Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przetwory

Pyszności ze spiżarni

Spiżarnie naszych mam i babć kryły nieraz słoiczki z prawdziwie niesamowitymi przysmakami. Co warto przygotować na zimę do własnej spiżarki? 

Przepisy 23

Pieczarki po burgundzku

85 ze 100
45 min Łatwy

Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

50 ze 100
1 godz Łatwy

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

30 min Łatwy

Zupa z zielonego groszku

1 godz 5 min Łatwy

Kotlety z ciecierzycy

50 ze 100
42 min Łatwy

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

1 godz 7 min Łatwy

Warzywna patelnia z kabanosami

60 ze 100
36 min Łatwy

Risotto z kurczakiem i warzywami

50 ze 100
30 min Łatwy

Soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym

55 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Sok malinowy na zimę

27 min Łatwy

Jabłka w słoikach na zimę

1 godz 10 min Łatwy

Sałatka z tortellini

31 min Łatwy

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

50 min Łatwy

Chili con carne z ciecierzycą

100 ze 100
11 godz 56 min Łatwy

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

95 ze 100
22 min Łatwy

Kompot z agrestu i porzeczek

30 min Łatwy

Mus jabłkowy na zimę

58 min Łatwy

Dżem z gruszek

2 godz 42 min Łatwy

Dżem z rabarbaru

1 godz 45 min Łatwy

Karmelizowane jabłka

40 min Łatwy

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

70 ze 100
1 godz 11 min Łatwy

Fasolka po bretońsku

75 ze 100
8 godz 35 min Średni

Makaron z kurczakiem i pomidorami

35 ze 100
55 min Łatwy

Co można przechowywać w spiżarni? 

Dawniej spiżarnia pełniła niezwykle ważną rolę w każdym gospodarstwie domowym. To właśnie tutaj przechowywaną całą żywność oraz potrawy gotowe do spożycia. Wszelkie produkty zwykle umieszczano na półkach schowane w skrzynkach, koszach czy kamionkach, głównie dla ochrony przed szkodnikami. Wędzone czy dojrzewające mięso wieszano zazwyczaj pod sufitem, by jak najdłużej zachowały się w dobrym stanie i utrudniało dostęp gryzoniom. W spiżarniach panowała zazwyczaj niższa temperatura dzięki czemu nabiał – smalec, masło, mleko – jajka czy warzywa zachowywały swoją świeżość przez dłuższy czas. 

Spiżarnia – idealna do przechowywania warzyw 

Jeśli w naszej spiżarni panuje miły chłód, można w niej przechowywać warzywa i owoce. Ziemniaki najlepiej trzymać w ciemnym kącie, dzięki czemu nie będą robić się zielone i gorzkie w smaku. Do przechowywania warzyw lub owoców świetnie nadadzą się piętrowe drewniane skrzynki, w których produkty będą miały zagwarantowany stały dostęp do świeżego powietrza, co zapobiegnie ich szybkiemu gniciu. W spiżarni o temperaturze pokojowej z powodzeniem możemy trzymać pomidory, czosnek, cebulę, kalafiory, cukinie oraz większość owoców takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, ananasy czy melony. Zwolennicy mrożonek mogą tu także umieścić zamrażarkę na owoce, warzywa czy mięso. 

Przechowywanie przetworów i konserw 

Domowej roboty przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego też jeżeli podczas budowy domu planujemy mieć nawet niewielką spiżarnię, najlepiej zlokalizować ją przy zewnętrznej ścianie i od strony północnej, na którą w większości roku nie padają promienie słoneczne. Układając słoiki na półkach, dobrze je wcześniej podpisać, zaznaczając rodzaj zawartości i datę przygotowania. Warto także rozdzielać przetwory np. na słodkie oraz wytrawne albo sałatki, konfitury i kompoty, co znacznie ułatwi późniejsze poszukiwania wybranego przysmaku. Spiżarnia jest także idealnym miejscem do przechowywania konserw albo słoików z pasteryzowanymi gotowymi potrawami, takich jak leczo warzywne, pikantny gulasz czy aromatyczna fasolka po bretońsku. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu