Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aksamitny sernik w ciemnym cieście jest podstawą w domu podczas spędzania w grodzie rodzinnym świąt lub celebrowania urodzin, imienin czy innych ważnych dla nas uroczystości. Sernik jest niezwykle smaczny, a zarazem łatwy do wykonania! Przygotowanie polega na zrobieniu dwóch mas: masy na ciasto i masy serowej. Gdy już je wykonasz, przelej delikatnie do formy połowę ciasta, rozprowadź na nim masę serową i na koniec wylej pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i poczuj, jak roznosi się piękny smakowity zapach w Twoim domu :)
Przygotowanie
70 min
Krok 1
10 min
Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.
Krok 2
10 min
Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.
Krok 3
5 min
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.
Krok 4
5 min
Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.
Krok 5
40 min
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Krok 1
z
5
Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.
Krok 2
z
5
Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.
Krok 3
z
5
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.
Krok 4
z
5
Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.
Krok 5
z
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0