Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.
Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.
Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 4