Jarmuż zapiekany
57min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
26.87 g
Węglowodany
26.98 g
Tłuszcze
29.99 g
Wartość energetyczna
467.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
57 min
Krok 1
5 min
Przygotować sos: masło stopić, dodać mąkę, dobrze wymieszać trzepaczką.
Krok 2
3 min
Podgrzewając, dodawać stopniowo zimne mleko.
Krok 3
3 min
Doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
5 min
Jarmuż blanszować i zmielić.
Krok 5
5 min
Do rondla wysmarowanego masłem nałożyć jarmuż i jajka, zalać sosem, posypać utartym serem.
Krok 6
35 min
Zapiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni.
Krok 7
1 min
Podawać na gorącą posypane zieleniną.
Jarmuż zapiekany to danie, które docenią wszystkie osoby lubiące proste rozwiązania. Do przygotowania zapiekanego jarmużu będziesz potrzebować jedynie jajek, które podkreślą fakturę i smak tego zielonego warzywa. Rozpuszczony na wierzchu ser, będzie nadawał potrawie lekkiej chrupkości. Życzymy smacznego!
Komentarze 0