Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jabłka w słoikach na zimę

Jabłka w słoikach na zimę

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Triss123

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
5  kg
Jabłka
10  łyżek
Cukier
1  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.25 g
Węglowodany
126.33 g
Tłuszcze
1.08 g
Wartość energetyczna
477.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jabłka w słoikach na zimę to przepyszny powrót do smaków lata. Pokrojone w ćwiartki, a następnie kostkę jabłka, zalej wodą z kwaskiem cytrynowym WINIARY. Kwasek nada wyrazistego smaku oraz sprawi, że jabłka nie zmienią koloru. Jabłka w słoikach, są łatwe do wykonania, a możesz się nimi delektować, całym rokiem dodając je między innymi jako farsz do naleśników.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    15 min
    Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).
  • Krok 2

    10 min
    Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
  • Krok 3

    15 min
    Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
  • Krok 4

    15 min
    Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
  • Krok 5

    15 min
    Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Jabłka w słoikach na zimę

Krok 1 z 5

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 2 z 5

Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 3 z 5

Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 4 z 5

Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.

Jabłka w słoikach na zimę

Krok 5 z 5

Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mus jabłkowy na zimę

    Mus jabłkowy na zimę

    58 min Łatwy
  • Smażone jabłka do naleśników lub ciast

    Smażone jabłka do naleśników lub ciast

    23 min Łatwy
  • Mus jabłkowy

    Mus jabłkowy

    27 min Łatwy
  • Karmelizowane jabłka

    Karmelizowane jabłka

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu