Jarmuż dobrze znany jest w kuchni holenderskiej, portugalskiej i brazylijskiej. Na polskich stołach stanowi jeszcze dosyć mało popularny składnik w porównaniu do zagranicznych kuchni. Warto przyjrzeć mu się bliżej, ponieważ jest naprawdę smaczny i doskonale komponuje się z wieloma daniami.
Jarmuż pochodzi z dobrze nam znanej rodziny kapusty warzywnej. To zarazem wiodący składnik kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, głównie za sprawą bogactwa jego wartości odżywczych.
Sezon na jarmuż wypada na jesień. Jarmuż można gotować, dusić i podsmażać, a także przyrządzać z niego odżywcze koktajle. Zapoznaj się z naszymi przepisami na dania z jarmużem, a na pewno to smaczne warzywo na długo zagości w Twojej kuchni!
Kalorie
29 kcal/100 g
Wartości odżywcze & właściwości
Jarmuż ma silne właściwości przeciwzapalne i jest mocnym przeciwutleniaczem – zawiera sulforafan o działaniu przeciwnowotworowym. Jarmuż jest bogaty w witaminę K, C (100 g jarmużu pokrywa w 200% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C), karotenoidy, wapń (150 mg), fosfor (92 mg), sód (40 mg), potas (490 mg). Jeżeli nie chcesz utracić prozdrowotnych właściwości jarmużu, gotuj go na parze. Wydobędziesz z niego aromat i smak, a jednocześnie nie utracisz korzyści z jego właściwości.
Ciekawostki
Japoński sok z jarmużu (aojiru) jest bardzo popularnym suplementem diety, natomiast w Afryce jest spożywany z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi. Do takiej potrawy dodaje się również ryż lub kaszę kukurydzianą.