Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
1 godz 15 min
Łatwy
1.5
kg
Pomidory
600
g
Włoszczyzna
1
Liść laurowy
5
Ziele angielskie
5
Pieprz
1
łyżka
Masło klarowane
1
ząbek
1
szczypta
Zioła prowansalskie
1
łyżka
Śmietana
.
Wartości odżywcze
Białko
5.53 g
Węglowodany
19.71 g
Tłuszcze
4.11 g
Wartość energetyczna
130.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
35 min
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego- gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Krok 2
20 min
W drugiem garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy umyte i pokrojone na 4 części pomidory, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i podsmażamy chwilę. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na mniejszym ogniu aż pomidory będę miękkie (u mnie zajęło to 20 minut).
Krok 3
10 min
Uduszone pomidory przecieramy przez sito, dodajemy wywar (warzywa wyjmujemy i możemy ich użyć do sałatki).
Krok 4
5 min
Doprawiamy do smaku ziarenkami smaku, ewentualnie solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5
5 min
Podajemy z makaronem lub ryżem. Dekorujemy kleksem śmietany.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to klasyka wśród zup. Jest przepyszna, gęsta a do tego lekka. Wspaniały smak zawdzięcza przede wszystkim dojrzewającym w słońcu świeżym pomidorom. Idealnym dodatkiem do zupy będzie ryż lub makaron. Zupę podaj na talerzu z kleksem śmietany, który dodatkowo uwydatni smak aksamitnej pomidorówki.
Komentarze 0