Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
1  kg
Rabarbar
1 
Pomarańcze
50  dag
Cukier
1  szklanka
Sok z pomarańczy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.37 g
Węglowodany
59.76 g
Tłuszcze
0.27 g
Wartość energetyczna
236.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smak wiosny w słoiku czyli dżem z rabarbaru. Pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy słodkich bułek. Dzięki niewielkiej ilości pracy możemy cieszyć się tym smakołykiem przez cały rok, o ile oczywiście wystarczy nam rabarbaru. W trakcie przygotowań dodajcie Galaretkę pomarańczowy smak WINIARY, która sprawi, że dżem zyska cytrusowy posmak.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Rabarbar obieramy, oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).
  • Krok 2

    20 min
    Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.
  • Krok 3

    5 min
    Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, delikatnie wymieszać.
  • Krok 4

    10 min
    Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.
  • Krok 5

    60 min
    Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Dżem z rabarbaru

Krok 1 z 5

Rabarbar obieramy, oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).

Dżem z rabarbaru

Krok 2 z 5

Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.

Dżem z rabarbaru

Krok 3 z 5

Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, delikatnie wymieszać.

Dżem z rabarbaru

Krok 4 z 5

Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.

Dżem z rabarbaru

Krok 5 z 5

Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Krystyna

Bardzo proszę o pomoc.Dżem z Rabarbaru wyszedł mi gorzki. Co żle zrobiłam?

Winiary
Expert

Krystyno, polecamy robić dżem z młodego rabarbaru (jak najmłodszych pędów). Starsze mogą być gorzkie, zwłaszcza w przetworach.

V Vera

Czy rabarbar nie trzeba obierać?

Winiary
Expert

Vero, dziękujemy za celną uwagę! rabarbar, zwłaszcza starszy, trzeba obrać, bo może być łykowaty. Dodamy wzmiankę o tym do przepisu.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dżem z winogron i jabłek

    Dżem z winogron i jabłek

    1 godz 8 min Łatwy
  • Marlenka

    Marlenka

    6 godz 45 min Łatwy
  • Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

    Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

    51 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

    Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

    3 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu