Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym
2 godz 28 min
Łatwy
1
kostka
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1
kg
Flaki wołowe
1
Cebula
20
dag
Włoszczyzna
2
Liść laurowy
12
kulek
Ziele angielskie całe
2
kostek
2
łyżek
Masło
2
łyżek
Koncentrat pomidorowy
3
łyżek
Majeranek
2
łyżek
Smalec
2
łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
34.43 g
Węglowodany
17.48 g
Tłuszcze
23.17 g
Wartość energetyczna
415.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
148 min
Krok 1
5 min
Flaki dokładnie umyć zmieniając kilka razy wodę.
Krok 2
5 min
Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut.
Krok 3
15 min
Następnie odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą i gotować przez 15 minut.
Krok 4
3 min
Powtórnie odcedzić, przepłukać, włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe.
Krok 5
1 min
Wsypać ziarenka ziela angielskiego.
Krok 6
90 min
Dodać rozkruszoną kostkę Winiary. Gotować 1-1,5 godziny
Krok 7
5 min
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
Krok 8
1 min
Następnie wsypać włoszczyznę krojoną w paski.
Krok 9
2 min
Dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć.
Krok 10
2 min
Warzywa połączyć z flakami.
Krok 11
1 min
Dodać majeranek 15 minut przed końcem gotowania.
Krok 12
5 min
Smalec rozpuścić na patelni, dodać mąkę.
Krok 13
5 min
Zrobić rumianą zasmażkę. ostudzić.
Krok 14
1 min
Do zasmażki dodać mieloną paprykę.
Krok 15
2 min
Wymieszać z odrobiną zimnej wody.
Krok 16
5 min
Połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku.
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym to ciekawy i nowy sposób na podanie tradycyjnego dania. Pomidorowy posmak świetnie będzie się komponował z tradycyjnym smakiem flaczków, co razem stworzy niepowtarzalną ucztę. Rodzina będzie zaskoczona nowym wydaniem ich ulubionej zupy i na pewno poprosi o dokładkę! Smacznego!
Komentarze 0