Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem
Dodaj do CookBook

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

(4)
35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
800  g
Fasolka szparagowa zielona
8  g
Cząber
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Bułka tarta
3  łyżek
Masło
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.2 g
Wartość energetyczna
165.6 kcal
Tłuszcze
10 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czasem prostota jest najlepsza, czego dowodem jest gotowana fasolka szparagowa polana bułką tartą podsmażaną na maśle. Można ją podać jako warzywa do obiadu zamiast sałatki czy surówki. Równie dobrze sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska. Trudno oprzeć się temu smakowi, który wielu z nas zna z dzieciństwa.



Aromat podkręci Bulion Warzywny WINIARY z dodatkiem cząbru. Zaletą tego dania jest możliwość przygotowania właściwie przez cały rok. Latem z powodzeniem można wykorzystać do tego świeżą fasolkę, a zimą sprawdzi się mrożona. Ciekawym dodatkiem do podsmażanej bułki tartej będą też 2 łyżeczki ziaren sezamu. Dzięki temu fasolka wzbogaci smak mięs, ziemniaków (pieczonych, smażonych lub gotowanych) oraz sadzonego jajka.



Przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Zacznij od rozpuszczenia bulionu warzywnego w 1 litrze wody. Fasolkę umyj i obierz z łyka, a następnie ugotuj w bulionie z solą, cukrem i cząbrem. Po około 25 minutach powinna być miękka. Odsącz ją z wody i rozłóż na talerzu.

Bułkę tartą lekko podsmaż na patelni, a następnie dodaj masło i zasmaż całość. Polej nią fasolkę. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych, ale wielu osobom smakuje jako przekąska na kolację. Nie powinno jej zabraknąć na stole podczas niedzielnych obiadów, niezależnie od pory roku.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    3 min
    Bulion rozpuść w 1 l wody.
  • Krok 2

    25 min
    Fasolkę oczyść i ugotuj w bulionie z dodatkiem soli, cukru i cząbru. Po ok. 25 minutach, kiedy fasolka będzie miękka, odsącz ją i rozłóż na talerze.
  • Krok 3

    5 min
    Bułkę lekko przesmaż na patelni, dodaj masło, razem zasmaż.
  • Krok 4

    2 min
    Fasolkę podawaj polaną bułką z masłem.
Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 1 z 4

Bulion rozpuść w 1 l wody.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 2 z 4

Fasolkę oczyść i ugotuj w bulionie z dodatkiem soli, cukru i cząbru. Po ok. 25 minutach, kiedy fasolka będzie miękka, odsącz ją i rozłóż na talerze.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 3 z 4

Bułkę lekko przesmaż na patelni, dodaj masło, razem zasmaż.

Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Krok 4 z 4

Fasolkę podawaj polaną bułką z masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Grill
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Sos
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami

    Sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami

    40 min Łatwy
  • Sałatka z porem i czerwoną fasolą

    Sałatka z porem i czerwoną fasolą

    30 min Łatwy
  • Koperty z łososiem, czerwoną fasolą i skórką cytryny

    Koperty z łososiem, czerwoną fasolą i skórką cytryny

    1 godz 1 min Łatwy
  • Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

    Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

    25 godz 40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu