Łamańce z makiem
125min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek
Mak
1 szklanka
Cukier puder
3 łyżek
Śmietana 30%
4 łyżek
Miód
6 łyżek
Orzechy laskowe
6 łyżek
Migdały
100 g
Rodzynki
4 łyżek
Skórka z pomarańczy
2 szklanek
Mąka
150 g
Masło
0.5 szklanka
Cukier puder
1 szczypta
Sól
1
Jajko
.
Wartości odżywcze
Białko
15.1 g
Węglowodany
88.3 g
Tłuszcze
44.06 g
Wartość energetyczna
769.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
15 min
Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
10 min
Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3
5 min
Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
Krok 4
5 min
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Krok 5
60 min
Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
Krok 6
10 min
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.
Krok 7
15 min
Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Krok 8
5 min
Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.
Mak, bakalie, miód i skórka pomarańczowa, to musi być przepis na coś wyjątkowego... Przygotowując łamańce z makiem, użyj prawdziwej ceramicznej makutry i spraw, by Twój dom oczarowała magia wanilii!
Komentarze 0