Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik w ciemnym cieście

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
35  dag
Mąka pszenna
30  dag
Margaryna
35  dag
Cukier
10 
Jajko
15  dag
Cukier puder
10  dag
Masło
4  łyżek
Kakao
1  kg
Twaróg
2  łyżek
Rodzynki
1  łyżka
Kandyzowana skórka pomarańczowa
0.5  łyżeczka
Aromat rumowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.14 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
520.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.
Krok 2
10 min
Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.
Krok 3
5 min
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.
Krok 4
5 min
Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.
Krok 5
40 min
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Sernik w ciemnym cieście

Krok 1 z 5

Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 2 z 5

Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 3 z 5

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 4 z 5

Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 5 z 5

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Aksamitny sernik w ciemnym cieście jest podstawą w domu podczas spędzania w grodzie rodzinnym świąt lub celebrowania urodzin, imienin czy innych ważnych dla nas uroczystości. Sernik jest niezwykle smaczny, a zarazem łatwy do wykonania! Przygotowanie polega na zrobieniu dwóch mas: masy na ciasto i masy serowej. Gdy już je wykonasz, przelej delikatnie do formy połowę ciasta, rozprowadź na nim masę serową i na koniec wylej pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i poczuj, jak roznosi się piękny smakowity zapach w Twoim domu :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika