Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chałka drożdżowa
Dodaj do CookBook

Chałka drożdżowa

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  g
Drożdże
250  g
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Mleko
1 
Jajko
2  łyżek
Margaryna
2  łyżek
Woda
3  łyżek
Cukier
1 
Żółtko
trochę
Kruszonka
trochę
Mak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.1 g
Wartość energetyczna
252.2 kcal
Tłuszcze
6.7 g
Białko
8.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chałka drożdżowa to przysmak, który rozjaśniał dni dzieciństwa wielu z nas. Teraz możecie zrobić ją samodzielnie! Chałka to świetna przegryzka, która będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Dobrze upieczona będzie tak smaczna, że bez wątpienia szybko zniknie z talerzy. Najmłodsi domownicy będą zachwyceni! Pycha!

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    5 min
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
  • Krok 2

    15 min
    Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
  • Krok 3

    30 min
    Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
  • Krok 4

    15 min
    Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
  • Krok 5

    20 min
    Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
  • Krok 7

    25 min
    Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut (w temp. ok. 180 stopni).
Chałka drożdżowa

Krok 1 z 7

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.

Chałka drożdżowa

Krok 2 z 7

Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.

Chałka drożdżowa

Krok 3 z 7

Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

Chałka drożdżowa

Krok 4 z 7

Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.

Chałka drożdżowa

Krok 5 z 7

Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Chałka drożdżowa

Krok 6 z 7

Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Chałka drożdżowa

Krok 7 z 7

Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut (w temp. ok. 180 stopni).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chałka z pieczenią i pieczarkami

    Chałka z pieczenią i pieczarkami

    43 min Łatwy
  • Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

    Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu