Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dżem z gruszek

0
162 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20 g
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
3 kg
Gruszki
550 g
Cukier
2.5 łyżeczek
Imbir
125 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
385.36 kcal
Węglowodany
101 g
Białko
1.12 g
Tłuszcze
0.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

162 min
Krok 1
10 min
Gruszki obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, ważymy by było ich 3 kg.
Krok 2
10 min
Kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.
Krok 3
120 min
Gotujemy, często mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy dżem zgęstnieje, dodajemy imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze około 30 minut.
Krok 4
2 min
Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.
Krok 5
20 min
Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry.
Dżem z gruszek

Krok 1 z 5

Gruszki obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, ważymy by było ich 3 kg.

Dżem z gruszek

Krok 2 z 5

Kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.

Dżem z gruszek

Krok 3 z 5

Gotujemy, często mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy dżem zgęstnieje, dodajemy imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze około 30 minut.

Dżem z gruszek

Krok 4 z 5

Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.

Dżem z gruszek

Krok 5 z 5

Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry.

Jesienią, gdy gruszki są najsłodsze i najpyszniejsze, warto przygotować kilka słoików dżemu z gruszek. Nie od dzisiaj wiadomo, że własnoręcznie przygotowane przetwory smakują najlepiej. Słodkie gruszki z dodatkiem imbiru będą wspaniale komponowały się z białym serem, ale sprawdzą się również jako dodatek do ciast i deserów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika