Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

(0)
1 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Biała fasola (sucha, wcześniej namoczona przez noc) lub puszka konserwowej
300  g
Kiełbasa, np. wiejska lub inna ulubiona, opcjonalnie wędlina lub mięso wołowe z rosołu
150  g
Boczek wędzony
5 
Ziemniaki
1  pęczek
Włoszczyzna
100  ml
Przecier pomidorowy
3  kostek
WINIARY Rosół drobiowy Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Olej
trochę
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie
trochę
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Świeżo posiekany szczypiorek lub inna ulubiona zielenina
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
37.74 g
Węglowodany
63.1 g
Tłuszcze
33.16 g
Wartość energetyczna
696.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa fasolowa z kiełbasą wiejską i boczkiem wędzonym, zaprawiana przecierem pomidorowym, może Cię nasycić tak samo, jak fasolka po bretońsku! Wykorzystać możesz do niej również pozostałości wędlin z lodówki. Aby zapewnić fasolówce intensywny smak i aromat, białą fasolę i warzywa ugotuj do miękkości w Rosole drobiowym WINIARY. Rozgrzewającą i odżywczą zupę z fasoli dopraw do smaku według uznania i opcjonalnie posyp każdą porcję szczypiorkiem. Zamiast bulionu możesz też użyć Zupę fasolową Nasza Specjalność WINIARY.

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    60 min
    Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.
  • Krok 2

    5 min
    Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.
  • Krok 4

    5 min
    W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • Krok 5

    5 min
    Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).
  • Krok 6

    1 min
    Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.
Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 1 z 5

Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 2 z 5

Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 4 z 5

W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 5 z 5

Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

Krok 6 z 5

Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Fasolka po bretońsku

    8 godz 35 min Średni
  • Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Grochówka wojskowa

    35 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu