Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smak wiosny w słoiku czyli dżem z rabarbaru. Pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy słodkich bułek. Dzięki niewielkiej ilości pracy możemy cieszyć się tym smakołykiem przez cały rok, o ile oczywiście wystarczy nam rabarbaru. W trakcie przygotowań dodajcie Galaretkę pomarańczowy smak WINIARY, która sprawi, że dżem zyska cytrusowy posmak.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
10 min
Rabarbar obieramy, oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).
Krok 2
20 min
Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.
Krok 3
5 min
Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, delikatnie wymieszać.
Krok 4
10 min
Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.
Krok 5
60 min
Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Krok 1
z
5
Rabarbar obieramy, oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).
Krok 2
z
5
Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.
Krok 3
z
5
Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, delikatnie wymieszać.
Krok 4
z
5
Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.
Krok 5
z
5
Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
K
Krystyna
Bardzo proszę o pomoc.Dżem z Rabarbaru wyszedł mi gorzki. Co żle zrobiłam?
Winiary
Expert
Krystyno, polecamy robić dżem z młodego rabarbaru (jak najmłodszych pędów). Starsze mogą być gorzkie, zwłaszcza w przetworach.
V
Vera
Czy rabarbar nie trzeba obierać?
Winiary
Expert
Vero, dziękujemy za celną uwagę! rabarbar, zwłaszcza starszy, trzeba obrać, bo może być łykowaty. Dodamy wzmiankę o tym do przepisu.
Komentarze 2