Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Flaki z żołądków wieprzowych
Dodaj do CookBook

Flaki z żołądków wieprzowych

(0)
3 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Żołądki wieprzowe
30  dag
Kości wieprzowe od schabu
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1.5  l
Woda
2 
Liść laurowy
6 
Ziele angielskie
4 
Pieprz Ziarnisty
1  łyżka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka mielona ostra
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
0.5  szklanka
Śmietana
1  łyżka
Mąka pszenna
trochę
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.2 g
Wartość energetyczna
321.9 kcal
Tłuszcze
20.4 g
Białko
29.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjne flaczki z żołądków wieprzowych. A na tradycję w kuchni zawsze znajdzie się miejsce. Samodzielnie przygotowane flaczki smakują najlepiej, a te z naszego przepisu szturmem zdobędą Wasze stoły. Domownicy będą się zajadać, nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego dania. Smacznego!

Przygotowanie

195 min
  • Krok 1

    20 min
    Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.
  • Krok 2

    40 min
    Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.
  • Krok 3

    120 min
    Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).
  • Krok 4

    10 min
    Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.
  • Krok 5

    5 min
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 1 z 5

Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 2 z 5

Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 3 z 5

Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny).

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku.

Flaki z żołądków wieprzowych

Krok 5 z 5

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaki wołowo-drobiowe

    Flaki wołowo-drobiowe

    1 godz 56 min Łatwy
  • Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

    Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

    2 godz 27 min Średni
  • Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

    Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

    2 godz 28 min Łatwy
  • Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu