Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łamańce z makiem

0
125 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek
Mak
1 szklanka
Cukier puder
3 łyżek
Śmietana 30%
4 łyżek
Miód
40 g
Orzechy laskowe
40 g
Migdały
100 g
Rodzynki
4 łyżek
Skórka z pomarańczy
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
150 g
Masło
0.5 szklanka
Cukier puder
1 szczypta
Sól
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.91 g
Białko
13.63 g
Wartość energetyczna
715.51 kcal
Tłuszcze
70.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
30 min
Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
10 min
Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3
5 min
Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
Krok 4
5 min
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Krok 5
0 min
Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
Krok 6
10 min
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.
Krok 7
0 min
Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Krok 8
5 min
Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.
Łamańce z makiem

Krok 1 z 8

Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.

Łamańce z makiem

Krok 2 z 8

Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.

Łamańce z makiem

Krok 3 z 8

Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.

Łamańce z makiem

Krok 4 z 8

Z podanych składników zagnieć ciasto.

Łamańce z makiem

Krok 5 z 8

Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.

Łamańce z makiem

Krok 6 z 8

Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.

Łamańce z makiem

Krok 7 z 8

Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.

Łamańce z makiem

Krok 8 z 8

Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.

Mak, bakalie, miód i skórka pomarańczowa, to musi być przepis na coś wyjątkowego... Przygotowując łamańce z makiem, użyj prawdziwej ceramicznej makutry i spraw, by Twój dom oczarowała magia wanilii!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika