Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest szpileczkaa
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
350  g
Cukier żelujący
2.5  łyżek
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.38 g
Węglowodany
234.07 g
Tłuszcze
0.67 g
Wartość energetyczna
924.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na drobniutkie kawałeczki.
Krok 2
2 min
Przygotowane owoce dokładnie mieszamy z cukrem żelującym.
Krok 3
8 min
Dodajemy sok z cytryny i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby się nie przypaliło. Od momentu zagotowania gotowałam jeszcze ok. 5 minut, do czasu aż owoce się rozpadły.
Krok 4
10 min
Zdjąć z ognia i mieszać tak długo aż zniknie piana. Gorącym dżemem wypełniamy czyste, wyparzone słoiki i od razu zakręcamy. Słoiki odkładamy do wystygnięcia do góry dnem.
Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

Krok 1 z 4

Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na drobniutkie kawałeczki.

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

Krok 2 z 4

Przygotowane owoce dokładnie mieszamy z cukrem żelującym.

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

Krok 3 z 4

Dodajemy sok z cytryny i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby się nie przypaliło. Od momentu zagotowania gotowałam jeszcze ok. 5 minut, do czasu aż owoce się rozpadły.

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym

Krok 4 z 4

Zdjąć z ognia i mieszać tak długo aż zniknie piana. Gorącym dżemem wypełniamy czyste, wyparzone słoiki i od razu zakręcamy. Słoiki odkładamy do wystygnięcia do góry dnem.

Dżem jabłkowy z cukrem żelującym jest niezwykle szybki w przygotowaniu, dlatego cieszy się on dużą popularnością. Domowe przetwory są niezwykle doceniane w trakcie zimowych poranków, podczas których chcemy choćby przy jedzeniu wrócić do wspomnień z wakacji. Zobacz, jak przygotować dżem, który zamkniesz w słoiku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha