Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Płucka na kwaśno

0
2 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Płuca cielęce
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
1 
Cebula
1  łyżka
Mąka pszenna
2  łyżek
Smalec
trochę
Ocet
1  szczypta
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.69 g
Węglowodany
12.25 g
Tłuszcze
12.84 g
Wartość energetyczna
347.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
10 min
Płucka starannie opłukać, oczyścić, odciąć tchawicę.
Krok 2
5 min
Włoszczyznę oczyścić i obrać.
Krok 3
5 min
Zagotować wodę, dodać przygotowaną włoszczyznę, płucka, liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
90 min
Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości, ok. 90 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie płucka wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie paski.
Krok 6
5 min
Rozgrzać smalec i dodać pokrojone płucka. Gdy płucka się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 7
10 min
Następnie oprószyć mąką i całość dusić, podlewając 1/2 szklanki wywaru z płucek.
Krok 8
2 min
Na koniec doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.
Krok 9
1 min
Podawać z ziemniakami lub kromką białego pieczywa.
Płucka na kwaśno

Krok 1 z 9

Płucka starannie opłukać, oczyścić, odciąć tchawicę.

Płucka na kwaśno

Krok 2 z 9

Włoszczyznę oczyścić i obrać.

Płucka na kwaśno

Krok 3 z 9

Zagotować wodę, dodać przygotowaną włoszczyznę, płucka, liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.

Płucka na kwaśno

Krok 4 z 9

Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości, ok. 90 minut.

Płucka na kwaśno

Krok 5 z 9

Po tym czasie płucka wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie paski.

Płucka na kwaśno

Krok 6 z 9

Rozgrzać smalec i dodać pokrojone płucka. Gdy płucka się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i czosnek.

Płucka na kwaśno

Krok 7 z 9

Następnie oprószyć mąką i całość dusić, podlewając 1/2 szklanki wywaru z płucek.

Płucka na kwaśno

Krok 8 z 9

Na koniec doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.

Płucka na kwaśno

Krok 9 z 9

Podawać z ziemniakami lub kromką białego pieczywa.

Płucka na kwaśno to przysmak, który trzeba przyrządzić według odpowiedniego przepisu. Specjalnie przygotowane podroby mają ciekawy smak, który świetnie komponuje się z włoszczyzną i kwaśnym sosem. Tak sporządzone płucka można serwować z kromkami chleba lub ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
43.7g / 51%
Węglowodany
12.2g / 15%
Tłuszcze
12.8g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika