Sernik z mlekiem w proszku
2 godz 10 min
Łatwy
1
kg
Ser twarogowy
5
łyżek
Mleko w proszku
20
dag
Cukier puder
5
Jajko
4
łyżek
Mąka krupczatka
2
łyżek
Mąka ziemniaczana
1
łyżeczka
Skórka z cytryny
0.5
szklanka
Śmietanka Kremówka
1
szklanka
Mąka krupczatka
2
Żółtko
10
dag
Margaryna
2
łyżek
Śmietana
5
dag
Cukier puder
1
łyżeczka
Skórka z pomarańczy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.87 g
Węglowodany
29.58 g
Tłuszcze
17.28 g
Wartość energetyczna
307.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
10 min
Do 1 szklanki mąki krupczatki dodać margarynę, posiekać, wlać 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, wsypać cukier puder, skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.
Krok 2
30 min
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3
10 min
Twaróg włożyć do miski, dodać obie mąki (4 łyżki krupczatki i 2 łyżki ziemniaczanej), mleko w proszku, jajka i dokładnie zmiksować.
Krok 4
10 min
Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodać otartą skórkę, połączyć z serem.
Krok 5
10 min
Ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej formie, wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 6
60 min
Piec w temp 180-190 stopni około 1 godziny.
Sernik to niekwestionowany klasyk wśród wypieków. Tym razem przyrządzamy go z mleka z proszku, ale także z dodatkami m.in. śmietany kremówki, margaryny czy sera twarogowego, dzięki którym sernik z mlekiem w proszku jest tak samo aksamitny jak jego tradycyjna wersja. Do sernika z mlekiem w proszku dodaj cytrusową nutę, czyli otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Wypiek podawaj z ulubioną, aromatyczną kawą.
Komentarze 0