Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mak, bakalie, miód i skórka pomarańczowa, to musi być przepis na coś wyjątkowego... Przygotowując łamańce z makiem, użyj prawdziwej ceramicznej makutry i spraw, by Twój dom oczarowała magia wanilii!
Przygotowanie
125 min
Krok 1
15 min
Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
10 min
Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3
5 min
Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
Krok 4
5 min
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Krok 5
60 min
Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
Krok 6
10 min
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.
Krok 7
15 min
Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Krok 8
5 min
Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.
Krok 1
z
8
Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
z
8
Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3
z
8
Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
Krok 4
z
8
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Krok 5
z
8
Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
Krok 6
z
8
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.
Krok 7
z
8
Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Krok 8
z
8
Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0