Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa w innej odsłonie? Przedstawiamy przepis na pyszną, gęstą, niezwykle pożywną zupę grochową. Głównymi składnikami zupy są groch, włoszczyzna oraz boczek, gdzie już na wstępie widać, że nie ma potrzeby sporządzania drugiego dania, aby cała rodzina była syta. Zupa grochowa będzie fajną odmianą na twoim stole.
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu.
Krok 2
180 min
Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Nie mieszamy, nie przykrywamy.
Krok 3
5 min
Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3-4 ząbków czosnku.
Krok 4
3 min
Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.
Krok 1
z
4
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu.
Krok 2
z
4
Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Nie mieszamy, nie przykrywamy.
Krok 3
z
4
Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3-4 ząbków czosnku.
Krok 4
z
4
Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1