Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łamańce z makiem
Dodaj do CookBook

Łamańce z makiem

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  szklanek
Mak
1  szklanka
Cukier puder
3  łyżek
Śmietana 30%
4  łyżek
Miód
6  łyżek
Orzechy laskowe
6  łyżek
Migdały
100  g
Rodzynki
4  łyżek
Skórka z pomarańczy
2  szklanek
Mąka
150  g
Masło
0.5  szklanka
Cukier puder
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
88.3 g
Wartość energetyczna
769.2 kcal
Tłuszcze
44.1 g
Białko
15.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mak, bakalie, miód i skórka pomarańczowa, to musi być przepis na coś wyjątkowego... Przygotowując łamańce z makiem, użyj prawdziwej ceramicznej makutry i spraw, by Twój dom oczarowała magia wanilii!

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    15 min
    Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.
  • Krok 4

    5 min
    Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Krok 5

    60 min
    Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.
  • Krok 7

    15 min
    Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.
Łamańce z makiem

Krok 1 z 8

Mak zalej 1,5 l wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.

Łamańce z makiem

Krok 2 z 8

Odsącz, zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.

Łamańce z makiem

Krok 3 z 8

Następnie mak utrzyj w donicy (makutrze) dodając: cukier puder, Cukier wanilinowy, śmietankę, miód i bakalie.

Łamańce z makiem

Krok 4 z 8

Z podanych składników zagnieć ciasto.

Łamańce z makiem

Krok 5 z 8

Pozostaw w lodówce na 1 godzinę.

Łamańce z makiem

Krok 6 z 8

Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój w paski 3 cm, a następnie w romby.

Łamańce z makiem

Krok 7 z 8

Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.

Łamańce z makiem

Krok 8 z 8

Z masy makowej uformuj stożek, wbij w niego dekoracyjnie ciasteczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu