Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Przepisy na ciasta z margaryną

Margaryny produkowane są z tłuszczów roślinnych, zazwyczaj z dodatkiem mleka oraz lecytyny i substancji barwiących. Sprawdź przepisy z ich wykorzystaniem.

Przepisy 25

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

1 godz 55 min Łatwy
Blok czekoladowy w waflach - bez pieczenia

Blok czekoladowy w waflach - bez pieczenia

34 min Łatwy
Ciasto Łasuch

Ciasto Łasuch

1 godz 40 min Łatwy
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

2 godz 10 min Łatwy
Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki

1 godz 45 min Łatwy
Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

1 godz 50 min Średni
Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

2 godz 50 min Łatwy
Zapiekanka z jabłek i płatków owsianych

Zapiekanka z jabłek i płatków owsianych

45 min Średni
Sernik w ciemnym cieście

Sernik w ciemnym cieście

1 godz 10 min Łatwy
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 godz 50 min Łatwy
Milky Way bez pieczenia

Milky Way bez pieczenia

1 godz 10 min Łatwy
Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami

Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami

40 min Łatwy
Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

2 godz Łatwy
Krem z serkiem homogenizowanym

Krem z serkiem homogenizowanym

17 min Łatwy
Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

45 min Łatwy
Sernik z kaszą manną

Sernik z kaszą manną

2 godz 5 min Łatwy
Różowy sernik

Różowy sernik

3 godz Łatwy
Drożdżówka bez drożdży

Drożdżówka bez drożdży

1 godz 5 min Łatwy
Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

2 godz 18 min Łatwy
Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

2 godz 25 min Łatwy
Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

1 godz 50 min Łatwy
Sernik na miodowym cieście z brzoskwiniami

Sernik na miodowym cieście z brzoskwiniami

1 godz 48 min Łatwy
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

4 godz Łatwy
Ciasto Pawełek

Ciasto Pawełek

1 godz 48 min Łatwy
Tort urodzinowy WINIARY

Tort urodzinowy WINIARY

1 godz 28 min Łatwy

Margaryny nie należy używać do smażenia w wysokiej temperaturze, bo szybko się pali i tworzą się w niej związki szkodliwe dla człowieka – możemy usmażyć na niej jedynie jajka lub delikatne warzywa (na bardzo małym ogniu). Natomiast ciasta pieczone na margarynie mają „lżejszą” konsystencję niż ciasta na maśle i zazwyczaj lepiej wyrastają. Zebrane przez nas przepisy na domowe potrawy z margaryną to przede wszystkim różnorodne słodkie wypieki: biszkopty, owocowe na kruchym spodzie, serniki, murzynki oraz drożdżowe. Margaryna przyda się także do przyrządzenia zapiekanych naleśników, wytrawnych sosów i słodkich polew (np. do murzynka lub babki), puszystych kremów, albo do usmażenia aromatycznej jajecznicy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze i właściwości

Margaryna powstaje z połączenia tłuszczów roślinnych z mlekiem lub wodą, z ewentualnym dodatkiem substancji konserwujących i barwiących. Dodaje się do nich także witaminy A, E i D. Jak możemy przeczytać na stronie Poznajsienatluszczach.pl, zgodnie z Kodeksem praktyk IMACE, maksymalna zawartość kwasów trans w margarynach została ustalona na poziomie 2% na bazie tłuszczu. Margaryny miękkie, przeznaczone do smarowania pieczywa, zawierają mniej niż 1% kwasów tłuszczowych trans, podwyższających poziom złego cholesterolu, który z kolei sprzyja rozwojowi miażdżycy i zawałom serca. Tę ilość określa się jako „praktycznie nieobecną”.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu