nie ma podane, gdzie się kończą składniki na ciasto, a zaczynają na krem... Wsypując po kolei składniki dopiero na konfiturze zauważyłam, że chyba coś nue tak z przepisem:-(

Winiary
Expert

Moniko, składniki na ciasto to: mąka pszenna, cukier puder, masło, śmietana i żółtko. Poprawiliśmy to w przepisie. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    1 godz 54 min Średni
  • Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

    Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

    2 godz 30 min Łatwy
  • Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

    Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

    7 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu