Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grochówka na boczku

0
198 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
100 g
Groch
1 pęczek
Włoszczyzna
500 g
Boczek wędzony
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.85 g
Węglowodany
15.56 g
Tłuszcze
59.43 g
Wartość energetyczna
672.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

198 min
Krok 1
10 min
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu.
Krok 2
180 min
Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Nie mieszamy, nie przykrywamy.
Krok 3
5 min
Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3-4 ząbków czosnku.
Krok 4
3 min
Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.
Grochówka na boczku

Krok 1 z 4

Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu.

Grochówka na boczku

Krok 2 z 4

Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Nie mieszamy, nie przykrywamy.

Grochówka na boczku

Krok 3 z 4

Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3-4 ząbków czosnku.

Grochówka na boczku

Krok 4 z 4

Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.

Zupa w innej odsłonie? Przedstawiamy przepis na pyszną, gęstą, niezwykle pożywną zupę grochową. Głównymi składnikami zupy są groch, włoszczyzna oraz boczek, gdzie już na wstępie widać, że nie ma potrzeby sporządzania drugiego dania, aby cała rodzina była syta. Zupa grochowa będzie fajną odmianą na twoim stole.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika