Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jabłka w słoikach na zimę
Dodaj do CookBook

Jabłka w słoikach na zimę

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Triss123
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Kwasek cytrynowy
5  kg
Jabłka
10  łyżek
Cukier
1  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
126.3 g
Wartość energetyczna
477.4 kcal
Tłuszcze
1.1 g
Białko
2.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bez wątpienia sezon letni jest tym, na co czekamy najbardziej. To właśnie wtedy możemy cieszyć się smakiem soczystych, pełnych smaku owoców, które w sezonie zimowym nie są już dla nas dostępne. Oczywiście jabłka - teoretycznie - możemy kupić w sklepach przez cały rok. Za każdym razem znajdziemy je w mniejszych lub większych marketach i są one powszechnie dostępne. Jednak - przyznajmy to szczerze - nie mają one już takiego smaku i aromatu jak świeże, sezonowe owoce zerwane prosto z drzewa. Jeśli więc zależy nam na tym, by takim smakiem cieszyć się przez znacznie dłuższy czas, to przygotujmy jabłka w słoikach na zimę! W ten prosty i względnie szybki sposób będziemy mogli zachować dla siebie smak lata przez znacznie dłuższy czas i cieszyć się smakiem dorodnych jabłek dokładnie wtedy, kiedy będziemy mieć na to ochotę!


Jabłka w słoiki na zimę - prosty sposób na smakowity dodatek do ciast i deserów!

Jabłka w słoiki na zimę! - to hasło dla wielu z nas powinno stać się inspiracją do stworzenia fenomenalnych przetworów, które dadzą nam nieograniczone możliwości ich przygotowania. Jest to sposób również na to, by delektować się soczystym smakiem jabłek nawet w momencie, kiedy za oknem szaleją nieprzyjazne temperatury! Jabłka w słoikach na zimę dają nam szerokie spectrum ich wykorzystania. Oczywiście - możemy delektować się nimi w "surowej" postaci, ale także możemy wykorzystać je jako nadzienie do szarlotki lub smakowitych, słodkich naleśników. Sprawdzą się one także jako dodatek do gofrów, czy jako samodzielny deser, którym będziemy się raczyć przy kawie lub herbacie.


Jabłka w słoiku na zimę - przepis, który wykonasz jedynie w kilka minut!

Jabłka w słoiku na zimę to uniwersalny i względnie prosty przepis! Nawet osoba, która nie przepada za przebywaniem w kuchni przez dłuższy czas, nie powinna mieć najmniejszych problemów z jego wykonaniem. Oczywiście kluczem do sukcesu są dokładnie obrane, dorodne i soczyste jabłka. Następnie, wystarczy tylko 15 minut, by zamknąć ich naturalny smak i aromat w przygotowanych uprzednio słoiczkach. Takie domowe przestwory nie tylko pomagają zachować smak lata na dłużej, ale także dają wiele satysfakcji. Ich samo przygotowywanie jest świetną zabawą, a co dopiero mówić o późniejszej konsumpcji. Zdecydujmy się więc na wykonanie smakowitych jabłek w słoikach na zimę, a następnie wykorzystajmy je w absolutnie dowolny sposób! Ten rodzaj przetworów z całą pewnością nas nie rozczaruje!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    15 min
    Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).
  • Krok 2

    10 min
    Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
  • Krok 3

    15 min
    Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
  • Krok 4

    15 min
    Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
  • Krok 5

    15 min
    Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka w słoikach na zimę

Krok 1 z 5

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 2 z 5

Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 3 z 5

Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 4 z 5

Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 5 z 5

Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Prawie gotuję

co to jest to "pasteryzować ok. 15min"??
Anonim (niezweryfikowany) 08/24/2023-10:38 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/28/2023-03:57 CEST
Pasteryzowanie polega na podgrzewaniu zakręconych słoików w wodzie lub piekarniku. Odsyłamy do naszych porad – mamy artykuł o pasteryzacji. Warto go przeczytać przez przygotowaniem domowych przetworów. Pozdrawiamy! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryż z jabłkami i cynamonem

    Ryż z jabłkami i cynamonem

    47 min Łatwy
  • Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

    Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

    53 min Średni
  • Surówka z selera, jabłka i pora

    Surówka z selera, jabłka i pora

    32 min Łatwy
  • Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka

    Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu