Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Deser z kremem, desery z kremem

Pomysły na ciasta z białek

Poznaj pomysły i przepisy na smaczne ciasta z białek. Najbardziej znanymi ciastami z białek są słodkie bezy, jednak są one podstawą również innych smakołyków.

Przepisy 27
Tort dacquoise

Tort dacquoise

54 min Średni
Szarlotka z różowym kisielem

Szarlotka z różowym kisielem

2 godz 35 min Łatwy
Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

1 godz 42 min Łatwy
Klasyczny sernik z rosą

Klasyczny sernik z rosą

2 godz Średni
Sernik z kakaową kruszonką i malinami

Sernik z kakaową kruszonką i malinami

2 godz 17 min Łatwy
Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

3 godz Łatwy
Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

1 godz 40 min Średni
Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

2 godz 12 min Łatwy
Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

3 godz 45 min Średni
Serniczki na zimno bez pieczenia

Serniczki na zimno bez pieczenia

2 godz 50 min Łatwy
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

Placek czekoladowy z wkładką kokosową

1 godz 27 min Łatwy
Puszysty sernik

Puszysty sernik

1 godz 35 min Łatwy
Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

2 godz 39 min Łatwy
Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

1 godz 50 min Łatwy
Kokosowe ule

Kokosowe ule

22 min Łatwy
Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

2 godz 18 min Łatwy
Ciasto à la sernik

Ciasto à la sernik

1 godz 25 min Łatwy
Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

40 min Średni
Ciasto renklodowo-kokosowe

Ciasto renklodowo-kokosowe

1 godz 37 min Łatwy
Halinka

Halinka

1 godz 50 min Łatwy
Kruche ciastka posypane cukrem

Kruche ciastka posypane cukrem

1 godz 10 min Łatwy
Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

1 godz 45 min Średni
Strucla drożdżowa z serem

Strucla drożdżowa z serem

3 godz 59 min Łatwy
Drożdżówka z owocami

Drożdżówka z owocami

1 godz 35 min Łatwy
Różowy sernik

Różowy sernik

3 godz Łatwy
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

4 godz Łatwy

Białka w cieście 

Białka jajek mają niezwykłe właściwości. Surowe pomagają zachować odpowiednią konsystencję różnych ciast i mas. Ugotowane na twardo są świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i zup. Natomiast po ubiciu na sztywną pianę znacznie wpływają na konsystencję przygotowywanych ciast. Ucierane lub miksowane ciasta po dodaniu piany od razu stają się lekkie i puszyste. Podczas przygotowywania ciasta z białkami należy pamiętać, by pianę dodawać tuż przed wylaniem do formy. Całość należy mieszać bardzo powoli i delikatnie, tak, by jedynie połączyć ze sobą składniki. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasta z pianą nie znoszą wietrzenia i natychmiast opadają pod wpływem znacznej zmiany temperatury. 

Pyszne bezy 

Najbardziej znane, klasyczne ciasta z białek to oczywiście bezy – niewielkie, lekko chrupiące i bardzo słodkie ciasteczka. Te najzwyklejsze są śnieżnobiałe, lecz można także przygotować ich wielokolorowy wariant, dodając do ubijanych białek barwniki spożywcze. Niewielkie bezy o regularnym kształcie są doskonałą słodką przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty. Można nimi również udekorować ciasta, torty czy desery. Nieco większe bezy warto posmarować bitą śmietaną i udekorować świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami borówkami amerykańskimi czy czerwoną porzeczką. 

Białko w przepisach 

Czy wiesz, że surowe białko doskonale się mrozi? Jeśli więc zostało ci kilka sztuk po pieczeniu innych potraw, warto przełożyć je do woreczka i schować do zamrażarki na później. Rozmrożone białko nie tylko nie traci swoich wartości, ale także dużo lepiej daje się ubić na sztywną pianę, wprost idealną do wypieków. Ubite białka dodaje się np. do masy makowej, by świąteczny makowiec nie był zbity i twardy. Piana jest także dodatkową warstwą w takich wypiekach jak sernik kokosowy czy ciasto renklodowo-kokosowe, nadając deserowi lekkości i chroniąc go przed utratą wilgoci. Wśród zebranych przez nas przepisów nie zabrakło również innych wyjątkowych deserów, takich jak aromatyczny sernik cytrynowy na zimno, korzenne pierniczki, strucla drożdżowa z serem czy kruche ciastka z cukrem, które dzięki dodaniu białek są odpowiednio kruche, puszyste i pięknie zarumienione.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu