Sernik z kaszą manną
125min
Łatwy
2 łyżeczek
75 dag
Twaróg półtłusty
4
Jajko
250 g
Margaryna
1 szklanka
Cukier
2 łyżek
Sok z cytryny
0.8 kubek
Kasza manna
.
Wartości odżywcze
Białko
12.1 g
Węglowodany
36.7 g
Tłuszcze
23.93 g
Wartość energetyczna
424.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
10 min
Twaróg dwukrotnie zmielić.
Krok 2
10 min
Białka oddzielić od żółtek. Palmę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i esencję cytrynową, utrzeć.
Krok 3
5 min
Kaszę wymieszać z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.
Krok 4
10 min
Sypkie składniki dodać do masy z tłuszczem, dokładnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo zmielony twaróg i cały czas ucierać.
Krok 5
5 min
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 6
5 min
Pianę z białek dodać do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Krok 7
5 min
Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 8
75 min
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekarnik ustawić na pieczenie dolne. Sernik piec ok. 70 minut. Sernik studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować.
Spróbuj sernika z kaszą manną i budyniem, a stanie się twoim ulubionym przepisem! Budyń o smaku śmietankowym WINIARY sprawia, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i delikatne. Zaś kasza manna wymieszana z twarogiem to świetny sposób na to, by sernik był bardziej lekkostrawny.
Komentarze 0