Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
4.4g / 9%
Węglowodany
18.2g / 41%
Tłuszcze
10g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

+

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Wróć

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

(4)
35min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
800  g
Fasolka szparagowa zielona
8  g
Cząber
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Bułka tarta
3  łyżek
Masło
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.4 g
Węglowodany
18.17 g
Tłuszcze
9.96 g
Wartość energetyczna
165.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czasem prostota jest najlepsza, czego dowodem jest gotowana fasolka szparagowa polana bułką tartą podsmażaną na maśle. Można ją podać jako warzywa do obiadu zamiast sałatki czy surówki. Równie dobrze sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska. Trudno oprzeć się temu smakowi, który wielu z nas zna z dzieciństwa.



Aromat podkręci Bulion Warzywny WINIARY z dodatkiem cząbru. Zaletą tego dania jest możliwość przygotowania właściwie przez cały rok. Latem z powodzeniem można wykorzystać do tego świeżą fasolkę, a zimą sprawdzi się mrożona. Ciekawym dodatkiem do podsmażanej bułki tartej będą też 2 łyżeczki ziaren sezamu. Dzięki temu fasolka wzbogaci smak mięs, ziemniaków (pieczonych, smażonych lub gotowanych) oraz sadzonego jajka.



Przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Zacznij od rozpuszczenia bulionu warzywnego w 1 litrze wody. Fasolkę umyj i obierz z łyka, a następnie ugotuj w bulionie z solą, cukrem i cząbrem. Po około 25 minutach powinna być miękka. Odsącz ją z wody i rozłóż na talerzu.

Bułkę tartą lekko podsmaż na patelni, a następnie dodaj masło i zasmaż całość. Polej nią fasolkę. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych, ale wielu osobom smakuje jako przekąska na kolację. Nie powinno jej zabraknąć na stole podczas niedzielnych obiadów, niezależnie od pory roku.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    3 min
    Bulion rozpuść w 1 l wody.
  • Krok 2

    25 min
    Fasolkę oczyść i ugotuj w bulionie z dodatkiem soli, cukru i cząbru. Po ok. 25 minutach, kiedy fasolka będzie miękka, odsącz ją i rozłóż na talerze.
  • Krok 3

    5 min
    Bułkę lekko przesmaż na patelni, dodaj masło, razem zasmaż.
  • Krok 4

    2 min
    Fasolkę podawaj polaną bułką z masłem.
Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 1 z 4

Bulion rozpuść w 1 l wody.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 2 z 4

Fasolkę oczyść i ugotuj w bulionie z dodatkiem soli, cukru i cząbru. Po ok. 25 minutach, kiedy fasolka będzie miękka, odsącz ją i rozłóż na talerze.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 3 z 4

Bułkę lekko przesmaż na patelni, dodaj masło, razem zasmaż.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 4 z 4

Fasolkę podawaj polaną bułką z masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

    Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

    40 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa inaczej

    Fasolka szparagowa inaczej

    31 min Łatwy
  • Krewetki królewskie z patelni

    Krewetki królewskie z patelni

    52 min Łatwy
  • Fasolka po bretońsku

    Fasolka po bretońsku

    8 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu