Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasteczka amoniaczki to coś, bez czego wiele domów nie umie sobie wyobrazić popołudniowej herbaty. I słusznie, bo są słodkie, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim przepyszne. Najmłodsi będą zachwyceni, a gwarantujemy, że i dorośli będą podbierać ciasteczka, gdy nikt nie będzie patrzył. Pycha!
Przygotowanie
105 min
Krok 1
15 min
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Krok 2
60 min
Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Krok 3
10 min
Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Krok 4
20 min
Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Krok 1
z
4
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Krok 2
z
4
Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Krok 3
z
4
Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Krok 4
z
4
Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0