Grochówka na boczku
198min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
20.85 g
Węglowodany
15.56 g
Tłuszcze
59.43 g
Wartość energetyczna
672.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
198 min
Krok 1
10 min
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu.
Krok 2
180 min
Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Nie mieszamy, nie przykrywamy.
Krok 3
5 min
Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3-4 ząbków czosnku.
Krok 4
3 min
Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.
Zupa w innej odsłonie? Przedstawiamy przepis na pyszną, gęstą, niezwykle pożywną zupę grochową. Głównymi składnikami zupy są groch, włoszczyzna oraz boczek, gdzie już na wstępie widać, że nie ma potrzeby sporządzania drugiego dania, aby cała rodzina była syta. Zupa grochowa będzie fajną odmianą na twoim stole.
Komentarze 1