Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

(0)
4 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka
80  g
Margaryna
150  g
Cukier
1  szklanka
Mleko
30  g
Drożdże
2 
Jajko
4 
Żółtko
0.5  łyżeczka
Sól
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
300  g
Mak
0.75  szklanka
Cukier
2 
Białko
2  łyżek
Bułka tarta
50  g
Rodzynki
100  g
Skórka z pomarańczy
100  g
Orzechy laskowe
0.5  szklanka
Cukier puder
2 
Białko
0.33  łyżeczka
Olejek rumowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.51 g
Węglowodany
43.78 g
Tłuszcze
14.94 g
Wartość energetyczna
330.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makowiec zawijany to jeden z najbardziej popularnych deserów na polskim świątecznym stole. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami.

Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne >>

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    15 min
    Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  • Krok 3

    5 min
    Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.
  • Krok 4

    10 min
    Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.
  • Krok 5

    5 min
    Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.
  • Krok 6

    40 min
    Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Krok 7

    30 min
    Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej.
  • Krok 8

    10 min
    Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Krok 9

    15 min
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
  • Krok 10

    10 min
    Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.
  • Krok 11

    5 min
    Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.
  • Krok 12

    20 min
    Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Krok 13

    45 min
    Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.
  • Krok 14

    10 min
    Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 15

    5 min
    Makowce podawaj posmarowane lukrem.
Makowiec zawijany

Krok 1 z 15

Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.

Makowiec zawijany

Krok 2 z 15

Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Makowiec zawijany

Krok 3 z 15

Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.

Makowiec zawijany

Krok 4 z 15

Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.

Makowiec zawijany

Krok 5 z 15

Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.

Makowiec zawijany

Krok 6 z 15

Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Makowiec zawijany

Krok 7 z 15

Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej.

Makowiec zawijany

Krok 8 z 15

Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.

Makowiec zawijany

Krok 9 z 15

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.

Makowiec zawijany

Krok 10 z 15

Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.

Makowiec zawijany

Krok 11 z 15

Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.

Makowiec zawijany

Krok 12 z 15

Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Makowiec zawijany

Krok 13 z 15

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.

Makowiec zawijany

Krok 14 z 15

Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.

Makowiec zawijany

Krok 15 z 15

Makowce podawaj posmarowane lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Bożena

nie podano która część składników do ciasta a która do maku

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Babka wielkanocna

    Babka wielkanocna

    2 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu