Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Płucka na kwaśno
Dodaj do CookBook

Płucka na kwaśno

(0)
2 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Płuca wieprzowe
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1  łyżka
Mąka pszenna
2  łyżek
Smalec
trochę
Ocet
1  szczypta
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.2 g
Wartość energetyczna
334.5 kcal
Tłuszcze
13.9 g
Białko
38.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Płucka na kwaśno to przysmak, który trzeba przyrządzić według odpowiedniego przepisu. Specjalnie przygotowane podroby mają ciekawy smak, który świetnie komponuje się z włoszczyzną i kwaśnym sosem. Tak sporządzone płucka można serwować z kromkami chleba lub ziemniakami.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    10 min
    Płucka starannie opłukać, oczyścić, odciąć tchawicę.
  • Krok 2

    5 min
    Włoszczyznę oczyścić i obrać.
  • Krok 3

    5 min
    Zagotować wodę, dodać przygotowaną włoszczyznę, płucka, liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 4

    90 min
    Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości, ok. 90 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Po tym czasie płucka wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie paski.
  • Krok 6

    5 min
    Rozgrzać smalec i dodać pokrojone płucka. Gdy płucka się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i czosnek.
  • Krok 7

    10 min
    Następnie oprószyć mąką i całość dusić, podlewając 1/2 szklanki wywaru z płucek.
  • Krok 8

    2 min
    Na koniec doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.
  • Krok 9

    1 min
    Podawać z ziemniakami lub kromką białego pieczywa.
Płucka na kwaśno

Krok 1 z 9

Płucka starannie opłukać, oczyścić, odciąć tchawicę.

Płucka na kwaśno

Krok 2 z 9

Włoszczyznę oczyścić i obrać.

Płucka na kwaśno

Krok 3 z 9

Zagotować wodę, dodać przygotowaną włoszczyznę, płucka, liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.

Płucka na kwaśno

Krok 4 z 9

Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości, ok. 90 minut.

Płucka na kwaśno

Krok 5 z 9

Po tym czasie płucka wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie paski.

Płucka na kwaśno

Krok 6 z 9

Rozgrzać smalec i dodać pokrojone płucka. Gdy płucka się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i czosnek.

Płucka na kwaśno

Krok 7 z 9

Następnie oprószyć mąką i całość dusić, podlewając 1/2 szklanki wywaru z płucek.

Płucka na kwaśno

Krok 8 z 9

Na koniec doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.

Płucka na kwaśno

Krok 9 z 9

Podawać z ziemniakami lub kromką białego pieczywa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi z płuckami

    Pierogi z płuckami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu