Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie masz czasu na długie gotowanie i szukasz inspiracji na szybkie danie? Jeśli tak, to makaron z mięsem mielonym i warzywami z dodatkiem Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym WINIARY jest idealny dla Ciebie! To kolorowe danie, które polubi każdy, niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. W dodatku, przygotujesz go w zaledwie 21 minut, dlatego świetnie nada jako posiłek nawet w taki dzień, kiedy nie masz zbyt wiele czasu. A co najważniejsze, żeby ugotować makaron z mięsem mielonym, nie potrzebujesz żadnych wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odrobina chęci i kilka składników, takich jak makaron penne, mięso mielone wołowe, pomidory, papryka żółta, papryka czerwona, oliwa z oliwek, cebula, tarty parmezan i wcześniej wspomniana Pasta do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym WINIARY. Dokładne proporcje znajdziesz powyżej.
Makaron z mięsem mielonym – przepisy
Cały proces rozpocznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją, która znajduje się na opakowaniu. Jeśli natomiast masz już wcześniej przygotowany taki makaron, możesz z powodzeniem wykorzystać go do tego przepisu. Następnie umyj paprykę, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Tak samo postępuj z pomidorami (oczywiście zrezygnuj z wycinania pestek). Obierz także cebulę i ją również drobno posiekaj. Warzywa gotowe? Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć na nią mięso. Smaż do momentu, aż wołowina się zarumieni, a następnie dodaj paprykę i cebulę. Kiedy całość się podsmaży, dodaj także pomidory i całość gotuj przez ok. 4 minuty. Nie zapominaj o mieszaniu. Na koniec wrzuć na patelnię ugotowany makaron, polej Pastą do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym WINIARY oraz dokładnie wymieszaj. Całość przytrzymaj jeszcze na ogniu przez ok. 2 minuty. Jeśli natomiast chcesz zrezygnować ze smażenia, możesz połączyć wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. W ten sposób powstanie zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym i warzywami na patelnię.
Makaron z warzywami i mięsem mielonym — kolorowe i przepyszne danie
Makaron z mięsem mielonym i warzywami na patelnię to danie, które jednocześnie zachwyci żołądek, kubki smakowe i oczy. Idealnie więc nadaje się nie tylko na domowy posiłek, ale także poczęstunek dla gości. Spróbuj choć raz tej przepysznej wariacji, a z dużym prawdopodobieństwem zagości ona na stałe w Twoim jadłospisie. A być może także i Twoich gości!
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz również wykorzystać wcześniej ugotowany makaron, który akurat masz w lodówce.
W międzyczasie umyj paprykę, usuń z niej pestki, a następnie pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej mięso mielone, aż się zarumieni. Dodaj cebulę, paprykę i całość podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż całość przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dodaj ugotowany makaron.
Na koniec dodaj Pastę do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników). Wymieszaj i podsmaż wszystko razem przez 2 minuty. I gotowe! Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.