Sałatka ziemniaczana z fasolką
66min
Łatwy
4 łyżek
4 łyżek
Jogurt naturalny
4
Ziemniaki
250 g
Kalafior
200 g
Fasolka szparagowa zielona
100 g
Groszek konserwowy
1
Cebula
1 łyżka
Pietruszka
1 łyżka
Koperek posiekany
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
1 pęczek
Szczypiorek
.
Wartości odżywcze
Białko
5.86 g
Węglowodany
19.99 g
Tłuszcze
17.77 g
Wartość energetyczna
254.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
66 min
Krok 1
5 min
Fasolkę i kalafior umyj.
Krok 2
3 min
Kalafior podziel na różyczki.
Krok 3
20 min
Fasolkę ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru ok. 15-20 minut.
Krok 4
3 min
Kalafior blanszuj przez 3 minuty, a następnie ostudź.
Krok 5
5 min
Majonez wymieszaj z jogurtem oraz z koperkiem i natką pietruszki.
Krok 6
2 min
Cebulę ze szczypiorkiem posiekaj.
Krok 7
25 min
Ziemniaki ugotuj i pokrój w grubą kostkę.
Krok 8
3 min
Wszystkie składniki połącz z sosem majonezowym. Całość dopraw do smaku.
Kolorowa, lekka sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową. Najsmaczniejsza latem, ze świeżych warzyw, ale można przyrządzić ją także z fasolką i kalafiorem z mrożonki. Reszta bardzo prosta: puszka groszku, posiekana cebula ze szczypiorkiem, zielenina. Plus sos jogurtowy z Majonezem sałatkowym. Dla wegetarian - podajemy solo na liściach lodowej sałaty, dla pozostałych - na przykład do wędliny lub porcji grillowanego mięsa.
Komentarze 0