Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jarmuż zapiekany

0
57 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mleko
1 pęczek
Pietruszka
50 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
50 g
Masło
100 g
Ser edamski
6 
Jajko
500 g
Jarmuż
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.98 g
Wartość energetyczna
467.7 kcal
Tłuszcze
29.99 g
Białko
26.87 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
5 min
Przygotować sos: masło stopić, dodać mąkę, dobrze wymieszać trzepaczką.
Krok 2
3 min
Podgrzewając, dodawać stopniowo zimne mleko.
Krok 3
3 min
Doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
5 min
Jarmuż blanszować i zmielić.
Krok 5
5 min
Do rondla wysmarowanego masłem nałożyć jarmuż i jajka, zalać sosem, posypać utartym serem.
Krok 6
35 min
Zapiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni.
Krok 7
1 min
Podawać na gorącą posypane zieleniną.
Jarmuż zapiekany

Krok 1 z 7

Przygotować sos: masło stopić, dodać mąkę, dobrze wymieszać trzepaczką.

Jarmuż zapiekany

Krok 2 z 7

Podgrzewając, dodawać stopniowo zimne mleko.

Jarmuż zapiekany

Krok 3 z 7

Doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jarmuż zapiekany

Krok 4 z 7

Jarmuż blanszować i zmielić.

Jarmuż zapiekany

Krok 5 z 7

Do rondla wysmarowanego masłem nałożyć jarmuż i jajka, zalać sosem, posypać utartym serem.

Jarmuż zapiekany

Krok 6 z 7

Zapiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni.

Jarmuż zapiekany

Krok 7 z 7

Podawać na gorącą posypane zieleniną.

Jarmuż zapiekany to danie, które docenią wszystkie osoby lubiące proste rozwiązania. Do przygotowania zapiekanego jarmużu będziesz potrzebować jedynie jajek, które podkreślą fakturę i smak tego zielonego warzywa. Rozpuszczony na wierzchu ser, będzie nadawał potrawie lekkiej chrupkości. Życzymy smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika