Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjne flaczki z żołądków wieprzowych. A na tradycję w kuchni zawsze znajdzie się miejsce. Samodzielnie przygotowane flaczki smakują najlepiej, a te z naszego przepisu szturmem zdobędą Wasze stoły. Domownicy będą się zajadać, nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego dania. Smacznego!
Przygotowanie
195 min
Krok 1
20 min
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
Krok 2
40 min
Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
Krok 3
120 min
Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
Krok 4
10 min
Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
5 min
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
Krok 2
z
5
Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
Krok 3
z
5
Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
Krok 4
z
5
Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
z
5
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0