Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Fasolka szparagowa zielona
8 g
Cząber
1 łyżeczka
Cukier
1 łyżka
Bułka tarta
3 łyżek
Masło
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.4 g
Węglowodany
18.17 g
Wartość energetyczna
165.59 kcal
Tłuszcze
9.96 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
3 min
Bulion rozpuść w 1 l wody.
Krok 2
25 min
Fasolkę oczyść i ugotuj w bulionie z dodatkiem soli, cukru i cząbru. Po ok. 25 minutach, kiedy fasolka będzie miękka, odsącz ją i rozłóż na talerze.
Krok 3
5 min
Bułkę lekko przesmaż na patelni, dodaj masło, razem zasmaż.
Krok 4
2 min
Fasolkę podawaj polaną bułką z masłem.
Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 1 z 4

Bulion rozpuść w 1 l wody.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 2 z 4

Fasolkę oczyść i ugotuj w bulionie z dodatkiem soli, cukru i cząbru. Po ok. 25 minutach, kiedy fasolka będzie miękka, odsącz ją i rozłóż na talerze.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 3 z 4

Bułkę lekko przesmaż na patelni, dodaj masło, razem zasmaż.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 4 z 4

Fasolkę podawaj polaną bułką z masłem.

Czasem prostota jest najlepsza, czego dowodem jest gotowana fasolka szparagowa polana bułką tartą podsmażaną na maśle. Można ją podać jako warzywa do obiadu zamiast sałatki czy surówki. Równie dobrze sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska. Trudno oprzeć się temu smakowi, który wielu z nas zna z dzieciństwa.



Aromat podkręci Bulion Warzywny WINIARY z dodatkiem cząbru. Zaletą tego dania jest możliwość przygotowania właściwie przez cały rok. Latem z powodzeniem można wykorzystać do tego świeżą fasolkę, a zimą sprawdzi się mrożona. Ciekawym dodatkiem do podsmażanej bułki tartej będą też 2 łyżeczki ziaren sezamu. Dzięki temu fasolka wzbogaci smak mięs, ziemniaków (pieczonych, smażonych lub gotowanych) oraz sadzonego jajka.



Przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Zacznij od rozpuszczenia bulionu warzywnego w 1 litrze wody. Fasolkę umyj i obierz z łyka, a następnie ugotuj w bulionie z solą, cukrem i cząbrem. Po około 25 minutach powinna być miękka. Odsącz ją z wody i rozłóż na talerzu.

Bułkę tartą lekko podsmaż na patelni, a następnie dodaj masło i zasmaż całość. Polej nią fasolkę. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych, ale wielu osobom smakuje jako przekąska na kolację. Nie powinno jej zabraknąć na stole podczas niedzielnych obiadów, niezależnie od pory roku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika