Mus jabłkowy na zimę
58min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.8 g
Węglowodany
251.7 g
Tłuszcze
0.87 g
Wartość energetyczna
965 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
10 min
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na małe kawałki.
Krok 2
15 min
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotować tak długo, aż się jabłka rozpadną, a woda wyparuje.
Krok 3
10 min
Dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy jeszcze około 10 minut.
Krok 4
3 min
Gorące jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy.
Krok 5
20 min
Pasteryzujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak na noc.
Pyszny smak sezonowych jabłek zamknięty w słoiczku to cenna zdobycz w okresie zimy. Przepis na mus jabłkowy jest prosty do wykonania, a ma wiele zastosowań. Możesz posmarować nim chrupiące pieczywo z dodatkiem masła, użyć jako farsz do naleśników bądź upiec słodziutką szarlotkę. Wypróbuj koniecznie świetny przepis na słodziutki jabłkowy mus.
Komentarze 0