Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chałka drożdżowa

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20 g
Drożdże
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.33 szklanka
Mleko
1 
Jajko
2 łyżek
Margaryna
2 łyżek
Woda
3 łyżek
Cukier
1 
Żółtko
1 trochę
Kruszonka
1 trochę
Mak

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
61.29 g
Białko
53.7 g
Wartość energetyczna
1700.44 kcal
Węglowodany
252.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
5 min
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
Krok 2
15 min
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
Krok 3
30 min
Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
Krok 4
15 min
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
Krok 5
20 min
Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 6
5 min
Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
Krok 7
25 min
Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut.
Chałka drożdżowa

Krok 1 z 7

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.

Chałka drożdżowa

Krok 2 z 7

Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą margarynę, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.

Chałka drożdżowa

Krok 3 z 7

Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

Chałka drożdżowa

Krok 4 z 7

Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.

Chałka drożdżowa

Krok 5 z 7

Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Chałka drożdżowa

Krok 6 z 7

Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Chałka drożdżowa

Krok 7 z 7

Piec od zimnego piekarnika około 20-25 minut.

Chałka drożdżowa to przysmak, który rozjaśniał dni dzieciństwa wielu z nas. Teraz możecie zrobić ją samodzielnie! Chałka to świetna przegryzka, która będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Dobrze upieczona będzie tak smaczna, że bez wątpienia szybko zniknie z talerzy. Najmłodsi domownicy będą zachwyceni! Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika