Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Włoszczyzna – podstawa polskiej kuchni sprowadzona z Włoch 

Włoszczyzna to składnik niezbędny do przygotowania pysznego bulionu, na bazie którego powstają smaczne zupy i gęste sosy. Włoszczyzna zawdzięcza swoją nazwę królowej Bonie, która z Włoch sprowadziła do Polski wiele warzyw, urozmaicając korzenie naszej kuchni. Na włoszczyznę składa się marchewka, korzeń pietruszki, seler i por, chociaż w niektórych regionach nazwa obejmuje również natkę pietruszki i włoską kapustę. 

Nasze przepisy z włoszczyzną to sprawdzone receptury na pyszne potrawy takie jak zupy, dania mięsne i bezmięsne, które wymagają bazy w postaci zdrowych i wartościowych warzyw. Trudno wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię polską bez włoszczyzny, ale i w nowoczesnych przepisach włoszczyzna znajdzie zastosowanie – przekonaj się sam. 

Włoszczyzna – składnik wielu zup 

Włoszczyznę możemy skompletować samodzielnie, kupując poszczególne składniki indywidualnie. Często można też dostać w sklepach gotowe tacki czy paczki z włoszczyzną, co pozwala zaoszczędzić trochę czasu. Poza tym w paczkach znajdują się mniejsze części warzyw, które w przeciwnym razie musielibyśmy kupować w całości (jak por czy seler). Natomiast samodzielne komponowanie zestawu włoszczyzny jest zwykle rozwiązaniem bardziej ekonomicznym. 

Tak czy inaczej, włoszczyzna to składnik (czy raczej zestaw składników) konieczny do samodzielnego przygotowania bulionu. Warzywa należy zalać zimną wodą, a następnie gotować przez dłuższy czas na wolnym ogniu. Jeśli chcemy przygotować bulion mięsny, do włoszczyzny dodajemy kawałki mięsa – najczęściej drobiowego (kurzego, indyczego) lub wołowego, czasem ich mieszanki. Jeśli zaś wolimy bulion warzywny, wystarczy sama włoszczyzna. Na podstawie tak przygotowanego bulionu możemy stworzyć wiele zup oraz sosów.