Dżem z rabarbaru
105min
Łatwy
1 opakowanie
1 kg
Rabarbar
1
Pomarańcze
50 dag
Cukier
1 szklanka
Sok z pomarańczy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.37 g
Węglowodany
59.76 g
Tłuszcze
0.27 g
Wartość energetyczna
236.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
10 min
Rabarbar oczyszczamy i kroimy (po pokrojeniu i oczyszczeniu powinien ważyć równy kilogram).
Krok 2
20 min
Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać 1/4 łyżeczki soli i szklankę soku pomarańczowego, przykryć i rozgotować.
Krok 3
5 min
Rozgotowany rabarbar zdjąć z palnika i zmiksować na mus. Dodać do niego obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, delikatnie wymieszać.
Krok 4
10 min
Cukier i dżemiks dodać do dżemu i zagotować, cały czas ostrożnie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i dodać sypką galaretkę. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się galaretki szybko przełożyć do przygotowanych słoiczków.
Krok 5
60 min
Odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Smak wiosny w słoiku czyli dżem z rabarbaru. Pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy słodkich bułek. Dzięki niewielkiej ilości pracy możemy cieszyć się tym smakołykiem przez cały rok, o ile oczywiście wystarczy nam rabarbaru. W trakcie przygotowań dodajcie Galaretkę pomarańczowy smak WINIARY, która sprawi, że dżem zyska cytrusowy posmak.
Komentarze 0