Ciasto Łasuch
100min
Łatwy
6
Jajko
12 łyżek
Cukier
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Kakao
1 kostka
Margaryna
0.5 szklanka
Mleko
1 szklanka
Cukier
1.5 szklanek
Mleko w proszku
2 łyżek
Kakao
1 opakowanie
Wafle tortowe
1 opakowanie
Herbatniki
140 g
Bakalie
1 l
Śmietana 36%
4 opakowań
Usztywniacz do śmietany
.
Wartości odżywcze
Białko
5.62 g
Węglowodany
23.86 g
Tłuszcze
22.12 g
Wartość energetyczna
313.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach, dodawać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obroty zmniejszyć do drugiego poziomu, dodawać po jednym żółtku.
Krok 2
5 min
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy miksując tylko do połączenia się składników.
Krok 3
45 min
Piekarnik nagrzać do 180°C i piec biszkopt przez ok. 40-45 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 4
15 min
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać zmielone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę.
Krok 5
10 min
Dodać mleko w proszku, dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać pokruszone herbatniki. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 6
5 min
Kremówkę ubić, dodając usztywniacz do śmietany.
Krok 7
10 min
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Ciasto Łasuch to deser dla miłośników czekoladowych słodkości. Robimy je warstwowo – kakaowy spód wykładamy bitą śmietaną, a następnie czekoladową masą z pokruszonymi herbatnikami. Deser wieńczy biszkopt i reszta bitej śmietany polana roztopioną czekoladą. Ciasto Łasuch podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Komentarze 0