Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chałka drożdżowa to przysmak, który rozjaśniał dni dzieciństwa wielu z nas. Teraz możecie zrobić ją samodzielnie! Chałka to świetna przegryzka, która będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Dobrze upieczona będzie tak smaczna, że bez wątpienia szybko zniknie z talerzy. Najmłodsi domownicy będą zachwyceni! Pycha!
Przygotowanie
115 min
Krok 1
5 min
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
Krok 2
15 min
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
Krok 3
30 min
Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
Krok 4
15 min
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
Krok 5
20 min
Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 6
5 min
Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
Krok 7
25 min
Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut (w temp. ok. 180 stopni).
Krok 1
z
7
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
Krok 2
z
7
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
Krok 3
z
7
Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
Krok 4
z
7
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
Krok 5
z
7
Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 6
z
7
Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
Krok 7
z
7
Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut (w temp. ok. 180 stopni).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0