Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z wędliny i zielonego groszku

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1000  ml
Woda lub bulion
2  szklanek
Mrożony groszek (może być też świeży)
100  g
Dowolna wędlina, np. wędzona szynka lub boczek
1 
Ziemniak
1  ząbek
1  pęczek
Cebula dymka
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Zielenina do podania, np. koperek lub szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.82 g
Węglowodany
18.36 g
Tłuszcze
2.69 g
Wartość energetyczna
137.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Białą cześć cebuli pokrój w półplasterki, zieleninę posiekaj. Czosnek posiekaj. Wędlinę pokrój w paseczki. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
18 min
W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej krótko cebulę z wędliną. Całość zalej bulionem i dodaj zielony groszek oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki i groszek będą miękkie.
Krok 3
2 min
Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz ulubioną zieleniną.
Zupa z wędliny i zielonego groszku

Krok 1 z 3

Białą cześć cebuli pokrój w półplasterki, zieleninę posiekaj. Czosnek posiekaj. Wędlinę pokrój w paseczki. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.

Zupa z wędliny i zielonego groszku

Krok 2 z 3

W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej krótko cebulę z wędliną. Całość zalej bulionem i dodaj zielony groszek oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki i groszek będą miękkie.

Zupa z wędliny i zielonego groszku

Krok 3 z 3

Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz ulubioną zieleniną.

Co zrobić z resztkami wędliny, które zalegają Ci w lodówce, np. po rodzinnych imprezach? Możesz wzbogacić nimi lekką, wiosenną zupę - dzięki dodatkowi mięsa stanie się bardziej sycąca i treściwa. Zupa z wędliny i zielonego groszku to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Do zupy podczas gotowania możesz też dodać np. drobne kawałki drobno pokrojonej, podsmażonej papryki lub kalarepki. Zupa z wędliny i zielonego groszku ma zielony, żywy i apetyczny kolor, który zachęci do jedzenia nawet dzieci.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika