Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaki z patelni

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Przyprawa Jarzynka Winiary
1 kg
Ziemniaki
1 
Cebula
100 g
Por (biała część)
3 łyżek
Masło
150 g
Boczek wędzony
1 szklanka
Mleko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.28 g
Węglowodany
41.02 g
Tłuszcze
28.78 g
Wartość energetyczna
468.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
2 min
Umyj i pokrój drobno pora.
Krok 3
3 min
Cebulę obierz i także drobno pokrój.
Krok 4
2 min
Boczek pokrój w kostkę.
Krok 5
3 min
Cebulę i pora zeszklij na maśle.
Krok 6
5 min
Boczek dodaj cebuli i pora, podsmaż.
Krok 7
4 min
Podgrzej mleko.
Krok 8
1 min
Do boczku, cebuli i pora dodaj ziemniaki, mleko, 0,5 szklanki wody i przyprawę JARZYNKA.
Krok 9
9 min
Gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu.
Krok 10
1 min
Możesz udekorować listkami pietruszki albo tymianku.
Ziemniaki z patelni

Krok 1 z 10

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.

Ziemniaki z patelni

Krok 2 z 10

Umyj i pokrój drobno pora.

Ziemniaki z patelni

Krok 3 z 10

Cebulę obierz i także drobno pokrój.

Ziemniaki z patelni

Krok 4 z 10

Boczek pokrój w kostkę.

Ziemniaki z patelni

Krok 5 z 10

Cebulę i pora zeszklij na maśle.

Ziemniaki z patelni

Krok 6 z 10

Boczek dodaj cebuli i pora, podsmaż.

Ziemniaki z patelni

Krok 7 z 10

Podgrzej mleko.

Ziemniaki z patelni

Krok 8 z 10

Do boczku, cebuli i pora dodaj ziemniaki, mleko, 0,5 szklanki wody i przyprawę JARZYNKA.

Ziemniaki z patelni

Krok 9 z 10

Gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu.

Ziemniaki z patelni

Krok 10 z 10

Możesz udekorować listkami pietruszki albo tymianku.

Jak podawać ziemniaki? Gotowane, w formie purée, frytek, a może duszone w śmietanie? Jeśli znudziły Ci się już wszystkie popularne formy podawania tego warzywa, spróbuj naszych ziemniaków z patelni<. Podduś je razem z porem, cebulką i boczkiem, dopraw wedle upodobań i udekoruj zieloną pietruszką, by w pół godziny przygotować smaczne danie idealne na pożywny, ciepły lunch.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika