Ogórki w zalewie musztardowej
42min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.87 g
Węglowodany
41.67 g
Tłuszcze
0.79 g
Wartość energetyczna
174.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Ogórki umyj osusz i przekrój na 4 części.
6 min
Ogórki umyj osusz i przekrój na 4 części.
Składniki zalewy zagotuj, ostudź.
15 min
Składniki zalewy (wodę, sól, ocet, cukier, musztardę) zagotuj, ostudź.
Do każdego słoika włóż przyprawy i ogórki.
5 min
Do każdego słoika włóż przyprawy i ogórki. Zalej zimną zalewą. Zakręć wieczkami.
Step4
15 min
Pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania, wyjmij ostrożnie słoiki i postaw na wieczkach. Po 10 minutach odwróć.
Następnie odstaw do chłodnego miejsca na kilka tygodni
1 min
Następnie odstaw do chłodnego miejsca na kilka tygodni
Jeżeli lubisz domowe ogórki kiszone z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, nasz przepis na ogórki w zalewie musztardowej powinien przypaść Ci do gustu! Do przygotowania zalewy do kiszonych ogórków możesz użyć musztardy łagodnej lub musztardy sarepskiej, która nada zalewie ostry i wyrazisty posmak.
Co prawda na ogórki w zalewie musztardowej będzie trzeba poczekać kilka tygodni – ale ich smak i aromat jest tego warty! Podawaj je do obiadów z mięsem, dań warzywnych, a także – na kanapki i z sałatkami.
Co prawda na ogórki w zalewie musztardowej będzie trzeba poczekać kilka tygodni – ale ich smak i aromat jest tego warty! Podawaj je do obiadów z mięsem, dań warzywnych, a także – na kanapki i z sałatkami.
Komentarze 0