Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Deser z kremem, desery z kremem

Pomysły na ciasta z białek

Poznaj pomysły i przepisy na smaczne ciasta z białek. Najbardziej znanymi ciastami z białek są słodkie bezy, jednak są one podstawą również innych smakołyków.

Przepisy 25

Ciasto à la sernik

Ciasto à la sernik

1 godz 25 min Łatwy
Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

2 godz 39 min Łatwy
Przepis na pierniczki świąteczne

Przepis na pierniczki świąteczne

40 min Średni
Puszysty sernik

Puszysty sernik

1 godz 35 min Łatwy
Halinka

Halinka

1 godz 50 min Łatwy
Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

1 godz 40 min Średni
Strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa z serem

3 godz 59 min Łatwy
Sernik z kakaową kruszonką i malinami

Sernik z kakaową kruszonką i malinami

2 godz 17 min Łatwy
Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

1 godz 45 min Średni
Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

3 godz 45 min Średni
Ciasto renklodowo-kokosowe

Ciasto renklodowo-kokosowe

1 godz 37 min Łatwy
Klasyczny sernik z rosą

Klasyczny sernik z rosą

2 godz Średni
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Serniczki na zimno bez pieczenia

Serniczki na zimno bez pieczenia

2 godz 50 min Łatwy
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

1 godz 27 min Łatwy
Drożdżówka z owocami

Drożdżówka z owocami

1 godz 35 min Łatwy
Różowy sernik

Różowy sernik

3 godz Łatwy
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

2 godz 12 min Łatwy
Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

2 godz 18 min Łatwy
Kruche ciastka posypane cukrem

Kruche ciastka posypane cukrem

1 godz 10 min Łatwy
Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

3 godz Łatwy
Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

1 godz 50 min Łatwy
Kokosowe ULE

Kokosowe ULE

22 min Łatwy
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

4 godz Łatwy
Szarlotka z różowym kisielem

Szarlotka z różowym kisielem

2 godz 35 min Łatwy

Białka w cieście 

Białka jajek mają niezwykłe właściwości. Surowe pomagają zachować odpowiednią konsystencję różnych ciast i mas. Ugotowane na twardo są świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i zup. Natomiast po ubiciu na sztywną pianę znacznie wpływają na konsystencję przygotowywanych ciast. Ucierane lub miksowane ciasta po dodaniu piany od razu stają się lekkie i puszyste. Podczas przygotowywania ciasta z białkami należy pamiętać, by pianę dodawać tuż przed wylaniem do formy. Całość należy mieszać bardzo powoli i delikatnie, tak, by jedynie połączyć ze sobą składniki. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasta z pianą nie znoszą wietrzenia i natychmiast opadają pod wpływem znacznej zmiany temperatury. 

Pyszne bezy 

Najbardziej znane, klasyczne ciasta z białek to oczywiście bezy – niewielkie, lekko chrupiące i bardzo słodkie ciasteczka. Te najzwyklejsze są śnieżnobiałe, lecz można także przygotować ich wielokolorowy wariant, dodając do ubijanych białek barwniki spożywcze. Niewielkie bezy o regularnym kształcie są doskonałą słodką przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty. Można nimi również udekorować ciasta, torty czy desery. Nieco większe bezy warto posmarować bitą śmietaną i udekorować świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami borówkami amerykańskimi czy czerwoną porzeczką. 

Białko w przepisach 

Czy wiesz, że surowe białko doskonale się mrozi? Jeśli więc zostało ci kilka sztuk po pieczeniu innych potraw, warto przełożyć je do woreczka i schować do zamrażarki na później. Rozmrożone białko nie tylko nie traci swoich wartości, ale także dużo lepiej daje się ubić na sztywną pianę, wprost idealną do wypieków. Ubite białka dodaje się np. do masy makowej, by świąteczny makowiec nie był zbity i twardy. Piana jest także dodatkową warstwą w takich wypiekach jak sernik kokosowy czy ciasto renklodowo-kokosowe, nadając deserowi lekkości i chroniąc go przed utratą wilgoci. Wśród zebranych przez nas przepisów nie zabrakło również innych wyjątkowych deserów, takich jak aromatyczny sernik cytrynowy na zimno, korzenne pierniczki, strucla drożdżowa z serem czy kruche ciastka z cukrem, które dzięki dodaniu białek są odpowiednio kruche, puszyste i pięknie zarumienione.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu