Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z mlekiem w proszku

(0)
2 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ser twarogowy
5  łyżek
Mleko w proszku
20  dag
Cukier puder
5 
Jajko
4  łyżek
Mąka krupczatka
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Skórka z cytryny
0.5  szklanka
Śmietanka Kremówka
1  szklanka
Mąka krupczatka
2 
Żółtko
10  dag
Margaryna
2  łyżek
Śmietana
5  dag
Cukier puder
1  łyżeczka
Skórka z pomarańczy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.87 g
Węglowodany
29.58 g
Tłuszcze
17.28 g
Wartość energetyczna
307.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
10 min
Do 1 szklanki mąki krupczatki dodać margarynę, posiekać, wlać 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, wsypać cukier puder, skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.
Krok 2
30 min
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3
10 min
Twaróg włożyć do miski, dodać obie mąki (4 łyżki krupczatki i 2 łyżki ziemniaczanej), mleko w proszku, jajka i dokładnie zmiksować.
Krok 4
10 min
Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodać otartą skórkę, połączyć z serem.
Krok 5
10 min
Ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej formie, wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 6
60 min
Piec w temp 180-190 stopni około 1 godziny.
Sernik z mlekiem w proszku

Krok 1 z 6

Do 1 szklanki mąki krupczatki dodać margarynę, posiekać, wlać 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, wsypać cukier puder, skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.

Sernik z mlekiem w proszku

Krok 2 z 6

Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Sernik z mlekiem w proszku

Krok 3 z 6

Twaróg włożyć do miski, dodać obie mąki (4 łyżki krupczatki i 2 łyżki ziemniaczanej), mleko w proszku, jajka i dokładnie zmiksować.

Sernik z mlekiem w proszku

Krok 4 z 6

Oddzielnie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodać otartą skórkę, połączyć z serem.

Sernik z mlekiem w proszku

Krok 5 z 6

Ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej formie, wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Sernik z mlekiem w proszku

Krok 6 z 6

Piec w temp 180-190 stopni około 1 godziny.

Sernik to niekwestionowany klasyk wśród wypieków. Tym razem przyrządzamy go z mleka z proszku, ale także z dodatkami m.in. śmietany kremówki, margaryny czy sera twarogowego, dzięki którym sernik z mlekiem w proszku jest tak samo aksamitny jak jego tradycyjna wersja. Do sernika z mlekiem w proszku dodaj cytrusową nutę, czyli otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Wypiek podawaj z ulubioną, aromatyczną kawą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha