Flaki wołowo-drobiowe
2 godz 46 min
Łatwy
1
paczka
Flaki wołowe
1
Udo kurczaka
1
Udo indyka
2
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler naciowy
1
Cebula
2
liści
Liść laurowy
4
kulek
Ziele angielskie
trochę
Sól
0.5
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Papryka ostra
0.5
łyżeczka
Majeranek
trochę
Imbir
0.5
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
trochę
Przyprawa do flaków
.
Wartości odżywcze
Białko
18.85 g
Węglowodany
3.53 g
Tłuszcze
7.49 g
Wartość energetyczna
159.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
166 min
Krok 1
30 min
Flaki obgotowujemy dwukrotnie (zmieniamy wodę), odcedzamy.
Krok 2
15 min
W tym czasie obieramy warzywa, cebule opiekamy na ogniu jak do rosołu (kroimy na grube plastry)
Krok 3
25 min
Udka wstawiamy z warzywami na rosół solimy. Gotujemy.
Krok 4
74 min
Z ugotowanego rosołu wyjmujemy udka i warzywa. Do rosołu wkładamy flaki, gotujemy około 1 godz.
Krok 5
2 min
Kiedy flaki są prawie miękkie wsypujemy przyprawy.
Krok 6
20 min
Z udek zdejmujemy skórę (jeśli ktoś lubi skórkę może dodać), mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do flaków, gotujemy jeszcze z 10 min.
Flaki wołowo-wieprzowe są tradycyjnym daniem serwowanym zazwyczaj w okresie świątecznym. Aromat gęstej zupy zachęca do spróbowania, aż w konsekwencji nie można się od niej oderwać. Sprawdź, jak przygotować rozgrzewającą zupę na bazie domowego rosołu!
Komentarze 0