Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 456

Tani obiad – budżetowe rozwiązania dla każdego 

Są różne powody, by przyrządzić tani obiad. Potrzeba zaoszczędzenia dodatkowych środków dotyczy czasem każdego. Bywa też, że domowy budżet wymaga pewnych cięć, wtedy taki obiad jest jednym z możliwych rozwiązań. Dlatego proponujemy inspirujące przepisy na tanie obiady, które pozwolą na ułożenie budżetowego jadłospisu, który poza tym, że będzie niewiele kosztował, to będzie też urozmaicony oraz – co przecież bardzo ważne – smaczny. Bo budżetowi obiad może być jednocześnie bardzo dobry. Przekonaj się, sięgając po nasze propozycje. 

Jak zaplanować tani obiad 

Gotowanie domowych obiadów samo w sobie jest rozwiązaniem tańszym niż zamawianie jedzenia z restauracji albo kupowanie w sklepie gotowych obiadów do odgrzania. Jednak nawet gotując w domu można korzystać ze składników zróżnicowanych cenowo i w różnych ilościach. Dlatego jednym ze sposobów na obiad nisko kosztowy jest sięganie po produkty sezonowe, które w danym momencie są tanie, a często nawet objęte dodatkowymi promocjami. Są to przede wszystkim warzywa, a ich rodzaj zmienia się wraz z porami roku. Tanio możemy dostać ziemniakicukinię, dynię, pomidory, marchew itd., jeśli akurat jest na nie sezon (poza sezonem cukinia może być droga, a dynia niedostępna). Z warzyw przygotujemy rozmaite potrawy, ale jednym z bardziej sprawdzonych sposobów na tani obiad są zupy. Ze wszystkich wymienionych powyżej warzyw możemy przygotować gęste i pożywne zupy kremy. To rozwiązanie nie tylko ekonomiczne, ale i szybkie, bo wystarczy warzywa ugotować w bulionie, a następnie zblendować. 

Warto też kupować produkty objęte promocją, które możemy długo przechowywać – w ten sposób zaoszczędzimy, kupując kasze czy makarony, możemy też mrozić mięso, które nabywamy w niższej cenie. Jeśli zgromadzimy w ten sposób zapasy, możemy dobierać przepisy na tanie obiady do składników, jakimi dysponujemy.