Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto Łasuch to deser dla miłośników czekoladowych słodkości. Robimy je warstwowo – kakaowy spód wykładamy bitą śmietaną, a następnie czekoladową masą z pokruszonymi herbatnikami. Deser wieńczy biszkopt i reszta bitej śmietany polana roztopioną czekoladą. Ciasto Łasuch podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Przygotowanie
100 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach, dodawać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obroty zmniejszyć do drugiego poziomu, dodawać po jednym żółtku.
Krok 2
5 min
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy miksując tylko do połączenia się składników.
Krok 3
45 min
Piekarnik nagrzać do 180°C i piec biszkopt przez ok. 40-45 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 4
15 min
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać zmielone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę.
Krok 5
10 min
Dodać mleko w proszku, dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać pokruszone herbatniki. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 6
5 min
Kremówkę ubić, dodając usztywniacz do śmietany.
Krok 7
10 min
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Krok 1
z
7
Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach, dodawać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obroty zmniejszyć do drugiego poziomu, dodawać po jednym żółtku.
Krok 2
z
7
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy miksując tylko do połączenia się składników.
Krok 3
z
7
Piekarnik nagrzać do 180°C i piec biszkopt przez ok. 40-45 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 4
z
7
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać zmielone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę.
Krok 5
z
7
Dodać mleko w proszku, dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać pokruszone herbatniki. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 6
z
7
Kremówkę ubić, dodając usztywniacz do śmietany.
Krok 7
z
7
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
Anna
Bakalie do tej wkładki dodajemy?
A wafli i herbatników ile gram dodajemy, bo są różne opakowania.
Komentarze 1