Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Jabłka
1.5  szklanek
Cukier
0.25  szklanka
Woda
0.5  łyżeczka
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.55 g
Węglowodany
91.72 g
Tłuszcze
0.26 g
Wartość energetyczna
352.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karmelizowane jabłka to idealny deser na jesień. Aromatyczne dodatki cynamonu i startej skórki z cytryny idealnie podkreślają smak owoców, a cukier sprawia, że jabłka stają się deserem, który pokochają wielbiciele słodkości. Karmelizowane jabłka< to dodatek doskonały do deserów – budyniów, lodów, ciast, racuchów i wielu innych!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki (aby jabłka nie ściemniały należy wkładać cząstki owoców do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym, a potem wodę dokładnie odlać).
  • Krok 2

    10 min
    Na najszerszej patelni jaką mamy rozpuścić cukier, dodać wodę z cynamonem i otartą skórką z jednej cytryny.
  • Krok 3

    10 min
    Do gęstego syropu dodać jabłka i smażyć je tylko delikatnie potrząsając patelnią do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.
  • Krok 4

    5 min
    Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy to ostygnięcia.
Karmelizowane jabłka

Krok 1 z 4

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki (aby jabłka nie ściemniały należy wkładać cząstki owoców do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym, a potem wodę dokładnie odlać).

Karmelizowane jabłka

Krok 2 z 4

Na najszerszej patelni jaką mamy rozpuścić cukier, dodać wodę z cynamonem i otartą skórką z jednej cytryny.

Karmelizowane jabłka

Krok 3 z 4

Do gęstego syropu dodać jabłka i smażyć je tylko delikatnie potrząsając patelnią do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.

Karmelizowane jabłka

Krok 4 z 4

Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy to ostygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brak informacji o alergenach
  • Deser
  • Jesień
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mus jabłkowy na zimę

    Mus jabłkowy na zimę

    58 min Łatwy
  • Mus jabłkowy

    Mus jabłkowy

    27 min Łatwy
  • Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

    Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

    29 min Łatwy
  • Jabłka w słoikach na zimę

    Jabłka w słoikach na zimę

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu