Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

(2)
41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Passata pomidorowa
1.5  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
500  ml
Woda
1.5 
Cebula szalotka (może być zwykła)
1  ząbek
Czosnek
0.75  łyżeczka
Bazylia suszona
1  szczypta
Chili
2  szczypt
Sól
0.75  łyżeczka
Cukier
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Jajka
3  łyżek
Mąka
trochę
Świeża zielenina do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.8 g
Wartość energetyczna
167.1 kcal
Tłuszcze
5.5 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Nic w tym dziwnego, skoro można ją przygotować na wiele sposobów. Tak wiele, jak wiele jest gustów kulinarnych. Za każdym razem zupa będzie smakowała inaczej, a zmieniać się będzie nie tylko smak i aromat, ale też konsystencja i dodatki. Tym razem zupę pomidorową przygotowałam w postaci gęstego, rozgrzewającego kremu z lanymi kluskami. To zupełnie inna zupa niż tradycyjna pomidorówka z lanymi kluseczkami, którą uwielbiają dzieci. To bardzo pomidorowy krem, pachnący czosnkiem i bazylią. Lane kluski też nie przypominają tych wlewanych do gotującej się zupy cienką strużką. Ciasto jest bardziej gęste, więc kluski to nie żadne kluseczki. Bliżej im raczej do klusek kładzionych.

Efekt gęstego kremu uzyskałam dzięki wykorzystaniu passaty zamiast przecieru pomidorowego. Zupa pomidorowa z passaty jest zupełnie inna, niż tradycyjna pomidorowa. Choć bywa, że passata zamiennie nazywana jest przecierem, znacznie się od niego różni. Przetarte (przez sito) pomidory pozbawione są pestek, jak również pewnej części miąższu. W passacie zostaje wszystko, co dodaje jej nie tylko gęstości, ale i uroku.

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.

Zobacz też

Zobacz Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Zobacz Zupa pomidorowa z klopsikami

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 2

    20 min
    Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.
  • Krok 3

    1 min
    Doprawiamy zupę solą i cukrem.
  • Krok 4

    10 min
    W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.
  • Krok 5

    5 min
    Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Wlewamy do zupy ciasto, delikatnie mieszając. Gotujemy minutę.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).
Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 1 z 6

Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dusimy około pół minuty, aż czosnek uwolni swój aromat.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 2 z 6

Dodajemy do cebuli passatę, podlewamy wywarem, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 3 z 6

Doprawiamy zupę solą i cukrem.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 4 z 6

W większym kubku łączymy jajko z mąką z dodatkiem szczypty soli. Przygotowane ciasto na lane kluski powinno być dość gęste, ma powoli grubym strumieniem wypływać z kubka po jego przechyleniu.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 5 z 6

Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Wlewamy do zupy ciasto, delikatnie mieszając. Gotujemy minutę.

Zupa pomidorowa z passaty z lanymi kluskami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Dekorujemy zieleniną (wykorzystałam świeży majeranek).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

5

Hania

Zupa pomidorowa najlepsza jest na kawałku wieprzowiny karczek ,biodrówka,zeberka .Ipomidorg przesmażone na masle ,doprawiona lubczykiem może być suszony ,cukrem odrobina.
Anonim (niezweryfikowany) 03/19/2024-08:39 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-05:03 CEST
Haniu, dziękujemy za Twój przepis! Ile kucharzy, tyle przepisów na pomidorówkę. I zawsze smakuje wyjątkowo! 😊
4

Hendryk

A kedy mam dodać wodę, wygląda jak blada pupa
Anonim (niezweryfikowany) 08/05/2023-12:56 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/08/2023-03:45 CEST
Hendryk, w drugim kroku podlewamy całość wywarem z bulionu wołowego WINIARY i wody. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu