Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pyszne ciasta z czekoladą i nie tylko! Ciasto na specjalną okazję - przepisy

Przepisy na ciasta i desery z migdałami

Migdały są pysznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków i słodkich deserów. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne witamin i wartości odżywczych. Wypróbuj nasze propozycje na desery z migdałami. 

Przepisy 28

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

1 godz 35 min Łatwy
Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową

2 godz Łatwy
Kutia wigilijna - jak zrobić?

Kutia wigilijna - jak zrobić?

1 godz 10 min Łatwy
Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

1 godz 6 min Łatwy
Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

1 godz 15 min Łatwy
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

1 godz 20 min Łatwy
Masa migdałowa do ciast

Masa migdałowa do ciast

2 godz 27 min Łatwy
Kolorowe gwiazdki

Kolorowe gwiazdki

1 godz 10 min Łatwy
Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

2 godz 12 min Średni
Łamańce z makiem

Łamańce z makiem

2 godz 5 min Łatwy
Ciasto użądlenie pszczoły

Ciasto użądlenie pszczoły

1 godz 12 min Łatwy
Jabłko pieczone w mikrofalówce

Jabłko pieczone w mikrofalówce

15 min Łatwy
Ciasto z makiem i jabłkami

Ciasto z makiem i jabłkami

2 godz 20 min Łatwy
Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

2 godz Łatwy
Sernik z makiem

Sernik z makiem

1 godz 45 min Łatwy
Muffiny - babeczki

Muffiny - babeczki

1 godz 15 min Łatwy
Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

7 godz Łatwy
Czekoladowe trufle z herbatników

Czekoladowe trufle z herbatników

2 godz 20 min Łatwy
Sernik gotowany - bez pieczenia

Sernik gotowany - bez pieczenia

4 godz 45 min
Szpajza cytrynowa - śląski deser

Szpajza cytrynowa - śląski deser

30 min Łatwy
Tort makowy z orzechową masą

Tort makowy z orzechową masą

2 godz 20 min Łatwy
Ciastko francuskie z ananasem

Ciastko francuskie z ananasem

45 min Łatwy
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

3 godz 55 min Łatwy
Sernik na miodowym cieście z brzoskwiniami

Sernik na miodowym cieście z brzoskwiniami

1 godz 48 min Łatwy
Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

1 godz 9 min Łatwy
Makiełki - bez pieczenia

Makiełki - bez pieczenia

3 godz 17 min Łatwy
Tarty z ciasta francuskiego z morelami

Tarty z ciasta francuskiego z morelami

1 godz 30 min Łatwy
Rafaello kulki z kaszy manny

Rafaello kulki z kaszy manny

1 godz 40 min Łatwy

Desery z migdałami 

 

Migdały mają wszechstronne zastosowanie w kuchni — szczególnie w deserach. Możesz używać ich w całości lub wykorzystać tylko płatki. Dodać je jako dodatek, lub główny składnik ciasta. Podać surowe lub uprażyć. Desery z migdałami smakują zawsze idealnie. 

 

Większości z nas migdały kojarzą się zapewne przede wszystkim z marcepanem — słodką masą utworzoną głównie z prażonych i zmielonych migdałów oraz cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Marcepan jest pysznym deserem samym w sobie, ale może być także użyty do przygotowania bardziej skomplikowanych dań, jak na przykład praliny. 

 

Migdały są również mocno zakorzenionym dodatkiem do deserów świątecznych: kutii wigilijnej oraz wielkanocnego mazurka. 

 

Oczywiście migdały wykorzystasz także do mniej pracochłonnych deserów — wypróbuj przepis na herbatnikowe trufle czekoladowe. Przygotujesz je w kilka chwil! W podobnym kształcie stworzysz kulki Rafaello z wykorzystaniem migdałów i kaszy manny. Niebanalna przekąska idealna do popołudniowej kawy. 

 

Ciasta z migdałami 

 

Poza świątecznym mazurkiem proponujemy wiele innych przepisów na przepyszne ciasta z użyciem migdałów. Oto kilka z nich. 

 

Dla fanów jabłek przygotowaliśmy przepis na szarlotkę z polewą miodowo-migdałową. Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany. 

 

Sernik to zawsze dobry pomysł, a sernik z migdałami stanie się gwiazdą na Twoim stole! Wypróbuj przepis na sernik z brzoskwiniami na miodowym cieście. Pyszny i elegancki. 

 

Jeśli nie przepadasz za pieczeniem — spieszymy z pomocą! Proponujemy sernik gotowany — bez pieczenia! Składa się z herbatników i masy kajmakowej oraz serowej. Przygotujesz go szybko i zaoszczędzisz czas na przyjmowanie komplementów od swoich gości. Ciasto z migdałami to zawsze dobry pomysł. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu