Czorba - Zupa bułgarska
72min
Łatwy
1 kostka
1 łyżka
30 dag
Wołowina
2
Marchewka
1
Korzeń pietruszki
2
Cebula
2
Pomidory
10 dag
Fasolka szparagowa zielona
4
Ziemniaki
2
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie całe
2 łyżek
Olej
1 łyżeczka
Lubczyk
1 łyżka
Natka pietruszki
1 szczypta
Zioła dalmatyńskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.5
Cytryna
.
Wartości odżywcze
Białko
20.52 g
Węglowodany
20.44 g
Tłuszcze
10.18 g
Wartość energetyczna
247.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
72 min
Krok 1
5 min
Mięso umyć, osuszyć pokroić w dużą kostkę.
Krok 2
5 min
Marchewkę i pietruszkę obrać i też pokroić w kostkę.
Krok 3
5 min
Mięso włożyć do garnka, zalać ok.1 l wody, wsypać marchewkę i pietruszkę. Zagotować. Zebrać szumowiny.
Krok 4
20 min
Dodać kostkę wołową, liść laurowy, ziele angielskie. Następnie posolić. Gotować ok. 20 minut.
Krok 5
5 min
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Fasolkę, jeśli jest świeża, pociąć na krótsze kawałki, a jeśli konserwowa - odlać z zalewy.
Krok 6
1 min
Po 20 min. włożyć ziemniaki, fasolkę (jeśli świeża, jeśli konserwowa to na koniec gotowania) i pomidory.
Krok 7
5 min
Cebulę obrać, pokroić w krążki. Zeszklić na oleju i też dodać do zupy.
Krok 8
25 min
Wszystko razem zagotować. Uzupełnić wygotowaną wodę wrzątkiem. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, pieprzem, lubczykiem, ziołami i sokiem cytryny.
Krok 9
1 min
Przed podaniem posypać pietruszką.
Pyszne danie jednogarnkowe. Syte, aromatyczne i rozgrzewające. Może być podane na przykład jako danie główne na rodzinnych uroczystościach. Wspaniały, pikantny smak na długo zostaje w pamięci i rozgrzewa zwłaszcza w zimowe, długie wieczory. Spróbujcie sami! Kostka do smaku wołowa WINIARY wzbogaci aromat dania! Smacznego!
Komentarze 0