Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z fasolą szparagową w różnych wersjach 

Fasola szparagowa może być serwowana na różne sposoby – samodzielnie, z dodatkiem bułki tartej, jako dodatek do obiadu, może być gotowana, duszona, podsmażana. Ale jednym z ciekawszych sposobów na jej podanie jest sałatka z fasolą szparagową. Może być przygotowywana z udziałem różnych składników. Zobacz nasze przepisy na sałatkę z fasolą szparagową, by poznać gotowe kompozycje lub zainspiruj się nimi, wymieniając składniki na twoje ulubione. 

Sałatka z fasolą szparagową – jaką fasolę wybrać? 

Jaką fasolę wybrać do sałatki z fasolą szparagową? Pytanie może wydawać się dziwne, bo w końcu wiadomo – szparagową! Ale to wcale nie rozwiązuje wyboru! W sezonie możemy kupić świeżą fasolę szparagową zieloną i żółtą. Obie możemy też znaleźć w wersjach mrożonych. Kolejną alternatywę stanowi fasolka w zalewie, pakowana do słoików. Zatem nawet w obrębie fasoli szparagowej mamy spory wybór. Po którą w takim razie sięgnąć? W sezonie można wybrać świeżą fasolkę, trzeba się jednak liczyć z tym, że przed dodaniem do sałatki należy ją obrać, pokroić i ugotować (a później ostudzić), co znacząco wydłuża czas przygotowania sałatki z fasolą szparagową. Zaletą tego rozwiązania jest natomiast to, że możemy otrzymać fasolę nieco twardszą, bardziej chrupiącą, co zwłaszcza w sałatkach warzywnych jest pożądaną cechą. Fasola mrożona jest zwykle pocięta w mniejsze kawałki – i tak może być dodawana do sałatki. Oczywiście po rozmrożeniu, które można przyspieszyć na patelni. Ekspresowym rozwiązaniem będzie fasola ze słoika, którą znajdziemy w większych marketach. Tę wystarczy odcedzić i przepłukać. Ma jednak delikatniejszy smak, więc trzeba uważać, by nie zniknął pomiędzy bardziej wyrazistymi składnikami. 

Co dodać do sałatki z fasolą szparagową 

W sezonie fasolę szparagową warto połączyć z bobem. Oprócz tego sałatka z fasolą szparagową może zawierać zarówno podsmażoną pierś z kurczaka, jak i śledzie (oczywiście nie w ramach tego samego przepisu). Dobrze komponują się z nią także ugotowane ziemniaki. Jeśli sięgamy po fasolkę ze słoika, możemy śmiało łączyć ją z różnymi bazami: kaszą kuskus, makaronem, ryżem. Jej zastosowanie jest najbardziej uniwersalne.