Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spróbuj sernika z kaszą manną i budyniem, a stanie się twoim ulubionym przepisem! Budyń o smaku śmietankowym WINIARY sprawia, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i delikatne. Zaś kasza manna wymieszana z twarogiem to świetny sposób na to, by sernik był bardziej lekkostrawny.
Przygotowanie
125 min
Krok 1
10 min
Twaróg dwukrotnie zmielić.
Krok 2
10 min
Białka oddzielić od żółtek. Palmę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i esencję cytrynową, utrzeć.
Krok 3
5 min
Kaszę wymieszać z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.
Krok 4
10 min
Sypkie składniki dodać do masy z tłuszczem, dokładnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo zmielony twaróg i cały czas ucierać.
Krok 5
5 min
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 6
5 min
Pianę z białek dodać do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Krok 7
5 min
Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 8
75 min
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekarnik ustawić na pieczenie dolne. Sernik piec ok. 70 minut. Sernik studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować.
Krok 1
z
8
Twaróg dwukrotnie zmielić.
Krok 2
z
8
Białka oddzielić od żółtek. Palmę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i esencję cytrynową, utrzeć.
Krok 3
z
8
Kaszę wymieszać z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.
Krok 4
z
8
Sypkie składniki dodać do masy z tłuszczem, dokładnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo zmielony twaróg i cały czas ucierać.
Krok 5
z
8
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 6
z
8
Pianę z białek dodać do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Krok 7
z
8
Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 8
z
8
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekarnik ustawić na pieczenie dolne. Sernik piec ok. 70 minut. Sernik studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1