Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makowiec zawijany

0
209 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka
80 g
Margaryna
150 g
Cukier
1 szklanka
Mleko
30 g
Drożdże
2 
Jajko
4 
Żółtko
0.5 łyżeczka
Sól
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
300 g
Mak
0.75 szklanka
Cukier
2 
Białko
2 łyżek
Bułka tarta
50 g
Rodzynki
100 g
Skórka z pomarańczy
100 g
Orzechy laskowe
0.5 szklanka
Cukier puder
2 
Białko
0.33 łyżeczka
Olejek rumowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
330.21 kcal
Węglowodany
43.78 g
Białko
8.51 g
Tłuszcze
14.94 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

209 min
Krok 1
5 min
Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
8 min
Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Krok 3
5 min
Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.
Krok 4
10 min
Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.
Krok 5
5 min
Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.
Krok 6
40 min
Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Krok 7
30 min
Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia.
Krok 8
10 min
Mak dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone rodzynki, orzechy (lub migdały) oraz usmażoną skórkę z pomarańczy. Masę dokładnie wymieszaj.
Krok 9
10 min
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
Krok 10
5 min
Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.
Krok 11
5 min
Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.
Krok 12
20 min
Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 13
45 min
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.
Krok 14
10 min
Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.
Krok 15
1 min
Makowce podawaj posmarowane lukrem.
Makowiec zawijany

Krok 1 z 15

Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, 2 łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.

Makowiec zawijany

Krok 2 z 15

Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Makowiec zawijany

Krok 3 z 15

Żółtka (6) utrzyj z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodaj sól.

Makowiec zawijany

Krok 4 z 15

Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.

Makowiec zawijany

Krok 5 z 15

Margarynę lekko podgrzej, dodaj do ciasta i dalej wyrabiaj, aż do wchłonięcia tłuszczu.

Makowiec zawijany

Krok 6 z 15

Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Makowiec zawijany

Krok 7 z 15

Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 30 minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia.

Makowiec zawijany

Krok 8 z 15

Mak dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Możesz też użyć gotowej masy makowej. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone rodzynki, orzechy (lub migdały) oraz usmażoną skórkę z pomarańczy. Masę dokładnie wymieszaj.

Makowiec zawijany

Krok 9 z 15

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.

Makowiec zawijany

Krok 10 z 15

Na każdy nałóż po 1/3 masy makowej, posmaruj nożem równo na całym kawałku ciasta i zawiń ściśle w rulon.

Makowiec zawijany

Krok 11 z 15

Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin.

Makowiec zawijany

Krok 12 z 15

Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Makowiec zawijany

Krok 13 z 15

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez 45 minut.

Makowiec zawijany

Krok 14 z 15

Białka (2) utrzyj z cukrem pudrem, dodaj olejek rumowy, dokładnie wymieszaj.

Makowiec zawijany

Krok 15 z 15

Makowce podawaj posmarowane lukrem.

Makowiec zawijany to jeden z najbardziej popularnych deserów na polskim świątecznym stole. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami.

Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika