Ogórki w zalewie pomidorowej
4 godz 42 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.67 g
Węglowodany
32.36 g
Tłuszcze
19.16 g
Wartość energetyczna
299.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
282 min
Krok 1
10 min
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki (czyli jednego ogórka dzielimy na czworo, najlepiej, aby ogórki nie miały zbyt dużych pestek w środku).
Krok 2
120 min
Wkładamy do miski, posypujemy solą zostawiamy na 2 godziny.
Krok 3
5 min
Cebule obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do ogórków i razem mieszamy.
Krok 4
10 min
Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, ocet olej, cukier. Gotujemy chwilę i zalewamy ogórki.
Krok 5
120 min
Odstawiamy na 2 godziny, a następnie wkładamy do słoików.
Krok 6
17 min
Gotujemy 15 minut od momentu zagotowania.
Bardzo smakowite ogórki w zalewie pomidorowej to przepis wyjątkowy! Sprawdzi się nie tylko na obiad do pieczonego mięska, ale również w zestawie z chrupiącym pieczywem. Do przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników: ogórków, zalewy oraz sosu pomidorowego. Bardzo łatwy przepis nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom!
Komentarze 0