Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Płucka na kwaśno

0
138 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Płuca cielęce
1 pęczek
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie
2 ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1 łyżka
Mąka pszenna
2 łyżek
Smalec
1 trochę
Ocet
1 szczypta
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
43.69 g
Wartość energetyczna
347.03 kcal
Węglowodany
12.25 g
Tłuszcze
12.84 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
10 min
Płucka starannie opłukać, oczyścić, odciąć tchawicę.
Krok 2
5 min
Włoszczyznę oczyścić i obrać.
Krok 3
5 min
Zagotować wodę, dodać przygotowaną włoszczyznę, płucka, liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
90 min
Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości, ok. 90 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie płucka wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie paski.
Krok 6
5 min
Rozgrzać smalec i dodać pokrojone płucka. Gdy płucka się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 7
10 min
Następnie oprószyć mąką i całość dusić, podlewając 1/2 szklanki wywaru z płucek.
Krok 8
2 min
Na koniec doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.
Krok 9
1 min
Podawać z ziemniakami lub kromką białego pieczywa.
Płucka na kwaśno

Krok 1 z 9

Płucka starannie opłukać, oczyścić, odciąć tchawicę.

Płucka na kwaśno

Krok 2 z 9

Włoszczyznę oczyścić i obrać.

Płucka na kwaśno

Krok 3 z 9

Zagotować wodę, dodać przygotowaną włoszczyznę, płucka, liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.

Płucka na kwaśno

Krok 4 z 9

Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości, ok. 90 minut.

Płucka na kwaśno

Krok 5 z 9

Po tym czasie płucka wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie paski.

Płucka na kwaśno

Krok 6 z 9

Rozgrzać smalec i dodać pokrojone płucka. Gdy płucka się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i czosnek.

Płucka na kwaśno

Krok 7 z 9

Następnie oprószyć mąką i całość dusić, podlewając 1/2 szklanki wywaru z płucek.

Płucka na kwaśno

Krok 8 z 9

Na koniec doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.

Płucka na kwaśno

Krok 9 z 9

Podawać z ziemniakami lub kromką białego pieczywa.

Płucka na kwaśno to przysmak, który trzeba przyrządzić według odpowiedniego przepisu. Specjalnie przygotowane podroby mają ciekawy smak, który świetnie komponuje się z włoszczyzną i kwaśnym sosem. Tak sporządzone płucka można serwować z kromkami chleba lub ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika