Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przetwory

Pyszności ze spiżarni

Spiżarnie naszych mam i babć kryły nieraz słoiczki z prawdziwie niesamowitymi przysmakami. Co warto przygotować na zimę do własnej spiżarki? 

Przepisy 31
Pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki

30 min Łatwy
Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem

1 godz Średni
Ogórki w zalewie gyros

Ogórki w zalewie gyros

35 min Łatwy
Ogórki konserwowe z chili

Ogórki konserwowe z chili

35 min Łatwy
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

55 min Łatwy
Przepis na ogórki małosolne

Przepis na ogórki małosolne

40 min Łatwy
Dżem z cebuli i pomidora

Dżem z cebuli i pomidora

35 min Łatwy
Gruziński lobio

Gruziński lobio

1 godz 30 min Łatwy
Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła śliwkowo-czekoladowe

2 godz 39 min Łatwy
Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

2 godz 10 min Łatwy
Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

2 godz 41 min Łatwy
Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

3 godz 13 min Łatwy
Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

2 godz 3 min Łatwy
Domowe ogórki małosolne – przepis

Domowe ogórki małosolne – przepis

20 min Łatwy
Przepis na chrzan domowy

Przepis na chrzan domowy

23 min Łatwy
Ogórki w occie

Ogórki w occie

35 min Średni
Ogórki na ostro z czosnkiem

Ogórki na ostro z czosnkiem

17 godz 20 min Łatwy
Ogórki w zalewie pomidorowej

Ogórki w zalewie pomidorowej

4 godz 42 min Łatwy
Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

2 godz 42 min Łatwy
Jabłka w słoikach na zimę

Jabłka w słoikach na zimę

1 godz 10 min Łatwy
Ogórki kiszone – przepis na przetwory

Ogórki kiszone – przepis na przetwory

20 min Łatwy
Sok malinowy na zimę

Sok malinowy na zimę

27 min Łatwy
Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

30 min Łatwy
Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka

40 min Łatwy
Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

1 godz 45 min Łatwy
Ogórki po żydowsku (na zimę)

Ogórki po żydowsku (na zimę)

20 min Łatwy
Ogórki konserwowe z miodem

Ogórki konserwowe z miodem

52 min Łatwy
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

1 godz 25 min Średni
Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej

42 min Łatwy
Kompot z agrestu i porzeczek

Kompot z agrestu i porzeczek

30 min Łatwy
Mus jabłkowy na zimę

Mus jabłkowy na zimę

58 min Łatwy

Co można przechowywać w spiżarni? 

Dawniej spiżarnia pełniła niezwykle ważną rolę w każdym gospodarstwie domowym. To właśnie tutaj przechowywaną całą żywność oraz potrawy gotowe do spożycia. Wszelkie produkty zwykle umieszczano na półkach schowane w skrzynkach, koszach czy kamionkach, głównie dla ochrony przed szkodnikami. Wędzone czy dojrzewające mięso wieszano zazwyczaj pod sufitem, by jak najdłużej zachowały się w dobrym stanie i utrudniało dostęp gryzoniom. W spiżarniach panowała zazwyczaj niższa temperatura dzięki czemu nabiał – smalec, masło, mleko – jajka czy warzywa zachowywały swoją świeżość przez dłuższy czas. 

Spiżarnia – idealna do przechowywania warzyw 

Jeśli w naszej spiżarni panuje miły chłód, można w niej przechowywać warzywa i owoce. Ziemniaki najlepiej trzymać w ciemnym kącie, dzięki czemu nie będą robić się zielone i gorzkie w smaku. Do przechowywania warzyw lub owoców świetnie nadadzą się piętrowe drewniane skrzynki, w których produkty będą miały zagwarantowany stały dostęp do świeżego powietrza, co zapobiegnie ich szybkiemu gniciu. W spiżarni o temperaturze pokojowej z powodzeniem możemy trzymać pomidory, czosnek, cebulę, kalafiory, cukinie oraz większość owoców takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, ananasy czy melony. Zwolennicy mrożonek mogą tu także umieścić zamrażarkę na owoce, warzywa czy mięso. 

Przechowywanie przetworów i konserw 

Domowej roboty przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego też jeżeli podczas budowy domu planujemy mieć nawet niewielką spiżarnię, najlepiej zlokalizować ją przy zewnętrznej ścianie i od strony północnej, na którą w większości roku nie padają promienie słoneczne. Układając słoiki na półkach, dobrze je wcześniej podpisać, zaznaczając rodzaj zawartości i datę przygotowania. Warto także rozdzielać przetwory np. na słodkie oraz wytrawne albo sałatki, konfitury i kompoty, co znacznie ułatwi późniejsze poszukiwania wybranego przysmaku. Spiżarnia jest także idealnym miejscem do przechowywania konserw albo słoików z pasteryzowanymi gotowymi potrawami, takich jak leczo warzywne, pikantny gulasz czy aromatyczna fasolka po bretońsku. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu