Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywa gruntowe

Włoszczyzna

Włoszczyzna jest do kupienia w każdym sklepie - ten prosty zestaw warzyw może Ci dać niepowtarzalny i intensywny smak wywaru, z którego zrobisz zupę!

Przepisy 23

Żurek  z białą kiełbasą w ziemniaczanych koszulkach

Żurek z białą kiełbasą w ziemniaczanych koszulkach

60 ze 100
1 godz 18 min Łatwy
Fasolka jaś po bretońsku

Fasolka jaś po bretońsku

85 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Zupa koperkowa na skrzydełkach

Zupa koperkowa na skrzydełkach

53 min Łatwy
Zupa grzybowa z kolankami

Zupa grzybowa z kolankami

44 min Łatwy
Zupa fasolowa z kiełbasą

Zupa fasolowa z kiełbasą

3 godz 41 min Łatwy
Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

55 ze 100
57 min Łatwy
Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

1 godz 16 min Łatwy
Zupa ogonowa na ostatki

Zupa ogonowa na ostatki

48 min Łatwy
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

1 godz 30 min Łatwy
Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

50 min Łatwy
Flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki z żołądków drobiowych

1 godz 5 min Łatwy
Grochówka na boczku

Grochówka na boczku

3 godz 18 min Łatwy
Zupa pomidorowa na kości od schabu

Zupa pomidorowa na kości od schabu

56 min Łatwy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

1 godz 15 min Łatwy
Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak z ryżem i warzywami

100 ze 100
45 min Łatwy
Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku

30 ze 100
2 godz 35 min Łatwy
Sandacz w galarecie

Sandacz w galarecie

2 godz 40 min Łatwy
Płucka na kwaśno

Płucka na kwaśno

65 ze 100
2 godz 18 min Łatwy
Barszcz czerwony z jajkiem

Barszcz czerwony z jajkiem

1 godz 12 min Łatwy
Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

2 godz 48 min Łatwy
Flaczki jarskie z warzyw

Flaczki jarskie z warzyw

45 min Łatwy
Karmazyn pieczony

Karmazyn pieczony

25 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

2 godz 28 min Łatwy

Włoszczyzna – podstawa polskiej kuchni sprowadzona z Włoch 

Włoszczyzna to składnik niezbędny do przygotowania pysznego bulionu, na bazie którego powstają smaczne zupy i gęste sosy. Włoszczyzna zawdzięcza swoją nazwę królowej Bonie, która z Włoch sprowadziła do Polski wiele warzyw, urozmaicając korzenie naszej kuchni. Na włoszczyznę składa się marchewka, korzeń pietruszki, seler i por, chociaż w niektórych regionach nazwa obejmuje również natkę pietruszki i włoską kapustę. 

Nasze przepisy z włoszczyzną to sprawdzone receptury na pyszne potrawy takie jak zupy, dania mięsne i bezmięsne, które wymagają bazy w postaci zdrowych i wartościowych warzyw. Trudno wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię polską bez włoszczyzny, ale i w nowoczesnych przepisach włoszczyzna znajdzie zastosowanie – przekonaj się sam. 

Włoszczyzna – składnik wielu zup 

Włoszczyznę możemy skompletować samodzielnie, kupując poszczególne składniki indywidualnie. Często można też dostać w sklepach gotowe tacki czy paczki z włoszczyzną, co pozwala zaoszczędzić trochę czasu. Poza tym w paczkach znajdują się mniejsze części warzyw, które w przeciwnym razie musielibyśmy kupować w całości (jak por czy seler). Natomiast samodzielne komponowanie zestawu włoszczyzny jest zwykle rozwiązaniem bardziej ekonomicznym. 

Tak czy inaczej, włoszczyzna to składnik (czy raczej zestaw składników) konieczny do samodzielnego przygotowania bulionu. Warzywa należy zalać zimną wodą, a następnie gotować przez dłuższy czas na wolnym ogniu. Jeśli chcemy przygotować bulion mięsny, do włoszczyzny dodajemy kawałki mięsa – najczęściej drobiowego (kurzego, indyczego) lub wołowego, czasem ich mieszanki. Jeśli zaś wolimy bulion warzywny, wystarczy sama włoszczyzna. Na podstawie tak przygotowanego bulionu możemy stworzyć wiele zup oraz sosów. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu