Sernik w ciemnym cieście
70min
Łatwy
16 g
Cukier wanilinowy WINIARY
3 łyżeczek
35 dag
Mąka pszenna
30 dag
Margaryna
35 dag
Cukier
10
Jajko
15 dag
Cukier puder
10 dag
Masło
4 łyżek
Kakao
1 kg
Twaróg
2 łyżek
Rodzynki
1 łyżka
Kandyzowana skórka pomarańczowa
0.5 łyżeczka
Aromat rumowy
.
Wartości odżywcze
Węglowodany
58.14 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
520.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
10 min
Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.
Krok 2
10 min
Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.
Krok 3
5 min
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.
Krok 4
5 min
Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.
Krok 5
40 min
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Aksamitny sernik w ciemnym cieście jest podstawą w domu podczas spędzania w grodzie rodzinnym świąt lub celebrowania urodzin, imienin czy innych ważnych dla nas uroczystości. Sernik jest niezwykle smaczny, a zarazem łatwy do wykonania! Przygotowanie polega na zrobieniu dwóch mas: masy na ciasto i masy serowej. Gdy już je wykonasz, przelej delikatnie do formy połowę ciasta, rozprowadź na nim masę serową i na koniec wylej pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i poczuj, jak roznosi się piękny smakowity zapach w Twoim domu :)
Komentarze 0