
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
A jeśli lubisz też ciasta z kremem, koniecznie spróbuj jak smakuje mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą! Na warstwie pysznego ciasta, ułóż ulubioną konfiturę – na przykład malinową, przykryj kremem budyniowym o wyjątkowym, śmietankowym smaku, a całość udekoruj polewą z białej czekolady i ulubionymi bakaliami, bez których nie obędzie się żaden mazurek wielkanocny.
Przygotowanie
Krok 1
75 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 4
40 minKrok 5
25 minKrok 6
10 minKrok 7
10 minKrok 1 z 7
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 2 z 7
KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.
Krok 3 z 7
Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 z 7
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
Krok 5 z 7
Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
Krok 6 z 7
Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.
Krok 7 z 7
Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 4