Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Łamańce z makiem

Łamańce z makiem

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  szklanek
Mak
1  szklanka
Cukier puder
3  łyżek
Śmietana 30%
4  łyżek
Miód
6  łyżek
Orzechy laskowe
6  łyżek
Migdały
100  g
Rodzynki
4  łyżek
Skórka z pomarańczy
2  szklanek
Mąka
150  g
Masło
0.5  szklanka
Cukier puder
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.1 g
Węglowodany
88.3 g
Tłuszcze
44.06 g
Wartość energetyczna
769.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mak, bakalie, miód i skórka pomarańczowa, to musi być przepis na coś wyjątkowego... Przygotowując łamańce z makiem, użyj prawdziwej ceramicznej makutry i spraw, by Twój dom oczarowała magia wanilii!

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    15 min
    Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
  • Krok 4

    5 min
    Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Krok 5

    60 min
    Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.
  • Krok 7

    15 min
    Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.
Łamańce z makiem

Krok 1 z 8

Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.

Łamańce z makiem

Krok 2 z 8

Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.

Łamańce z makiem

Krok 3 z 8

Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.

Łamańce z makiem

Krok 4 z 8

Z podanych składników zagnieć ciasto.

Łamańce z makiem

Krok 5 z 8

Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.

Łamańce z makiem

Krok 6 z 8

Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.

Łamańce z makiem

Krok 7 z 8

Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.

Łamańce z makiem

Krok 8 z 8

Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łazanki z makiem i bakaliami

    Łazanki z makiem i bakaliami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sernik z makiem

    Sernik z makiem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasteczka kruche

    Ciasteczka kruche

    1 godz 2 min Łatwy
  • Ciastka piernikowe z miodem

    Ciastka piernikowe z miodem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu