Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Pomidory
600 g
Włoszczyzna
1 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie
5 
Pieprz
1 łyżka
Masło klarowane
1 ząbek
Czosnek
1 szczypta
Zioła prowansalskie
1 łyżka
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
130.84 kcal
Węglowodany
19.71 g
Białko
5.53 g
Tłuszcze
4.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
35 min
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego- gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Krok 2
20 min
W drugiem garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy umyte i pokrojone na 4 części pomidory, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i podsmażamy chwilę. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na mniejszym ogniu aż pomidory będę miękkie (u mnie zajęło to 20 minut).
Krok 3
10 min
Uduszone pomidory przecieramy przez sito, dodajemy wywar (warzywa wyjmujemy i możemy ich użyć do sałatki).
Krok 4
5 min
Doprawiamy do smaku ziarenkami smaku, ewentualnie solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5
5 min
Podajemy z makaronem lub ryżem. Dekorujemy kleksem śmietany.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Krok 1 z 5

Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego- gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Krok 2 z 5

W drugiem garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy umyte i pokrojone na 4 części pomidory, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i podsmażamy chwilę. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na mniejszym ogniu aż pomidory będę miękkie (u mnie zajęło to 20 minut).

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Krok 3 z 5

Uduszone pomidory przecieramy przez sito, dodajemy wywar (warzywa wyjmujemy i możemy ich użyć do sałatki).

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Krok 4 z 5

Doprawiamy do smaku ziarenkami smaku, ewentualnie solą, pieprzem i cukrem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Krok 5 z 5

Podajemy z makaronem lub ryżem. Dekorujemy kleksem śmietany.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to klasyka wśród zup. Jest przepyszna, gęsta a do tego lekka. Wspaniały smak zawdzięcza przede wszystkim dojrzewającym w słońcu świeżym pomidorom. Idealnym dodatkiem do zupy będzie ryż lub makaron. Zupę podaj na talerzu z kleksem śmietany, który dodatkowo uwydatni smak aksamitnej pomidorówki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika