Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jabłka w słoikach na zimę

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Triss123
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
5  kg
Jabłka
10  łyżek
Cukier
1  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.25 g
Węglowodany
126.33 g
Tłuszcze
1.08 g
Wartość energetyczna
477.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jabłka w słoikach na zimę to przepyszny powrót do smaków lata. Pokrojone w ćwiartki, a następnie kostkę jabłka, zalej wodą z kwaskiem cytrynowym WINIARY. Kwasek nada wyrazistego smaku oraz sprawi, że jabłka nie zmienią koloru. Jabłka w słoikach, są łatwe do wykonania, a możesz się nimi delektować, całym rokiem dodając je między innymi jako farsz do naleśników.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    15 min
    Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).
  • Krok 2

    10 min
    Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
  • Krok 3

    15 min
    Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
  • Krok 4

    15 min
    Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
  • Krok 5

    15 min
    Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka w słoikach na zimę

Krok 1 z 5

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 2 z 5

Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 3 z 5

Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 4 z 5

Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 5 z 5

Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mus jabłkowy na zimę

    58 min Łatwy
  • Smażone jabłka do naleśników lub ciast

    23 min Łatwy
  • Mus jabłkowy

    27 min Łatwy
  • Karmelizowane jabłka

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu