Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Naleśniki - obiad na słodko i na słono; naleśniki na śniadanie; pomysł na naleśniki

Naleśniki na słono

Naleśniki na słono możemy podawać w formie przekąski, na domowy lunch lub zapiekankę na kolację lub na obiad. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY.

Przepisy 22

Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

85 ze 100
1 godz 37 min Łatwy
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

30 ze 100
56 min Łatwy
Młynci z twarogiem i ziemniakami

Młynci z twarogiem i ziemniakami

100 ze 100
34 min Łatwy
Naleśniki inaczej

Naleśniki inaczej

55 ze 100
48 min Łatwy
Wytrawne naleśniki w stylu azjatyckim

Wytrawne naleśniki w stylu azjatyckim

85 ze 100
24 min Łatwy
Млинці по-львівськи - з м'ясом і картоплею

Млинці по-львівськи - з м'ясом і картоплею

60 ze 100
47 min Łatwy
Млинці з сиром і картоплею

Млинці з сиром і картоплею

65 ze 100
37 min Łatwy
Млинці з гречаного борошна з грибами та огірками

Млинці з гречаного борошна з грибами та огірками

85 ze 100
47 min Łatwy
Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku

35 ze 100
1 godz Łatwy
Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

95 ze 100
47 min Łatwy
Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

Młynci po lwowsku – z mięsem i ziemniakami

80 ze 100
47 min Łatwy
Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

100 ze 100
2 godz 12 min Łatwy
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

55 ze 100
45 min Łatwy
Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

55 ze 100
1 godz Średni
Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

95 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Naleśniki z brokułami

Naleśniki z brokułami

30 ze 100
52 min Łatwy
Naleśniki z parówkami jak krokiety

Naleśniki z parówkami jak krokiety

45 ze 100
50 min Łatwy
Naleśniki z pieczoną papryką zapiekane z pomidorkami

Naleśniki z pieczoną papryką zapiekane z pomidorkami

75 ze 100
1 godz Łatwy
Naleśniki z fasolą

Naleśniki z fasolą

45 ze 100
35 min Łatwy
Naleśniki z boczkiem

Naleśniki z boczkiem

5 ze 100
57 min Łatwy
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

60 ze 100
1 godz 30 min Średni
Roszponka z kurczakiem w ażurowym naleśniku

Roszponka z kurczakiem w ażurowym naleśniku

100 ze 100
30 min Łatwy

Jak przygotować naleśniki na słono

Wszyscy kochamy naleśniki! Nie tylko te na słodko, z serem lub dżemem, lecz także na słono – w kompozycjach z mięsem lub wędliną i kolorowymi warzywami. Niezależnie od tego, czy podamy je po włosku a la spaghetti, czy po „chłopsku” z boczkiem i cebulą – ciasto na naleśniki na słono przyrządzamy tak samo jak na zwykłe naleśniki (i podobnie należy je do smaku dosolić). Naleśniki na słono możemy podawać w charakterze imprezowej lub piknikowej przekąski, a także na domowy lunch czy w formie zapiekanki na kolację lub obiad.

Naleśniki na słono – najpierw ciasto

Przepis na naleśniki na słono musi oczywiście zawierać przepis na ciasto naleśnikowe. Uniwersalnie przygotowuje się je z mleka, jajka i mąki. Poszczególne przepisy mogą jednak różnić się od siebie i zawierać rozmaite dodatkowe składniki, które mają poprawić konsystencję ciasta, dodać mu więcej puszystości. W tym celu używa się na przykład proszku do pieczenia albo mineralnej wody gazowanej. Który sposób działa najlepiej i pozwala uzyskać najlepsze efekty – ciężko ocenić, najlepiej sprawdzić to samodzielnie, by odnaleźć przepis idealny. Ciasta do naleśników na słono warto przyprawiać – przede wszystkim solą, ale możliwe jest też dodanie innych przypraw nadających naleśnikom np. lekko ziołową nutę.

Naleśniki na słono – później farsz

Farsz jest równie ważnym komponentem każdego dania z naleśników. Możesz go przygotować z różnych składników. Prostym farszem jest na przykład połączenie szynki i żółtego sera. Nadadzą się dobrze także pieczarki (warto je wcześniej osobno podsmażyć) czy szpinak. Ale można przygotować także bardziej skomplikowany farsz do naleśników na słono, na przykład w stylu meksykańskim, łącząc na osobnej patelni mięso mielone, paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki i dodając nieco przecieru pomidorowego.

Naleśniki na słono – jak je podawać?

Możesz najpierw usmażyć wszystkie naleśniki, następnie nałożyć na nie farsz i raz jeszcze ułożyć na patelni, by całość podgrzać zaraz przed podaniem. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze ciepłe na talerzu. Inną metodą jest ich zapiekanie. Przygotowane, zawinięte z farszem naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na parę minut.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu