Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
250g
Biała fasola (sucha, wcześniej namoczona przez noc) lub puszka konserwowej
300g
Kiełbasa, np. wiejska lub inna ulubiona, opcjonalnie wędlina lub mięso wołowe z rosołu
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa fasolowa z kiełbasą wiejską i boczkiem wędzonym, zaprawiana przecierem pomidorowym, może Cię nasycić tak samo, jak fasolka po bretońsku! Wykorzystać możesz do niej również pozostałości wędlin z lodówki. Aby zapewnić fasolówce intensywny smak i aromat, białą fasolę i warzywa ugotuj do miękkości w Rosole drobiowym WINIARY. Rozgrzewającą i odżywczą zupę z fasoli dopraw do smaku według uznania i opcjonalnie posyp każdą porcję szczypiorkiem.
Zamiast bulionu możesz też użyć Zupę fasolową Nasza Specjalność WINIARY.
Przygotowanie
76 min
Krok 1
60 min
Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.
Krok 2
5 min
Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.
Krok 4
5 min
W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Krok 5
5 min
Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).
Krok 6
1 min
Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.
Krok 1
z
5
Fasolę zalej wodą i zostaw do wymoczenia na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w 2 litrach bulionu drobiowego WINIARY przez ok. godzinę. Fasolka powinna być miękka, ale nie powinna stracić swojej formy.
Krok 2
z
5
Po około 30 minutach gotowania dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, por i seler pokrojone w drobną kostkę. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj dalej pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dodaj wody.
Krok 4
z
5
W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i kiełbasę w plastry, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Krok 5
z
5
Do fasoli z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze kilka minut. Powinieneś uzyskać konsystencję zupy (nie fasolki po bretońsku).
Krok 6
z
5
Dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz posypać szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0