Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjne flaczki z żołądków wieprzowych. A na tradycję w kuchni zawsze znajdzie się miejsce. Samodzielnie przygotowane flaczki smakują najlepiej, a te z naszego przepisu szturmem zdobędą Wasze stoły. Domownicy będą się zajadać, nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego dania. Smacznego!
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
Krok 2
40 min
Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
Krok 3
120 min
Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
Krok 4
10 min
Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
5 min
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
Krok 2
z
5
Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
Krok 3
z
5
Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
Krok 4
z
5
Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
z
5
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0