Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jak przygotować naleśniki na słono

Wszyscy kochamy naleśniki! Nie tylko te na słodko, z serem lub dżemem, lecz także na słono – w kompozycjach z mięsem lub wędliną i kolorowymi warzywami. Niezależnie od tego, czy podamy je po włosku a la spaghetti, czy po „chłopsku” z boczkiem i cebulą – ciasto na naleśniki na słono przyrządzamy tak samo jak na zwykłe naleśniki (i podobnie należy je do smaku dosolić). Naleśniki na słono możemy podawać w charakterze imprezowej lub piknikowej przekąski, a także na domowy lunch czy w formie zapiekanki na kolację lub obiad.

Naleśniki na słono – najpierw ciasto

Przepis na naleśniki na słono musi oczywiście zawierać przepis na ciasto naleśnikowe. Uniwersalnie przygotowuje się je z mleka, jajka i mąki. Poszczególne przepisy mogą jednak różnić się od siebie i zawierać rozmaite dodatkowe składniki, które mają poprawić konsystencję ciasta, dodać mu więcej puszystości. W tym celu używa się na przykład proszku do pieczenia albo mineralnej wody gazowanej. Który sposób działa najlepiej i pozwala uzyskać najlepsze efekty – ciężko ocenić, najlepiej sprawdzić to samodzielnie, by odnaleźć przepis idealny. Ciasta do naleśników na słono warto przyprawiać – przede wszystkim solą, ale możliwe jest też dodanie innych przypraw nadających naleśnikom np. lekko ziołową nutę.

Naleśniki na słono – później farsz

Farsz jest równie ważnym komponentem każdego dania z naleśników. Możesz go przygotować z różnych składników. Prostym farszem jest na przykład połączenie szynki i żółtego sera. Nadadzą się dobrze także pieczarki (warto je wcześniej osobno podsmażyć) czy szpinak. Ale można przygotować także bardziej skomplikowany farsz do naleśników na słono, na przykład w stylu meksykańskim, łącząc na osobnej patelni mięso mielone, paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki i dodając nieco przecieru pomidorowego.

Naleśniki na słono – jak je podawać?

Możesz najpierw usmażyć wszystkie naleśniki, następnie nałożyć na nie farsz i raz jeszcze ułożyć na patelni, by całość podgrzać zaraz przed podaniem. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze ciepłe na talerzu. Inną metodą jest ich zapiekanie. Przygotowane, zawinięte z farszem naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na parę minut.