Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z wędliny i zielonego groszku

Zupa z wędliny i zielonego groszku

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1000  ml
Woda lub bulion
2  łyżek
Bulion warzywny WINIARY (jeśli wykorzystujemy wodę)
1.5  szklanek
Mrożony groszek (może być też świeży)
80  g
Dowolna wędlina, np. wędzona szynka lub boczek
1 
Ziemniak
1  ząbek
Czosnek
0.5  pęczek
Cebula dymka
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Zielenina do podania, np. koperek lub szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.51 g
Węglowodany
19.59 g
Tłuszcze
2.9 g
Wartość energetyczna
148.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Co zrobić z pozostałościami wędliny, które zalegają Ci w lodówce, np. po rodzinnych imprezach? Możesz wzbogacić nimi lekką, wiosenną zupę - dzięki dodatkowi mięsa stanie się bardziej sycąca i treściwa. Zupa z wędliny i zielonego groszku to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Do zupy podczas gotowania możesz też dodać np. drobne kawałki drobno pokrojonej, podsmażonej papryki lub kalarepki. Zupa z wędliny i zielonego groszku ma zielony, żywy i apetyczny kolor, który zachęci do jedzenia nawet dzieci.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Białą cześć cebuli pokrój w półplasterki, zieleninę posiekaj. Czosnek posiekaj. Wędlinę pokrój w paseczki. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    18 min
    W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej krótko cebulę z wędliną. Całość zalej bulionem i dodaj zielony groszek oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki i groszek będą miękkie.
  • Krok 3

    2 min
    Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz ulubioną zieleniną.
Zupa z wędliny i zielonego groszku

Krok 1 z 3

Białą cześć cebuli pokrój w półplasterki, zieleninę posiekaj. Czosnek posiekaj. Wędlinę pokrój w paseczki. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.

Zupa z wędliny i zielonego groszku

Krok 2 z 3

W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej krótko cebulę z wędliną. Całość zalej bulionem i dodaj zielony groszek oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki i groszek będą miękkie.

Zupa z wędliny i zielonego groszku

Krok 3 z 3

Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz ulubioną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Tanie gotowanie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu