Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą
Dodaj do CookBook

Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

(1)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
40  dag
Fasolka szparagowa
1 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka zielona lub żółta
40  dag
Dynia
0.5 
Bakłażan
15  dag
Masło
4  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.3 g
Wartość energetyczna
517.2 kcal
Tłuszcze
41.9 g
Białko
7.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Z pewnością pojawiają się dni, w których czujemy kompletną pustkę w głowie, jeśli chodzi o pomysł na obiad. Szukamy inspiracji w sieci, a także pomysłów na to, w jaki sposób możemy zaskoczyć naszych bliskich i samych siebie smakowitym daniem, którego wcześniej nigdy nie przygotowaliśmy. Okazuje się więc, że fenomenalnym pomysłem będą warzywa z bułką tartą. Z pewnością danie to możemy kojarzyć w nieco innej wersji. Wiele osób korzysta wyłącznie z fasolki szparagowej, która podsmażana jest na masełku z przyrumienioną bułką tartą. Okazuje się jednak, że możemy śmiało wykorzystać także inne warzywa, a dzięki temu stworzymy nie tylko wyśmienitą przystawkę, ale także pożywne i zdrowe danie główne!


Warzywa na patelnie z bułką tartą - obiad gotowy w kilka minut!

Warzywa z bułką tartą to obiad, który możemy przygotować w zaledwie kilka minut i to bez zbędnego wysiłku. Jeśli mamy ochotę, możemy skorzystać z warzyw sezonowych. W sklepach spożywczych z pewnością znajdziemy świeżą, czerwoną paprykę, marchewkę, fasolkę szparagową oraz inne smakołyki. Jeśli jednak chcemy maksymalnie skrócić sobie czas przygotowania, to zdecydujmy się na gotowe mieszanki warzyw, które wymagają jedynie rozmrożenia na patelni. Doprawienie ich masełkiem i bułką zajmie jedynie kilka minut, a my będziemy mogli cieszyć się wręcz błyskawicznym obiadem. Dodatkowo, warzywa na patelnie z bułką tartą będą smakować tak samo dobrze, jakbyśmy skorzystali z warzyw świeżych!


Warzywa z bułką tartą - zaskocz swoich gości!

Polska kuchnia przyzwyczaiła nas już do tego, że obiad musi być "mięsny". Na polskich stołach nigdy nie brakowało drobiu, wieprzowiny, a nawet i wołowiny. Spożywanie mięsa faktycznie stało się już dla nas tradycją. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości, to zdecydujmy się właśnie na warzywa na patelnie z bułką tartą. Jest to danie pożywne, mimo tego, że brak jest w nim mięsnych dodatków. Z pewnością nam ono posmakuje!


Warzywa na patelnie z bułką tartą - z czym można je podawać?

Warzywa z bułką tartą są daniem kompletnym. Nie musimy więc silić się na to, by znaleźć do nich konkretne dodatki. Jeśli jednak chcemy sprawić, by warzywna potrawka była bardziej sycąca, to bez najmniejszego problemu możemy ją zaserwować z pieczonymi lub gotowanymi ziemiankami. Z pewnością sprawdzi się tutaj także dodatek białego ryżu czy różnego rodzaju grube kasze. Warzywa z bułką tartą możemy więc zjeść z tym, co najbardziej trafia w nasze preferencje smakowe!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    15 min
    Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojoną w słupki paprykę, smażyć około 5-8 minut. Następnie do podsmażonej papryki dodać pokrojoną dynię i bakłażan, smażyć do miękkości, oprószyć solą i pieprzem.
  • Krok 2

    14 min
    Fasolkę szparagową umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Fasolkę dodać do miękkich warzyw.
  • Krok 3

    15 min
    Oprószyć bułką tartą i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się bułki.
  • Krok 4

    1 min
    Warzywa podsmażone na maśle z bułką tartą podawać same lub jako dodatek do obiadu.
Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

Krok 1 z 4

Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojoną w słupki paprykę, smażyć około 5-8 minut. Następnie do podsmażonej papryki dodać pokrojoną dynię i bakłażan, smażyć do miękkości, oprószyć solą i pieprzem.

Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

Krok 2 z 4

Fasolkę szparagową umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Fasolkę dodać do miękkich warzyw.

Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

Krok 3 z 4

Oprószyć bułką tartą i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się bułki.

Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

Krok 4 z 4

Warzywa podsmażone na maśle z bułką tartą podawać same lub jako dodatek do obiadu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy
  • Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    35 min Łatwy
  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Sałatka z chrupiącym boczkiem i świeżymi warzywami

    Sałatka z chrupiącym boczkiem i świeżymi warzywami

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu