Makowiec zawijany
240min
Łatwy
3 szklanek
Mąka
80 g
Margaryna
150 g
Cukier
1 szklanka
Mleko
30 g
Drożdże
2
Jajko
4
Żółtko
0.5 łyżeczka
Sól
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
300 g
Mak
0.75 szklanka
Cukier
2
Białko
2 łyżek
Bułka tarta
50 g
Rodzynki
100 g
Skórka z pomarańczy
100 g
Orzechy laskowe
0.5 szklanka
Cukier puder
2
Białko
0.33 łyżeczka
Olejek rumowy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.51 g
Węglowodany
43.78 g
Tłuszcze
14.94 g
Wartość energetyczna
330.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
240 min
Krok 1
15 min
Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
15 min
Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Krok 3
5 min
Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.
Krok 4
10 min
Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.
Krok 5
5 min
Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.
Krok 6
40 min
Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Krok 7
30 min
Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej.
Krok 8
10 min
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.
Krok 9
15 min
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
Krok 10
10 min
Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.
Krok 11
5 min
Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.
Krok 12
20 min
Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 13
45 min
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.
Krok 14
10 min
Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.
Krok 15
5 min
Makowce podawaj posmarowane lukrem.
Makowiec zawijany to jeden z najbardziej popularnych deserów na polskim świątecznym stole. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami.
Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne >>
Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne >>
Komentarze 0