Zupa z jarmużu
45min
Łatwy
30 dag
Jarmuż
30 dag
Ziemniaki
0.5
Seler naciowy
1
Marchewka
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Mąka pszenna
3 łyżek
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
8.32 g
Węglowodany
28.58 g
Tłuszcze
4.28 g
Wartość energetyczna
171.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
25 min
2 szklanki wody i szklankę bulionu zagotować, dodać obrany, pokrojony seler, marchew, cebulę i ziemniaki.
Krok 2
5 min
Następnie dodać pokrojony na drobne kawałki jarmuż.
Krok 3
0 min
Gotować do miękkości.
Krok 4
5 min
Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą,dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku, zagotować.
Wielbicielom zup polecamy sięgnąć po warzywo popularne zwłaszcza w okresie zimowym. Jest nim jarmuż, który nada potrawie niepowtarzalnego wyglądu, a także smaku. Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę, która powstała na Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Skomponuj swoją zupę z jarmużu .
Jak zrobić zupę z jarmużu ? Marchewkę, cebulę, pół selera i 300 gramów ziemniaków obierz i pokrój w kostkę. Szklankę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY zagotuj wraz z dwiema szklankami wody, dodaj pokrojone warzywa. Pokrój na drobne kawałki jarmuż i dodaj do reszty składników. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Do 3 łyżek śmietany dodaj łyżeczkę mąki pszennej i starannie wymieszaj. Wlej do zupy, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, przypraw solą i pieprzem w odpowiadającej ci ilości. Zagotuj całość – i już, zupa z jarmużu gotowa do serwowania! Prawda, że proste?
Choć jarmuż cieszy się doskonałą opinią dietetyków, bo zawiera sporo witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pomysłów na jego wykorzystanie nie ma zbyt wiele. Przepis na zupę z jarmużu to szybki i łatwy sposób na włączenie tego warzywa do swojej diety. Z pewnością warto to zrobić.
Jak zrobić zupę z jarmużu ? Marchewkę, cebulę, pół selera i 300 gramów ziemniaków obierz i pokrój w kostkę. Szklankę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY zagotuj wraz z dwiema szklankami wody, dodaj pokrojone warzywa. Pokrój na drobne kawałki jarmuż i dodaj do reszty składników. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Do 3 łyżek śmietany dodaj łyżeczkę mąki pszennej i starannie wymieszaj. Wlej do zupy, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, przypraw solą i pieprzem w odpowiadającej ci ilości. Zagotuj całość – i już, zupa z jarmużu gotowa do serwowania! Prawda, że proste?
Choć jarmuż cieszy się doskonałą opinią dietetyków, bo zawiera sporo witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pomysłów na jego wykorzystanie nie ma zbyt wiele. Przepis na zupę z jarmużu to szybki i łatwy sposób na włączenie tego warzywa do swojej diety. Z pewnością warto to zrobić.
Komentarze 0