Roszponka z kurczakiem w ażurowym naleśniku
30min
Łatwy
2 główek
Sałata karbowana
1
Pierś z kurczaka
2 opakowań
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
10
Pomidory
1
Cebula
100 g
Ser feta
1 butelka
1 szklanka
Mleko
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
Jajko
1 szczypta
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
59.31 g
Węglowodany
97.46 g
Tłuszcze
122.12 g
Wartość energetyczna
1701.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Umyć pierś z kurczaka, osuszyć i delikatnie rozbić. Umieścić mięso w pergaminie, położyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smażyć z każdej strony ok. 5 minut. Usmażone mięso pokroić w plastry.
Krok 2
10 min
Naleśniki: wymieszać mikserem wszystkie składniki, następnie przelać ciasto naleśnikowe do butelki np. po ketchupie. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylewać na nią ciasto cienkim strumieniem. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia.
Krok 3
5 min
Umyć roszponkę i pomidory. Rozłożyć listki na naleśnikach oraz pokrojone pomidory. Następnie pokroić ser w kostkę, cebulę w piórka i razem z plastrami kurczaka ułożyć na roszponce. Polać sosem czosnkowym WINIARY i nakryć sałatkę naleśnikiem.
Sycąca, a przy tym lekka sałatka z roszponką, kurczakiem, sosem czosnkowym Winiary. To idealna propozycja na pełną smaku kolację lub lunch. Sałatka podana w ażurowym naleśniku cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy.
Komentarze 0