Flaki z żołądków wieprzowych
3 godz 15 min
Łatwy
1
kg
Żołądki wieprzowe
30
dag
Kości wieprzowe od schabu
1
Marchew
1
Pietruszka
1
Cebula
1.5
l
Woda
2
Liść laurowy
6
Ziele angielskie
4
Pieprz Ziarnisty
1
łyżka
Majeranek
0.5
łyżeczka
Papryka mielona ostra
2
łyżek
Koncentrat pomidorowy
0.5
szklanka
Śmietana
1
łyżka
Mąka pszenna
trochę
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
29.34 g
Węglowodany
6.18 g
Tłuszcze
20.42 g
Wartość energetyczna
321.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
195 min
Krok 1
20 min
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
Krok 2
40 min
Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
Krok 3
120 min
Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
Krok 4
10 min
Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
5 min
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjne flaczki z żołądków wieprzowych. A na tradycję w kuchni zawsze znajdzie się miejsce. Samodzielnie przygotowane flaczki smakują najlepiej, a te z naszego przepisu szturmem zdobędą Wasze stoły. Domownicy będą się zajadać, nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego dania. Smacznego!
Komentarze 0