Dżem jabłkowy z cukrem żelującym
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.38 g
Węglowodany
234.07 g
Tłuszcze
0.67 g
Wartość energetyczna
924.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na drobniutkie kawałeczki.
Krok 2
2 min
Przygotowane owoce dokładnie mieszamy z cukrem żelującym.
Krok 3
8 min
Dodajemy sok z cytryny i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby się nie przypaliło. Od momentu zagotowania gotowałam jeszcze ok. 5 minut, do czasu aż owoce się rozpadły.
Krok 4
10 min
Zdjąć z ognia i mieszać tak długo aż zniknie piana. Gorącym dżemem wypełniamy czyste, wyparzone słoiki i od razu zakręcamy. Słoiki odkładamy do wystygnięcia do góry dnem.
Dżem jabłkowy z cukrem żelującym jest niezwykle szybki w przygotowaniu, dlatego cieszy się on dużą popularnością. Domowe przetwory są niezwykle doceniane w trakcie zimowych poranków, podczas których chcemy choćby przy jedzeniu wrócić do wspomnień z wakacji. Zobacz, jak przygotować dżem, który zamkniesz w słoiku.
Komentarze 0