Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
Dodaj do CookBook

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

(6)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
175  g
Mąka pszenna
25  g
Cukier puder
100  g
Masło
1  łyżka
Śmietana 18%
1 
Żółtko
1  opakowanie
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
180  g
Konfitura malinowa
100  g
Masło
350  ml
Mleko
180  g
Biała czekolada
1  łyżka
Śmietanka Kremówka
trochę
Bakalie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.3 g
Wartość energetyczna
170.6 kcal
Tłuszcze
6 g
Białko
3.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sprawdzony przepis na mazurka wielkanocnego powinien być w każdym domu. Nie ma lepszego ciasta na święta, niż chrupiący, słodki mazurek z kremem budyniowym i bakaliami!

A jeśli lubisz też ciasta z kremem, koniecznie spróbuj jak smakuje mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą! Na warstwie pysznego ciasta, ułóż ulubioną konfiturę – na przykład malinową, przykryj kremem budyniowym o wyjątkowym, śmietankowym smaku, a całość udekoruj polewą z białej czekolady i ulubionymi bakaliami, bez których nie obędzie się żaden mazurek wielkanocny.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    75 min
    Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Krok 2

    10 min
    KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.
  • Krok 3

    10 min
    Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Krok 4

    40 min
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
  • Krok 5

    25 min
    Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
  • Krok 6

    10 min
    Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.
  • Krok 7

    10 min
    Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 1 z 7

Składniki: Mąka pszenna pełnoziarnista, Cukier, Śmietana, Masło, Żółtko

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 2 z 7

KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 3 z 7

Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 4 z 7

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 5 z 7

Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 6 z 7

Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 7 z 7

Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.8 z 5
3.8
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
22
00
33
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek cytrynowy

    Mazurek cytrynowy

    1 godz 21 min Łatwy
  • Mazurek pistacjowy

    Mazurek pistacjowy

    1 godz 2 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy
  • Mazurek kajmakowy

    Mazurek kajmakowy

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu