Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flaki z żołądków wieprzowych

(0)
3 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest MAMA54
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Żołądki wieprzowe
30  dag
Kości wieprzowe od schabu
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1.5  l
Woda
2 
Liść laurowy
6 
Ziele angielskie
4 
Pieprz Ziarnisty
1  łyżka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka mielona ostra
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
0.5  szklanka
Śmietana
1  łyżka
Mąka pszenna
trochę
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.34 g
Węglowodany
6.18 g
Tłuszcze
20.42 g
Wartość energetyczna
321.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

195 min
Krok 1
20 min
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
Krok 2
40 min
Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
Krok 3
120 min
Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
Krok 4
10 min
Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
5 min
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 1 z 5

Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 2 z 5

Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 3 z 5

Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 5 z 5

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjne flaczki z żołądków wieprzowych. A na tradycję w kuchni zawsze znajdzie się miejsce. Samodzielnie przygotowane flaczki smakują najlepiej, a te z naszego przepisu szturmem zdobędą Wasze stoły. Domownicy będą się zajadać, nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego dania. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha