Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
wypieki - ciasta

Przepisy na ciasta z margaryną

Margaryny produkowane są z tłuszczów roślinnych, zazwyczaj z dodatkiem mleka oraz lecytyny i substancji barwiących. Sprawdź przepisy z ich wykorzystaniem.

Przepisy 25
Krem z serkiem homogenizowanym

Krem z serkiem homogenizowanym

17 min Łatwy
Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

2 godz 25 min Łatwy
Milky Way bez pieczenia

Milky Way bez pieczenia

1 godz 10 min Łatwy
Sernik z kaszą manną

Sernik z kaszą manną

2 godz 5 min Łatwy
Sernik na miodowym cieście z brzoskwiniami

Sernik na miodowym cieście z brzoskwiniami

1 godz 48 min Łatwy
Tort urodzinowy WINIARY

Tort urodzinowy WINIARY

1 godz 28 min Łatwy
Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

2 godz 50 min Łatwy
Sernik w ciemnym cieście

Sernik w ciemnym cieście

1 godz 10 min Łatwy
Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

45 min Łatwy
Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami

Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami

40 min Łatwy
Ciasto Pawełek

Ciasto Pawełek

1 godz 48 min Łatwy
Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

1 godz 50 min Łatwy
Drożdżówka bez drożdży

Drożdżówka bez drożdży

1 godz 5 min Łatwy
Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

2 godz 18 min Łatwy
Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

2 godz Łatwy
Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki

1 godz 45 min Łatwy
Ciasto Łasuch

Ciasto Łasuch

1 godz 40 min Łatwy
Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

1 godz 50 min Średni
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 godz 31 min Łatwy
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

2 godz 10 min Łatwy
Zapiekanka z jabłek i płatków owsianych

Zapiekanka z jabłek i płatków owsianych

45 min Średni
Różowy sernik

Różowy sernik

3 godz Łatwy
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

1 godz 55 min Łatwy
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

4 godz Łatwy
Blok czekoladowy w waflach - bez pieczenia

Blok czekoladowy w waflach - bez pieczenia

34 min Łatwy

Margaryny nie należy używać do smażenia w wysokiej temperaturze, bo szybko się pali i tworzą się w niej związki szkodliwe dla człowieka – możemy usmażyć na niej jedynie jajka lub delikatne warzywa (na bardzo małym ogniu). Natomiast ciasta pieczone na margarynie mają „lżejszą” konsystencję niż ciasta na maśle i zazwyczaj lepiej wyrastają. Zebrane przez nas przepisy na domowe potrawy z margaryną to przede wszystkim różnorodne słodkie wypieki: biszkopty, owocowe na kruchym spodzie, serniki, murzynki oraz drożdżowe. Margaryna przyda się także do przyrządzenia zapiekanych naleśników, wytrawnych sosów i słodkich polew (np. do murzynka lub babki), puszystych kremów, albo do usmażenia aromatycznej jajecznicy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze i właściwości

Margaryna powstaje z połączenia tłuszczów roślinnych z mlekiem lub wodą, z ewentualnym dodatkiem substancji konserwujących i barwiących. Dodaje się do nich także witaminy A, E i D. Jak możemy przeczytać na stronie Poznajsienatluszczach.pl, zgodnie z Kodeksem praktyk IMACE, maksymalna zawartość kwasów trans w margarynach została ustalona na poziomie 2% na bazie tłuszczu. Margaryny miękkie, przeznaczone do smarowania pieczywa, zawierają mniej niż 1% kwasów tłuszczowych trans, podwyższających poziom złego cholesterolu, który z kolei sprzyja rozwojowi miażdżycy i zawałom serca. Tę ilość określa się jako „praktycznie nieobecną”.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu