Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jarmuż zapiekany

(0)
57min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mleko
1  pęczek
Pietruszka
50  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
50  g
Masło
100  g
Ser edamski
6 
Jajko
500  g
Jarmuż
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.87 g
Węglowodany
26.98 g
Tłuszcze
29.99 g
Wartość energetyczna
467.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
5 min
Przygotować sos: masło stopić, dodać mąkę, dobrze wymieszać trzepaczką.
Krok 2
3 min
Podgrzewając, dodawać stopniowo zimne mleko.
Krok 3
3 min
Doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
5 min
Jarmuż blanszować i zmielić.
Krok 5
5 min
Do rondla wysmarowanego masłem nałożyć jarmuż i jajka, zalać sosem, posypać utartym serem.
Krok 6
35 min
Zapiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni.
Krok 7
1 min
Podawać na gorącą posypane zieleniną.
Jarmuż zapiekany

Krok 1 z 7

Przygotować sos: masło stopić, dodać mąkę, dobrze wymieszać trzepaczką.

Jarmuż zapiekany

Krok 2 z 7

Podgrzewając, dodawać stopniowo zimne mleko.

Jarmuż zapiekany

Krok 3 z 7

Doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jarmuż zapiekany

Krok 4 z 7

Jarmuż blanszować i zmielić.

Jarmuż zapiekany

Krok 5 z 7

Do rondla wysmarowanego masłem nałożyć jarmuż i jajka, zalać sosem, posypać utartym serem.

Jarmuż zapiekany

Krok 6 z 7

Zapiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni.

Jarmuż zapiekany

Krok 7 z 7

Podawać na gorącą posypane zieleniną.

Jarmuż zapiekany to danie, które docenią wszystkie osoby lubiące proste rozwiązania. Do przygotowania zapiekanego jarmużu będziesz potrzebować jedynie jajek, które podkreślą fakturę i smak tego zielonego warzywa. Rozpuszczony na wierzchu ser, będzie nadawał potrawie lekkiej chrupkości. Życzymy smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.9g / 22%
Węglowodany
27g / 22%
Tłuszcze
30g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha