Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesienią, gdy gruszki są najsłodsze i najpyszniejsze, warto przygotować kilka słoików dżemu z gruszek. Nie od dzisiaj wiadomo, że własnoręcznie przygotowane przetwory smakują najlepiej. Słodkie gruszki z dodatkiem imbiru będą wspaniale komponowały się z białym serem, ale sprawdzą się również jako dodatek do ciast i deserów.
Przygotowanie
162 min
Krok 1
10 min
Gruszki obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, ważymy by było ich 3 kg.
Krok 2
10 min
Kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.
Krok 3
120 min
Gotujemy, często mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy dżem zgęstnieje, dodajemy imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze około 30 minut.
Krok 4
2 min
Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.
Krok 5
20 min
Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry.
Krok 1
z
5
Gruszki obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, ważymy by było ich 3 kg.
Krok 2
z
5
Kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.
Krok 3
z
5
Gotujemy, często mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy dżem zgęstnieje, dodajemy imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze około 30 minut.
Krok 4
z
5
Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.
Krok 5
z
5
Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0