Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Autorem przepisu jest LoCzEk05

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  g
Drożdże
250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.33  szklanka
Mleko
1 
Jajko
2  łyżek
Margaryna
2  łyżek
Woda
3  łyżek
Cukier
1 
Żółtko
trochę
Kruszonka
trochę
Mak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.91 g
Węglowodany
42.12 g
Tłuszcze
6.71 g
Wartość energetyczna
252.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chałka drożdżowa to przysmak, który rozjaśniał dni dzieciństwa wielu z nas. Teraz możecie zrobić ją samodzielnie! Chałka to świetna przegryzka, która będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Dobrze upieczona będzie tak smaczna, że bez wątpienia szybko zniknie z talerzy. Najmłodsi domownicy będą zachwyceni! Pycha!

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    5 min
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
  • Krok 2

    15 min
    Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
  • Krok 3

    30 min
    Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
  • Krok 4

    15 min
    Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
  • Krok 5

    20 min
    Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
  • Krok 7

    25 min
    Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut (w temp. ok. 180 stopni).
Chałka drożdżowa

Krok 1 z 7

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.

Chałka drożdżowa

Krok 2 z 7

Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.

Chałka drożdżowa

Krok 3 z 7

Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

Chałka drożdżowa

Krok 4 z 7

Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.

Chałka drożdżowa

Krok 5 z 7

Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Chałka drożdżowa

Krok 6 z 7

Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Chałka drożdżowa

Krok 7 z 7

Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut (w temp. ok. 180 stopni).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Szybki placek drożdżowy

    Szybki placek drożdżowy

    1 godz 45 min Łatwy
  • Chlebek pita z gyrosem

    Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu