Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karmelizowane jabłka to idealny deser na jesień. Aromatyczne dodatki cynamonu i startej skórki z cytryny idealnie podkreślają smak owoców, a cukier sprawia, że jabłka stają się deserem, który pokochają wielbiciele słodkości. Karmelizowane jabłka< to dodatek doskonały do deserów – budyniów, lodów, ciast, racuchów i wielu innych!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
15 min
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki (aby jabłka nie ściemniały należy wkładać cząstki owoców do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym, a potem wodę dokładnie odlać).
Krok 2
10 min
Na najszerszej patelni jaką mamy rozpuścić cukier, dodać wodę z cynamonem i otartą skórką z jednej cytryny.
Krok 3
10 min
Do gęstego syropu dodać jabłka i smażyć je tylko delikatnie potrząsając patelnią do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.
Krok 4
5 min
Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy to ostygnięcia.
Krok 1
z
4
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki (aby jabłka nie ściemniały należy wkładać cząstki owoców do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym, a potem wodę dokładnie odlać).
Krok 2
z
4
Na najszerszej patelni jaką mamy rozpuścić cukier, dodać wodę z cynamonem i otartą skórką z jednej cytryny.
Krok 3
z
4
Do gęstego syropu dodać jabłka i smażyć je tylko delikatnie potrząsając patelnią do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.
Krok 4
z
4
Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy to ostygnięcia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0