Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jabłka w słoikach na zimę to przepyszny powrót do smaków lata. Pokrojone w ćwiartki, a następnie kostkę jabłka, zalej wodą z kwaskiem cytrynowym WINIARY. Kwasek nada wyrazistego smaku oraz sprawi, że jabłka nie zmienią koloru. Jabłka w słoikach, są łatwe do wykonania, a możesz się nimi delektować, całym rokiem dodając je między innymi jako farsz do naleśników.
Przygotowanie
70 min
Krok 1
15 min
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).
Krok 2
10 min
Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
Krok 3
15 min
Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
Krok 4
15 min
Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
Krok 5
15 min
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Krok 1
z
5
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).
Krok 2
z
5
Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
Krok 3
z
5
Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
Krok 4
z
5
Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
Krok 5
z
5
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0