Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto Łasuch

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Beata07
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
12  łyżek
Cukier
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Kakao
1  kostka
Margaryna
0.5  szklanka
Mleko
1  szklanka
Cukier
1.5  szklanek
Mleko w proszku
2  łyżek
Kakao
1  opakowanie
Wafle tortowe
1  opakowanie
Herbatniki
140  g
Bakalie
1  l
Śmietana 36%
4  opakowań
Usztywniacz do śmietany

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.62 g
Węglowodany
23.86 g
Tłuszcze
22.12 g
Wartość energetyczna
313.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach, dodawać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obroty zmniejszyć do drugiego poziomu, dodawać po jednym żółtku.
Krok 2
5 min
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy miksując tylko do połączenia się składników.
Krok 3
45 min
Piekarnik nagrzać do 180°C i piec biszkopt przez ok. 40-45 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 4
15 min
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać zmielone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę.
Krok 5
10 min
Dodać mleko w proszku, dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać pokruszone herbatniki. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 6
5 min
Kremówkę ubić, dodając usztywniacz do śmietany.
Krok 7
10 min
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Ciasto Łasuch

Krok 1 z 7

Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach, dodawać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obroty zmniejszyć do drugiego poziomu, dodawać po jednym żółtku.

Ciasto Łasuch

Krok 2 z 7

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy miksując tylko do połączenia się składników.

Ciasto Łasuch

Krok 3 z 7

Piekarnik nagrzać do 180°C i piec biszkopt przez ok. 40-45 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Ciasto Łasuch

Krok 4 z 7

Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać zmielone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę.

Ciasto Łasuch

Krok 5 z 7

Dodać mleko w proszku, dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać pokruszone herbatniki. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto Łasuch

Krok 6 z 7

Kremówkę ubić, dodając usztywniacz do śmietany.

Ciasto Łasuch

Krok 7 z 7

Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.

Ciasto Łasuch to deser dla miłośników czekoladowych słodkości. Robimy je warstwowo – kakaowy spód wykładamy bitą śmietaną, a następnie czekoladową masą z pokruszonymi herbatnikami. Deser wieńczy biszkopt i reszta bitej śmietany polana roztopioną czekoladą. Ciasto Łasuch podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha