Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z jarmużu

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30 dag
Jarmuż
30 dag
Ziemniaki
0.5 
Seler naciowy
1 
Marchewka
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Mąka pszenna
3 łyżek
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
171.21 kcal
Tłuszcze
4.28 g
Węglowodany
28.58 g
Białko
8.32 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
25 min
2 szklanki wody i szklankę bulionu zagotować, dodać obrany, pokrojony seler, marchew, cebulę i ziemniaki.
Krok 2
5 min
Następnie dodać pokrojony na drobne kawałki jarmuż.
Krok 3
0 min
Gotować do miękkości.
Krok 4
5 min
Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą,dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku, zagotować.
Zupa z jarmużu

Krok 1 z 4

2 szklanki wody i szklankę bulionu zagotować, dodać obrany, pokrojony seler, marchew, cebulę i ziemniaki.

Zupa z jarmużu

Krok 2 z 4

Następnie dodać pokrojony na drobne kawałki jarmuż.

Zupa z jarmużu

Krok 3 z 4

Gotować do miękkości.

Zupa z jarmużu

Krok 4 z 4

Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą,dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku, zagotować.

Wielbicielom zup polecamy sięgnąć po warzywo popularne zwłaszcza w okresie zimowym. Jest nim jarmuż, który nada potrawie niepowtarzalnego wyglądu, a także smaku. Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę, która powstała na Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Skomponuj swoją zupę z jarmużu .

Jak zrobić zupę z jarmużu ? Marchewkę, cebulę, pół selera i 300 gramów ziemniaków obierz i pokrój w kostkę. Szklankę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY zagotuj wraz z dwiema szklankami wody, dodaj pokrojone warzywa. Pokrój na drobne kawałki jarmuż i dodaj do reszty składników. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Do 3 łyżek śmietany dodaj łyżeczkę mąki pszennej i starannie wymieszaj. Wlej do zupy, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, przypraw solą i pieprzem w odpowiadającej ci ilości. Zagotuj całość – i już, zupa z jarmużu gotowa do serwowania! Prawda, że proste?

Choć jarmuż cieszy się doskonałą opinią dietetyków, bo zawiera sporo witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pomysłów na jego wykorzystanie nie ma zbyt wiele. Przepis na zupę z jarmużu to szybki i łatwy sposób na włączenie tego warzywa do swojej diety. Z pewnością warto to zrobić.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika