Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Przetwory

Pyszności ze spiżarni

Spiżarnie naszych mam i babć kryły nieraz słoiczki z prawdziwie niesamowitymi przysmakami. Co warto przygotować na zimę do własnej spiżarki? 

Przepisy 30

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

40 min Łatwy
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

65 ze 100
8 godz 35 min Średni
Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

60 ze 100
1 godz Łatwy
Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

50 ze 100
30 min Łatwy
Najlepsza sałatka z tortellini

Najlepsza sałatka z tortellini

31 min Łatwy
Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

75 ze 100
1 godz 11 min Łatwy
Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła śliwkowo-czekoladowe

2 godz 39 min Łatwy
Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

1 godz 45 min Łatwy
Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku

1 godz 5 min Łatwy
Ogórki w occie

Ogórki w occie

35 min Średni
Ogórki konserwowe z chili

Ogórki konserwowe z chili

35 min Łatwy
Ogórki po żydowsku (na zimę)

Ogórki po żydowsku (na zimę)

20 min Łatwy
Ogórki konserwowe z miodem

Ogórki konserwowe z miodem

52 min Łatwy
Domowe ogórki małosolne – przepis

Domowe ogórki małosolne – przepis

20 min Łatwy
Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej

42 min Łatwy
Ogórki w zalewie pomidorowej

Ogórki w zalewie pomidorowej

4 godz 42 min Łatwy
Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

50 min Łatwy
Chili con carne z ciecierzycą

Chili con carne z ciecierzycą

100 ze 100
11 godz 56 min Łatwy
Warzywna patelnia z kabanosami

Warzywna patelnia z kabanosami

60 ze 100
36 min Łatwy
Pieczarki po burgundzku

Pieczarki po burgundzku

85 ze 100
45 min Łatwy
Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

30 min Łatwy
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

50 ze 100
42 min Łatwy
Sok malinowy na zimę

Sok malinowy na zimę

27 min Łatwy
Jabłka w słoikach na zimę

Jabłka w słoikach na zimę

1 godz 10 min Łatwy
Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

95 ze 100
22 min Łatwy
Kompot z agrestu i porzeczek

Kompot z agrestu i porzeczek

30 min Łatwy
Mus jabłkowy na zimę

Mus jabłkowy na zimę

58 min Łatwy
Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

2 godz 42 min Łatwy
Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka

40 min Łatwy
Makaron z kurczakiem i pomidorami

Makaron z kurczakiem i pomidorami

35 ze 100
55 min Łatwy

Co można przechowywać w spiżarni? 

Dawniej spiżarnia pełniła niezwykle ważną rolę w każdym gospodarstwie domowym. To właśnie tutaj przechowywaną całą żywność oraz potrawy gotowe do spożycia. Wszelkie produkty zwykle umieszczano na półkach schowane w skrzynkach, koszach czy kamionkach, głównie dla ochrony przed szkodnikami. Wędzone czy dojrzewające mięso wieszano zazwyczaj pod sufitem, by jak najdłużej zachowały się w dobrym stanie i utrudniało dostęp gryzoniom. W spiżarniach panowała zazwyczaj niższa temperatura dzięki czemu nabiał – smalec, masło, mleko – jajka czy warzywa zachowywały swoją świeżość przez dłuższy czas. 

Spiżarnia – idealna do przechowywania warzyw 

Jeśli w naszej spiżarni panuje miły chłód, można w niej przechowywać warzywa i owoce. Ziemniaki najlepiej trzymać w ciemnym kącie, dzięki czemu nie będą robić się zielone i gorzkie w smaku. Do przechowywania warzyw lub owoców świetnie nadadzą się piętrowe drewniane skrzynki, w których produkty będą miały zagwarantowany stały dostęp do świeżego powietrza, co zapobiegnie ich szybkiemu gniciu. W spiżarni o temperaturze pokojowej z powodzeniem możemy trzymać pomidory, czosnek, cebulę, kalafiory, cukinie oraz większość owoców takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, ananasy czy melony. Zwolennicy mrożonek mogą tu także umieścić zamrażarkę na owoce, warzywa czy mięso. 

Przechowywanie przetworów i konserw 

Domowej roboty przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego też jeżeli podczas budowy domu planujemy mieć nawet niewielką spiżarnię, najlepiej zlokalizować ją przy zewnętrznej ścianie i od strony północnej, na którą w większości roku nie padają promienie słoneczne. Układając słoiki na półkach, dobrze je wcześniej podpisać, zaznaczając rodzaj zawartości i datę przygotowania. Warto także rozdzielać przetwory np. na słodkie oraz wytrawne albo sałatki, konfitury i kompoty, co znacznie ułatwi późniejsze poszukiwania wybranego przysmaku. Spiżarnia jest także idealnym miejscem do przechowywania konserw albo słoików z pasteryzowanymi gotowymi potrawami, takich jak leczo warzywne, pikantny gulasz czy aromatyczna fasolka po bretońsku. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu