Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makowiec zawijany
Dodaj do CookBook

Makowiec zawijany

(1)
4 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka
80  g
Margaryna
150  g
Cukier
1  szklanka
Mleko
30  g
Drożdże
2 
Jajko
4 
Żółtko
0.5  łyżeczka
Sól
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
300  g
Mak
0.75  szklanka
Cukier
2 
Białko
2  łyżek
Bułka tarta
50  g
Rodzynki
100  g
Skórka z pomarańczy
100  g
Orzechy laskowe
0.5  szklanka
Cukier puder
2 
Białko
0.33  łyżeczka
Olejek rumowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.8 g
Wartość energetyczna
330.2 kcal
Tłuszcze
14.9 g
Białko
8.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makowiec zawijany to jeden z najbardziej popularnych deserów na polskim świątecznym stole. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami.

Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne >>

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    15 min
    Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  • Krok 3

    5 min
    Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.
  • Krok 4

    10 min
    Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.
  • Krok 5

    5 min
    Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.
  • Krok 6

    40 min
    Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Krok 7

    30 min
    Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej.
  • Krok 8

    10 min
    Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Krok 9

    15 min
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
  • Krok 10

    10 min
    Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.
  • Krok 11

    5 min
    Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.
  • Krok 12

    20 min
    Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Krok 13

    45 min
    Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.
  • Krok 14

    10 min
    Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 15

    5 min
    Makowce podawaj posmarowane lukrem.
Makowiec zawijany

Krok 1 z 15

Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.

Makowiec zawijany

Krok 2 z 15

Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Makowiec zawijany

Krok 3 z 15

Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.

Makowiec zawijany

Krok 4 z 15

Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.

Makowiec zawijany

Krok 5 z 15

Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.

Makowiec zawijany

Krok 6 z 15

Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Makowiec zawijany

Krok 7 z 15

Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej.

Makowiec zawijany

Krok 8 z 15

Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.

Makowiec zawijany

Krok 9 z 15

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.

Makowiec zawijany

Krok 10 z 15

Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.

Makowiec zawijany

Krok 11 z 15

Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.

Makowiec zawijany

Krok 12 z 15

Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Makowiec zawijany

Krok 13 z 15

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.

Makowiec zawijany

Krok 14 z 15

Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.

Makowiec zawijany

Krok 15 z 15

Makowce podawaj posmarowane lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Bożena

nie podano która część składników do ciasta a która do maku
Anonim (niezweryfikowany) 01/12/2023-06:35 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Boże Narodzenie
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    Szybki makowiec z gotowej masy makowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Makowiec w cieście francuskim

    Makowiec w cieście francuskim

    40 min Łatwy
  • Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    26 godz 32 min Średni
  • Makowiec z jabłkami

    Makowiec z jabłkami

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu