Jabłka w słoikach na zimę
70min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.25 g
Węglowodany
126.33 g
Tłuszcze
1.08 g
Wartość energetyczna
477.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
15 min
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).
Krok 2
10 min
Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
Krok 3
15 min
Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
Krok 4
15 min
Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
Krok 5
15 min
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka w słoikach na zimę to przepyszny powrót do smaków lata. Pokrojone w ćwiartki, a następnie kostkę jabłka, zalej wodą z kwaskiem cytrynowym WINIARY. Kwasek nada wyrazistego smaku oraz sprawi, że jabłka nie zmienią koloru. Jabłka w słoikach, są łatwe do wykonania, a możesz się nimi delektować, całym rokiem dodając je między innymi jako farsz do naleśników.
Komentarze 0