Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dżem z rabarbaru
Dodaj do CookBook

Dżem z rabarbaru

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
1  kg
Rabarbar
1 
Pomarańcze
50  dag
Cukier
1  szklanka
Sok z pomarańczy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
59.8 g
Wartość energetyczna
236.9 kcal
Tłuszcze
0.3 g
Białko
1.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smak wiosny w słoiku czyli dżem z rabarbaru. Pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy słodkich bułek. Dzięki niewielkiej ilości pracy możemy cieszyć się tym smakołykiem przez cały rok, o ile oczywiście wystarczy nam rabarbaru. W trakcie przygotowań dodajcie Galaretkę pomarańczowy smak WINIARY, która sprawi, że dżem zyska cytrusowy posmak.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Rabarbar obieramy, oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).
  • Krok 2

    20 min
    Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.
  • Krok 3

    5 min
    Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, delikatnie wymieszać.
  • Krok 4

    10 min
    Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.
  • Krok 5

    60 min
    Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Dżem z rabarbaru

Krok 1 z 5

Rabarbar obieramy, oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).

Dżem z rabarbaru

Krok 2 z 5

Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.

Dżem z rabarbaru

Krok 3 z 5

Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, delikatnie wymieszać.

Dżem z rabarbaru

Krok 4 z 5

Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.

Dżem z rabarbaru

Krok 5 z 5

Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

4

Krystyna

Bardzo proszę o pomoc.Dżem z Rabarbaru wyszedł mi gorzki. Co żle zrobiłam?
Anonim (niezweryfikowany) 07/29/2021-10:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-02:53 CEST
Krystyno, polecamy robić dżem z młodego rabarbaru (jak najmłodszych pędów). Starsze mogą być gorzkie, zwłaszcza w przetworach.
4

Vera

Czy rabarbar nie trzeba obierać?
Anonim (niezweryfikowany) 05/18/2021-10:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/26/2021-10:09 CEST
Vero, dziękujemy za celną uwagę! rabarbar, zwłaszcza starszy, trzeba obrać, bo może być łykowaty. Dodamy wzmiankę o tym do przepisu.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Naleśniki z dżemem

    Naleśniki z dżemem

    26 min Łatwy
  • Omlet na słodko z dżemem

    Omlet na słodko z dżemem

    23 min Łatwy
  • Omlet z dżemem

    Omlet z dżemem

    20 min Łatwy
  • Ryż z dżemem

    Ryż z dżemem

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu