Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik w ciemnym cieście

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

35  dag
Mąka pszenna
30  dag
Margaryna
35  dag
Cukier
10 
Jajko
15  dag
Cukier puder
10  dag
Masło
4  łyżek
Kakao
1  kg
Twaróg
2  łyżek
Rodzynki
1  łyżka
Kandyzowana skórka pomarańczowa
0.5  łyżeczka
Aromat rumowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.14 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
520.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.
Krok 2
10 min
Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.
Krok 3
5 min
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.
Krok 4
5 min
Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.
Krok 5
40 min
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Sernik w ciemnym cieście

Krok 1 z 5

Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 2 z 5

Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 3 z 5

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 4 z 5

Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.

Sernik w ciemnym cieście

Krok 5 z 5

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Aksamitny sernik w ciemnym cieście jest podstawą w domu podczas spędzania w grodzie rodzinnym świąt lub celebrowania urodzin, imienin czy innych ważnych dla nas uroczystości. Sernik jest niezwykle smaczny, a zarazem łatwy do wykonania! Przygotowanie polega na zrobieniu dwóch mas: masy na ciasto i masy serowej. Gdy już je wykonasz, przelej delikatnie do formy połowę ciasta, rozprowadź na nim masę serową i na koniec wylej pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i poczuj, jak roznosi się piękny smakowity zapach w Twoim domu :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha