Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flaki z żołądków wieprzowych

0
195 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Wieprzowina, świeże, różnorodne mięsa i produkty uboczne, żołądek, surowe
30 porcji
Kości wieprzowe
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1.5 l
Woda
2 
Liść laurowy
6 
Ziele angielskie mielone
4 
Pieprz czarny
1 Płaska łyżka
Majeranek
0.5 łyżeczka
Pieprz cayenne
2 płaskich łyżek
Pomidory z puszki krojone
0.5 szklanka
Kwaśna śmietana
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

195 min
Krok 1
10 min
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
Krok 2
1 min
Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
Krok 3
1 min
Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
Krok 4
5 min
Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
5 min
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 1 z 5

Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 2 z 5

Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 3 z 5

Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 5 z 5

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjne flaczki z żołądków wieprzowych. A na tradycję w kuchni zawsze znajdzie się miejsce. Samodzielnie przygotowane flaczki smakują najlepiej, a te z naszego przepisu szturmem zdobędą Wasze stoły. Domownicy będą się zajadać, nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego dania. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika